Ongelmat globaaleissa toimitusketjuissa ovat iskeneet rajusti myös eurooppalaisiin kuorma-autotehtaisiin, kertoo Bloomberg uutisessaan. Viimeisin takaisku tuli Japanista, jossa tulipalo aiheutti vahinkoja autoteollisuudelle tärkeän puolijohdevalmistajan Renesasin tehtaalla. Volvo antoi sirupulasta johtuen tulosvaroituksen ja yhtiön osakekurssi putosi reippaasti.

Globaali pula autoteollisuuden käyttämistä elektroniikkakomponenteista on jatkunut jo kuukausia. Volvon ilmoituksen mukaan kuorma-autotuotanto seisoo 2 – 4 viikkoa huhtikuun alusta. Autoteollisuuden käyttämien puolijohteiden saatavuutta heikensi entisestään japanilaisen siruvalmistajan tehtaalla tapahtunut tulipalo.  Tulipalo vahingoitti autoteollisuudelle kriittisen puolijohdevalmistaja Renesasin tehtaalla Japanissa. Yhtiön edustajan mukaan tulipalolla on todennäköisesti suuret vaikutukset autoteollisuuteen, uutisoi Bloomberg.

Autoteollisuuden käyttämien puolijohteiden saatavuutta ovat heikentäneet lukuisat eri tekijät, kuten koronaepidemian vaikutukset, ruuhkat satamissapula mikrosiruista sekä haastavat talviolosuhteet Teksasissa viime viikkoina, uutisoi Reuters viime viikolla kertoessaan Hondan tuotannon keskeytymisestä USA:n ja Kanadan tehtailla. Lisähaasteita ovat aiheuttaneet myös Taiwanin kova kuivuus.

Autotehtaiden käyttämistä puolijohteista arviolta 80 prosenttia tulee Taiwanista, TSMC-nimisestä yhtiöstä. Yhtiö valmistaa yli 50 prosenttia tilaustyönä tehtävistä siruista maailmassa, kertoo Helsingin Sanomat uutisessaan.

 

Kuva 1. Infineonin valmistamia komponentteja autoteollisuudelle. (Kuva: Infineon)

Tyypillisiä ongelmia kun maailma käynnistyy uudelleen

Volvon edustajan mukaan sirupula iskee pahiten yhtiön Euroopan tehtaisiin. Vaikeudet heijastuvat myös muilla mantereilla sijaitseviin tehtaisiin. Yhtiön edustajan mukaan tällaiset ongelmat ovat tyypillisiä, kun ”maailma käynnistyy uudelleen” – tulee häiriöitä tiettyjen komponenttien saatavuudessa ja myös painetta rahtiteollisuudelle.

Volvon tulosrajoitus tulee samaan aikaan, kun autovalmistajat eri puolilla maailmaan kärvistelevät elektroniikkakomponenttien pulan kanssa. Taustalla on koronan myötä rajusti kasvanut kysyntä kodin viihdelaitteille ja muille vimpaimille, kertoo Bloomberg. Pulaa on esimerkiksi laitteissa käytettävistä näytöistä. Pulaa on myös puolijohteiden valmistuksessa käytettävistä piikiekoista.

Helpotusta ei näköpiirissä

Bloombergin haastattelema Volvon edustaja ei halunnut lähteä arvioimaan, kuinka pitkään ongelmat jatkuvat. Ennustaminen on vaikeaa, koska tilanne muuttuu jatkuvasti.

Volvon tulosvaroitus on saanut analyytikot varuilleen, sillä tämä voi olla aikainen signaali, että lisää tulosvaroituksia on tulossa, kertoo Bloomberg artikkelissaan.

On esitetty arvioita, että autoteollisuuden sirupula jatkuu ainakin kesään asti, mutta mahdollisti jopa vuoden loppuun.

 

(Julkaistu 24.3.2021)

Lähteet:

  • Volvo Slumps as Chip Shortage Truck Plants. Bloomberg, 23 March 2021.
  • Sirupula ahdistaa autojättejä: Volvo antoi tulosvaroituksen sirujen loppumisen takia. HS 23.3.2021.
  • Fire and Ice Aggravate Chip Supply Headache for Car Industry. Bloomberg, 20 March 2021.
  • Exclusive: Honda temporarily cutting production at all U.S., Canada plants. Reuters, 17 March 2021.
  • ”Elektroniikkateollisuudessa komponenttipula on ennätysmäinen”: Tuotantoon syntyi pullonkaula ja kontit makaavat satamissa. YLE 10.3.2021.
  • Biden Team Pledges Aggressive Steps to Address Chip Shortage. Bloomberg, 11 Feb 2021.
  • Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki, February 11, 2021. The White House.
  • Taiwanilaiset siruvalmistajat vakuuttavat selvittävänsä autoalan komponenttipulan. Kriittisetmateriaalit.fi 28.1.2021.
  • Taiwan chipmakers vow to tackle global auto component shortage. Nikkei Asia, 27 Jan 2021.
  • Sirupula iskee autoteollisuuteen. Kriittisetmateriaalit.fi 16.1.2021.

 

Lisää aiheesta: