Saksan suunnittelema kansallinen varautumisoptio tarjoaisi  valtiolle mahdollisuuden hankkia väliaikaisesti omistusosuus yrityksestä, jota ollaan myymässä  EU:n ulkopuolisille sijoittajille. Taustalla on Kiinan laajat teknologiayrityksten yritysostot maailmalla. Robottifirma KUKA:n myynti kiinalaisille herätti saksalaiset. Strategisten teknologioiden päätymisestä ulkomaalaiseen omistukseen on keskusteltu myös Kriittisten materiaalien seurantaryhmässä.

Saksan valtio aikoo hankkia väliaikaisia omistuksia high-tech-yrityksiä estääkseen niiden myynnin EU:n ulkopuolisille sijoittajille. Financial Times arvioi artikkelissaan, että taustalla on Berliinissä nousussa oleva proteknionismi.

“National fallback option”

Saksan talousministeri Peter Altmaierin marraskuun lopussa esittämä ”national fallback option” –ehdotus poikkeaa selvästi Saksassa aiemmin esitetystä mallista, jossa ehdotettiin valtion omistamaa sijoitusrahasto, joka voisi tarvittaessa puuttua peliin ja estää saksalaisfirmojen päätymisen ulkomaalaisten käsiin, analysoi Financial Times.

Sijoitusrahasto-idea koki täystyrmäyksen, koska liike-elämä piti sitä puuttumisena markkinoiden vapaaseen toimintaan. Ministeri Altmeierin esittelemä uusi teollisuusstrategia kasvattaisi huomattavasti valtion mahdollisuuksia arvioida ja tarvittaessa estää talouden kannalta herkkien osien myymistä.

Kuva 1.  YLE kertoi artikkelissaan keväällä 2019 Kiinan pyrkimyksistä hankkia strategisia kohteita Euroopassa. (Lähde: YLE, 8.4.2019)

Kohteena useat toimialat tekoälystä puolijohteisiin

Uudessa mallissa Saksan valtio voisi puuttua peliin, mikäli EU:n ulkopuolinen sijoittaja yrittäisi hankkia vähintään 10 prosentin osuuden saksalaisesta yrityksestä, joka toimii tekoälyn, robotiikan, puolijohteiden, biotekniikan tai kvanttiteknologioiden alueella.

Aiemmissa kaavailussa suojatoimien kohteena olevien alojen lista oli huomattavasti lyhyempi. Tuolloin listalla oli pelkästään ”kriittisen infrastruktuurin” yrityksiä, kuten sähköverkot ja kyberturvallisuus.

Financial Timesin mukaan ministeri Altmaier korosti, että valtiovallalla ei ole minkäänlaisia pyrkimyksiä kasvattaa julkista sektoria. Hän kiisti myös, että taustalla olisi protektionismia tai yritysmaailman elämän hankaloittamista. Ministeri korosti, että valtio haluaa kuitenkin estää saksalaisten yritysten polkumyynnin ulkomaille. National fallback option –väline on myös viimeinen keino, jota käytetään vasta siinä vaiheessa, kun muut toimenpiteet ovat osoittautuneet riittämättömiksi.

Tästäkin huolimatta liike-elämän reaktiot olivat negatiivisia. Saksan teollisuus- ja kauppakamarin puheenjohtaja kritisoi aloitetta, jonka hän katsoi edustavan karmivaa siirtymistä kohti valtiojohtoista teollisuuspolitiikkaa, kertoo Financial Times.

Kuka herätti huolen

Saksalaiset heräsivät tosissaan Kiinan uhkaan vuonna 2016, kun maan robottiylpeys Kuka myytiin kiinalaiselle Midealle. Tämä herätti pelkoa, että Kiina aikoi imuroida yrityskaupan avulla saksalaisten teknologisen tietotaidon. Tällainen “technology transfer” -toiminta on keskeinen osa Kiinan Made in China 2025 -ohjelmaa, jonka myötä maa aikoo nousta mm. johtavaksi puolijohteiden valmistajaksi.

Kuva 2. Kiinalainen Midea osti vuonna 2016 saksalaisten robottiylpeyden Kukan (lähde: Reuters, 30.12.2016)

Saksa haluaa merkittäväksi akkukennojen valmistajaksi

Uusi “national fallback option” -ohjelma  ajoittuu ajankohtaan, jossa Saksalla on kovia haasteita autoteollisuutensa kanssa. Uutta nousua haetaan mm. akkuteollisuudesta. Ministeri Altmaier on vahvasti sitä mieltä, että Saksasta tulee johtava sähköautojen akkujen kennojen valmistaja.

Tukeakseen tätä tavoitetta hän on edistänyt kahta akkukonsortiota, joille on luvassa miljardin euron tukiaiset Euroopassa. Toisen konsortion muodostavat ranskalainen autovalmistaja PSA, sen saksalainen tytäryhtiö Opel ja ranskalainen akkuvalmistaja Saft. Toisessa konsortiossa ovat mukana puolestaan BMW ja saksalainen kemikaaliyhtiö BASF.

Asia myös seurantaryhmän agendalla

Kiinalaisten yritysostot Euroopassa ja Suomessa ovat olleet myös Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus -seurantaryhmän agendalla. Maaliskuun kokouksessa kaupallinen neuvos, OTK Marjaana Aarnikka piti luennon otsikolla “Laki ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta”.  Kriittisten materiaalien puolella Kiinan strategiset yritysostot tunnetaan hyvin. Maa on ollut hyvin aktiivinen yritysostoissa mm. litiumin ja koboltin kaivostoiminnan ja jalostuksen puolella.

Lähteet:

  • Germany acts to stop sale of tech companies to non-EU investors. Financial Times, 29 Nov 2019.
  • Inside Germany’s €1bn battery fund. Power Technology, 19 June 2019.
  • Germany to support three battery cell alliances: economy minister. Reuters, 18 June 2019.
  • Eurooppa heräsi Kiinan vallan kasvuun – Seitsemän syytä, miksi Kiinasta tuli uhka. YLE, 8.4.2019.
  • Laki ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta. Marjaana Aarnikka, TEM. Esitys Kriittiset materiaalit –seurantaryhmän kokouksessa 5.3.2019. (lisätietoja: Peter Malmström, Teknologiapooli)
  • China’s Midea receives U.S. green light for Kuka takeover. Reuters, 30 Dec 2016.

 

Lisää aiheesta:

 

Kiina haluaa nousta maailman johtavaksi puolijohdevalmistajaksi