Intel on toiminut puuhamiehenä ikuisuuskemiaalien kieltoa ajavaa lakia vastustavan lobbausryhmän luomisessa. Puolijohdeyritykset varoittavat, että laajalla ”ikuisuuskemikaalien” kiellolla voisi olla vakavia seurauksia monille sektoreille. PFAS-kemikaalit ovat ”absoluuttisen kriittisiä” puolijohteiden valmistuksessa, sanoo teollisuus. Yhdysvalloissa yli 30 osavaltiota pohtii PFAS-yhdisteitä koskevaa sääntelyä. Kahdessa osavaltiossa PFAS-lainsäädäntöä on jo voimassa. Euroopassa viisi EU-jäsenmaata ajaa PFAS-kieltoa. Siruvalmistajat ovat varoittaneet, että esitetyt PFAS-kiellot aiheuttaisivat häiriöitä puolijoiden tuotannolle.

Intel ja muut puolijohdeyritykset ovat yhdistäneet voimansa teollisuusmateriaaleja toimittavien yritysten kanssa vastustaakseen ns. ”ikuisuuskemikaalien” kieltoa Yhdysvalloissa, kertoo Financial Times.

Kyseessä ovat PFAS-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet. Niitä käytetään monissa kuluttajatuotteissa, palonestoaineena sekä elektroniikassa, mutta ihmiset altistuvat niille pääasiassa ravinnon kautta. Tutkijat ovat viime vuosikymmeninä havainneet, että PFAS-yhdisteiden hajoaminen vedessä kestää erittäin kauan, minkä vuoksi niitä sanotaan myös ”ikuisuuskemikaaleiksi”. Hajoamisongelma on johtanut siihen, että pohjavesi, sadevesi, juomavesi ja vesi muissa järjestelmissä ympäri maailman on osin saastunutta, kirjoittaa Tekniikkatalous.

Siruvalmistajien vaikuttamistyö laajentaa PFAS-yhdisteille suunnattujen sääntöjen ja kieltojen  vastustusta. Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan näitä yhdisteitä on löytynyt verestä 97 prosentilla amerikkalaista.

Yli 30 osavaltio pohtii PFAS-kieltoja

Yli 30 USA:n osavaltiota harkitsee PFAS-yhdisteitä koskevaa sääntelyä, kertoo ympäristöasioita edistävä ryhmä Safer States. Asiaa koskevaa lainsäädäntöä tuli voimaan Mainessa vuonna 2021 ja Kaliforniassa vuonna 2022.

Mainen osavaltion lakialoitetta tukeneen senaattorin mukaan puhdas juomavesi ja kasteluvesi maanviljelijöille on tärkeämpi asia kuin mikrosiru.

Minnesotan osavaltiossa laki kieltäisi vuoteen 2025 mennessä tietyt tuotteet, joihin on lisätty PFAS-kemikaaleja. Tämän osavaltion kaavailemaan PFAS-lakia pidetään yhtenä tiukimmista koko maassa.

Puolijohdealan etujärjestö Semiconductor Industry Association (SIA), jonka jäseninä ovat mm. Intel, IBM ja Nvidia, on allekirjoittanut kirjelmän, jossa vastustetaan Minnesotan lakialoitetta. SIA:n mukaan ehdotetut toimet ovat ylimitoitettuja ja voisivat johtaa tuhansien tuotteiden kieltoihin, mukaan lukien elektroniikkatuotteet. Siruvalmistajat vastustavat myös Kalifornian ja Mainen lakeja.

PFAS-lakien vastustus Yhdysvalloissa muistattaa tilannetta Euroopassa, jossa siruvalmistajat ovat varoittaneet, että esitetyt PFAS-kiellot aiheuttavat häiriöitä puolijohteiden tuotannolle, kirjoittaa Financial Times, joka uutisoi EU:n PFAS-tilanteesta helmikuussa 2023.

PFAS-kemikaalien vaikutukset

Pitkäaikainen altistuminen PFAS-yhdisteille voi heikentää immuunijärjestelmää, vaikuttaa hedelmällisyyteen ja kasvattaa munuaissyövän riskiä aikuisilla, listaa US National Academies of Sciences, Engineering and Medicine viime vuonna julkaistussa raportissaan.

PFAS-yhdisteitä käytetään laajasti erilaisissa tuotteissa paistinpannuista sammutusvaahtoihin ja suksivoiteisiin. Niitä käytetään laajasti myös puolijohteiden valmistuksessa. Siruvalmistajat ovat kertoneet, että valmistusprosesseissa ei tyypillisesti ole olemassa vaihtoehtoja PFAS-yhdisteille. Financial Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan yleensä näille yhdisteille ei ole teollisessa mittakaavassa käyttökelpoisia vaihtoehtoja.

Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto US Environmental Protection Agency ehdotti maaliskuun 2023 puolivälissä julkaistussa esityksessään raja-arvoja PFAS-kemikaaleille juomavedessä terveysriskeihin viitaten. Ehdotus on 60 päivän ajan julkisessa konsultaatiossa. Uudet säännöt voisivat tulla voimaan vuoden 2023 loppuun mennessä.

***

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 25.3.2023)

Lähteet:

  • Chipmakers fight spread of US crackdowns on ’forever chemicals’. Financial Times, 23 March 2023.
  • Chip suppliers warn on EU plan to bar ’forever chemicals’. Financial Times, 7 Feb 2023.
  • EU considers ban on ’foever chemicals’, urges search for alternatives. Reuters, 7 Feb 2023.
  • Myrkyllisiä PFAS-kemikaaleja on kaikkialla – Uusi tekniikka puhdisti niistä 95 % vesijohtovedestä alle tunnissa. Tekniikkatalous 4.1.2023.

Lisää aiheesta: