Kohta alkaa suomalaiskodeissa kova kuhina piironginlaatikoissa, jos Saksan vihreiden ehdotus 25 euron panttimaksusta uusille kännyköille ja muille elektroniikkalaitteille saa ilmaa siipiensä alle. Usein ihmetellään, miten pullopantti toimii hyvin niin halvassa tuotteessa, mutta huomattavasti kalliimmille tuotteille ei vastaavaa keräysjärjestelmää saada pystyyn.
World Economic Forumin videossa kerrotaan havainnollisesti, miksi sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys on paitsi hyväksi ympäristölle, myös järkevää liiketoimintaa. Toivottavasti Saksan pyrkimykset nostaa elektroniikkaromun keräysastetta onnistuvat, pantilla tai ilman.
Elektroniikkatuotteiden panttimaksusta on vuosien varrella Suomessakin keskusteltu ainakin kahvipöydissä, mutta ihan yksinkertaista ratkaisua ei ole keksitty. Mutta jos on (poliittista) tahtoa, niin kyllähän kaikenlaisiin haasteisiin löydetään ratkaisuja. Kuluttajatkin ovat tänä päivänä varsin tietoisia ympäristöasioista ja valmiita itsekin omalla toiminnallaan edistämään yhteistä hyvää.
Elektroniikkakierrätyksen suurin haaste on keräysasteen nostaminen eli miten saadaan ihmiset tuomaan käytetyt laitteet laillisiin keräyspisteisiin, joista ne voidaan sitten ohjata korjattavaksi, päivitettäväksi tai materiaalikierrätykseen laitteen kunnon mukaan. Kierrätykseen päätyvät laitteet kyllä sitten kierrätetään varsin tehokkaasti – ja uusia kierrätysmenetelmiä kehitetään kovaa vauhtia.
Seuraavassa WEF:n mainio video kuvasarjan muodossa. Videon viestiin on helppo yhtyä.
Lisää aiheesta:
- The world’s e-waste is a huge problem. It’s also a golden opportunity. World Economic Forum, 24 Jan 2019.
- New rules make household appliances more sustainable. European Commission, 1 October 2019.
Elektroniikka-ala on herännyt kestävän kehityksen haasteisiin