Kierrätyksestä puhutaan paljon, mutta samaan aikaan sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) määrä jatkaa globaalisti hurjaa kasvuaan. Vuonna 2019 maailmassa syntyi 53,6 miljoonaa tonnia sähkö- ja elektroniikkaromua. WEEE Forumin mukaan alle 18 prosenttia tästä määrästä raportoitiin virallisesti kierrätetyksi. Loput päätyivät kaatopaikoille, polttoon, laittomaan romukauppaan tai niiden käsittelyssä ei noudatettu määräyksiä. WEEE Forum haluaa yhdessä telealan etujärjestön ITU:n kanssa nostaa keskusteluun ns. “internet-jätteen” kasvavan määrään.

Tiedot ovat peräisin sähkö- ja elektroniikkatuotteiden valmistajia edustavan WEEE Forumin kolmannen International E-Waste Day’n esityksistä 14.10.2020, uutisioi Recycling International artikkelissaan.

50% kasvua vuoteen 2030 mennessä

WEEE Forum ennustaa globaalisti syntyvän SER-määrän nousevan 75 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Foorumin edustajan mukaan SER on nopeimmin kasvava maiden sisäinen jätevirta maailmassa. Jos sähkö- ja elektroniikkaromun keräystä ja käsittelyä ei saada paremmalle tasolla, edessä on valtava ympäristöongelma.

Yksi tärkeimmistä keinoista tilanteen korjaamiseksi on suuren yleisön ja erityisesti nuorten ihmitsen tietämyksen ja ymmärryksen nostaminen: mitä paremmin ihmiset tuntevat SER-ongelman, sitä todennäköisemmin he tekevät oikeita ratkaisuja, kun sähkö- tai elektroniikkalaite tulee kierrätysvaiheeseen, selittää WEEE Forumin edustaja Recycling Internationalin artikkelissa. Tästä syystä foorumi on nostanut vuoden 2020 maailman kierrätyspäivän teemaksi sosiaalisen tietoisuuden.

 

Kuva 1. Teollistuminen, kaupungistuminen ja väestön vaurastuminen kasvattavat sähkö- ja elektroniikkaromun määrää. (Lähde: ITU)

Internet-jäte

Maailman kierrätyspäivän kunniaksi WEEE Forum on laatimassa yhdessä maailman teleunionin ITU:n kanssa raporttia, joka keskittyy ”internet-jätteeseen”. Tällä tarkoitetaan datakeskuksista, 5G-verkoista ja IoT-laitteista syntyvää jätettä – eräänlainen digitalisaation varjopuoli siis.

ITU ja WEEE Forumin  ovat tehneet lyhyen videon, jossa lapset eri puolilta maailmaa kertovat sähkö- ja elektroniikkaromuun liittyvistä ongelmista, ja kannustavat ihmisiä kierrättämään käytetyn elektroniikkansa vastuullisesti.

Maailman SER-kierrätyspäivään osallistui tänä vuonna yli 50 maata, uutisoi Recycling International artikkelissaan.

(Julkaistu 17.10.2020)

Lähteet:

 

Lisää aiheesta:

Esimerkki: Miksi Saksa suunnittelee panttimaksua kännyköille? (lähde: WEF)

 

 

Dell jälleen parrasvaloissa jätteen laittoman maastaviennin takia

 

EIT Climate-KIC julkisti avoimen verkkokurssin sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksen haasteista

 

Saksan vihreä puolue ehdottaa uusille elektroniikkalaitteille 25 euron panttimaksua

 

Elektroniikkaromuhamsterit