Maailmanlaajuinen pula mikrosiruista heijastuu myös Suomen teollisuuteen, kertoo YLE artikkelissaan.
Tilapäisiä häiriöitä on nähty ennenkin, mutta tällä hetkellä elektroniikkakomponenttien saatavuuteen vaikuttaa koronan lisäksi myös useat muut häiriöitekijät eri puolilla globaalia arvoketjua. Toimitusongelmia aiheuttavat koronan lisäksi konttipula, lentorahdin määrän vähentyminen, Suezin kanavan haveri, tulipalot tehtailla, kuivuus ja Teksasin sähkökatkokset.
Häiriöitä myös suomalaisyritysten tuotantoon
Maaliskuun lopulla analyytikot arvioivat sirupulan heijastuvan lastinkäsittelylaitteita valmistavan Cargotecin tytäryhtiö Kalmariin, kertoi Iltasanomat uutisessaan. Kalmar ostaa moottoreita Volvolta, joka on kertonut jo aiemmin komponenttipulan keskeyttävän kuorma-autotehtaiden tuotantoa.
Sirupula huolestuttaa metsäkonevalmistaja Ponssea, vaikka toistaiseksi yhtiö on saanut riittävästi komponentteja riittävästi normaalin tuotannon tarpeisiin, kertoo YLE artikkelissaan. Tilanne on kuitenkin Ponssen edustajan mukaan tiukentunut.
Nokia puolestaan kertoo pyrkineensä kasvattamaan varastojaan ja varanneensa komponenttitoimittajilta valmistuskapasiteetti aiempaa pidemmälle tulevaisuuteen, uutisoi YLE. Näkyvyys komponenttien saatavuuteen on sumuisempia kuin normaalisti, mikä aiheuttaa lisätyötä hankintaorganisaatiolle.
Toimitusajat venyneet pitkiksi
YLE:n haastatteleman elektroniikkakomponenttien maahantuojan T&G Nordicin toimitusjohtaja Kari Pekkalan mukaan saatavuusongelmien taustalla on sekä valmistajien tuotannon että logistiikan ongelmat. Pekkala on ollut aktiivisesti mukana myös Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin koordinoiman kriittisten materiaalien seurantaryhmän työssä.
Logistiikkaongelmia aiheuttaa se, että korona pysäytti lentoliikenteen ja konttipula sekoittaa merikuljetukset. Pekkalan mukaan normaaleista 3 – 4 viikon toimitusajoista on siirrytty 8 – 12 viikkoon. T&G Nordicin päämiesten toimitusajat ovat kuitenkin edelleen normaaleissa rajoissa, kertoo YLE:n haastattelema Pekkala.
Kuva 1. Infineonin valmistamia komponentteja autoteollisuudelle. (Kuva: Infineon)
Toim. huom. Myös polkupyörien valmistajat tuntuvat kärsivän tuotanto- ja logistiikkaongelmista. Vuoden 2020 syksyllä tilatun Trekin maastopyörän toimitusaika-arvio on tällä hetkellä syyskuu 2021. Kannattaa pitää vanhoista menopeleistä hyvää huolta, uusia voi olla haastava saada. Tutun pyöräkauppiaan mukaan logistiikka on iso haaste: konteista on pulaa ja rahtihinnat ovat pilvissä.
(Julkaistu 12.4.2021)
Lähteet:
- Autotehtaat sammuttavat jo koneitaan, koska niillä ei ole riittävästi mikrosiruja. YLE 10.4.2021.
- Analyytikko: Maailmanlaajuinen sirupula iskee myös Cargotecin tytäryhtiöön. Iltasanomat 24.3.2021.
- Konttipula kampittaa tavarantoimituksia Kiinasta. Kriittisetmateriaalit.fi 1.3.2021.
- Presidentti Bidenin hallinto lupaa toimenpiteitä sirupulan helpottamiseksi. Kriittisetmateriaalit.fi 11.2.2021.
- Taiwanilaiset siruvalmistajat vakuuttavat selvittävänsä autoalan komponenttipulan. Kriittisetmateriaalit.fi, 28.1.2021.
- Sirupula iskee autoteollisuuteen. Kriittisetmateriaalit.fi 16.1.2021.
Lisää aiheesta: