Suurelle yleisölle tuntemattomampi rodium on tärkeä platinaryhmään kuuluva metalli, jolla on iso rooli ympäristötavoitteiden saavuttamisessa. Rodium vähentää autojen katalysaattoreissa pakokaasujen haitallisia päästöjä eli se tekee töitä aivan ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ytimessä, kertoo Umicore artikkelissaan.

Rodiumia käytetään usein yhdessä palladiumin ja platinan kanssa vähentämään pahamaineisia typpioksideja (nitrogen oxide, NOx).

Nykyään rodiumia pidetään harvinaisimpana ja arvokkaimpana jalometallina maailmassa. Sen hinta on ihan eri tasolla kuin kullan tai hopean. Vaikka rodiumin hinta on viime aikoina laskenut hieman, on sen hinta yhä tänä päivänä 18 kertaa korkeampi kuin sisarmetallin platinan, muistuttaa Umicore jutussaan.

Paljon erilaisia käyttökohteita

Umicore kertoo käyttävänsä rodiumia useissa eri käyttökohteissa.  Rodiumia käytetään harvoin yksinään. Yleensä sitä käytetään metalliyhdisteissä vahvistamaan yhdistettä tai suojaamaan metalliyhdistettä korroosiolta.

Koska rodium heijastaa hyvin valoa, sitä käytetään koruissa, valonheittimissä ja peileissä, listaa Umicore artikkelissaan. Rodiumia käytetään myös optisten instrumenttien peilien pinnoitukseen.

Sydämentahdistimista lentokoneen turbiineihin

Rodiumin ja platinan seosta käytetään vaativissa käyttökohteissa sydämentahdistimista lentokoneen suihkumoottoreihin. Tahdistimen elektrodissa käytetään juuri tuollaista rodiumin ja platinan yhdistettä.

Yksi rodiumin vahvuuksista on sen lämmönsietokyky. Rodiumin ominaisuudet pysyvät muuttumattomina vedessä tai ilmassa aina  600 Celsius-asteeseen asti. Kun rodiumia seostetaan platinan ja iridiumin kanssa, syntyy hapettumaton metalli, joka kestää erittäin korkeita lämpötiloja, joita löytyy esimerkiksi sulatusuuneista, korkeita lämpötiloja kestävästi johdoista, lentokoneiden sytytystulppien elektrodeista, kuulalaakereista ja älypuhelinten liittimistä. Seoksen avulla näiden osien käyttöikä pitenee merkittävästi.

Muita rodiumin käyttökohteita ovat optisten kuitujen pinnoitteet, laboratorioiden sulatusastiat, termopareissa ja ajovalojen heijastuspinnoissa, listaa Umicore.

Vaikka rodium näyttää löytäneen paikkansa autojen pakokaasun puhdistamisen parissa, lukuisat tutkimushankkeet osoittavat, että tällä jalometallilla voi olla tulevaisuudessa huima potentiaali uusissa käyttökohteissa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 8.9.2021)

Lähteet:

  • Rhodium. Umicore.
  • Palladium prices surges toward record high amid supply shortfall. Mining.com, 19 April 2021.

Lisää aiheesta: