Oyu Tolgoin hanke lähellä Kiinan rajaa on Rio Tinton kärkiprojekti yhtiön pyrkiessä vähentämään riippuvuuttaan rautamalmista ja laajentamaan toimintaansa kupariin. Se on myös kaivoskehityshanke, joka tarjoaa vilauksen siitä, miten hankala kuparin tulevaisuus voi olla, kertoo Mining.com artikkelissaan.

Kuparin kysynnän lisääntyessä rajusti sen tuotannon kasvu tulee juuri Oyu Tolgoin kaltaisista kaivoksista, jotka ovat kalliita, teknisesti monimutkaisia, sijaitsevat perinteisten kuparin tuotantoalueiden ulkopuolella – ja joiden taustalla häärivät viranomaiset, jotka vahtivat mustasukkaisesti  luonnonvarojaan.

Mining.comin haastatteleman geologin mukaan kuparialalla on edessä valtava kriisi. Hänen mukaansa ei ole mitään mahdollisuutta tuottaa riittävästi kuparia seuraavan 10 vuoden aikana energiamurroksen tarpeisiin. Riittävästi kuparivarantoja ei ole yksinkertaisesti löydetty tai kehittämisvaiheessa.

Valtava kuilu

Wood Mackenzie arvioi, että vihreän siirtymän vaatimasta kuparista puuttuu noin kuusi miljoonaa tonnia seuraavan vuosikymmenen aikana. Tämä tarkoittaisi, että tarvittaisiin 12 uutta Oyu Tolgoisin kokoista kaivosta tuotantoon seuraavan 10 vuoden aikana.

Kuva 1. Noin 40 % kuparin kysynnän kasvusta tulee vihreän siirtymän teknologioista. (Lähde: Wood Mackenzie, April 2022)

Mutta tämä ei ole tilanne, täräyttää Mining.com. Uusia kuparikaivoksia ei yksinkertaisesti ole riittävästi putkessa, puhuttamakaan isoista kaivoksista.

BloombergNEF on arvioinut, että jalostetun kuparin kysyntä tulee kasvamaan 53 prosentilla vuoteen 2040 mennessä, mutta kaivostuotanto tulee kasvamaan vain 16 prosenttia.

Kaivosala ei odota toimettomana

Kaivosala ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan, muistuttaa Mining.com. Näköpiirissä olevan kuparin niukkuus on innostanut Glencoren viemään eteenpäin Teck Resourcesin kuparihanketta. Johtavan kullantuottajan Newmontin huipputarjous australialaisesta Newcrest Miningista tuo kuparin mukaan yhtiön tarjontaan. BHG Group on hiljattain saanut maaliin kuparintuottaja Oz Mineralsin yrityskaupan – yhtiön suurin kauppa yli 10 vuoteen.

Mutta mikään edellä mainituista hankkeista tule muuttamaan markkinoiden kokonaistilannetta.

Uuden kaivoksen perustaminen verrattuna valmiin kaivoksen ostamiseen on usein liian tuskallinen prosessi. Kuparin hinta ei riitä kattamaan nousevia kustannuksia ja riski on koko ajan läsnä.

Esimerkkinä Oyu Tolgoi

Esimerkiksi tästä Mining.com ottaa Oyu Tolgoin kaivoshankkeen, jossa avolouhoksen kylkeen on rakennettu 200 km pitkä betonitunneleiden labyrintti, sekä maanteitä, lentokenttä, sähköverkko ja infrastruktuuri vedelle.

Puhumattakaan Mongolian suurimmasta henkilöstöravintolasta 20.000 työntekijälle ja mahdollisesti myös voimalaitos.

Vieläkin huolestuttavampana Mining.com pitää sitä, että investoinnit kuparihankkeisiin ovat pahasti jäljessä siitä, millä tasolla niiden tulisi olla. Lisäksi käynnistyvät hankkeet ovat tyypillisesti pienempiä ja malmi on köyhempää, joten työtä metallin saamiseksi on tehtävä enemmän ja myös jätettä syntyy enemmän samoilla tuotantomäärillä.

Kuva 2. Kuparihankkeiden kesto on pidentynyt. (Lähde: Bloomberg/Mining.com, May 2023)

Mining.comin haastatteleman asiantuntijan mukaan kaivokset vanhentuvat, niissä joudutaan menemään syvemmälle ja malmit ovat köyhempiä. Lisäksi lisähaastetta tulee ympäristövaatimusten muutoksista. Kaiken taustalla on vielä poliittiset riskit, listaa asiantuntija.

**

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 14.5.2023)

Lähteet:

  • Copper mine flashes warning of ’huge crisis’ for world supply. Mining.com, 3 May 2023.
  • The Future of Copper: Will the looming supply gap short-circuit the energy transition? IHS Markit, July 2022.
  • Nickel and copper: building blocks for a greener future. Wood Mackenzie, 4 April 2022

Lisää aiheesta:

**

akku akkumateriaalit akkumetallit akkumineraalit Apple autoteollisuus chile CRMA CRM Act EU EU:n raaka-ainealoite Euroopan unioni European Battery Alliance geopolitiikka harvinaiset maametallit huoltovarmuus Inflation Reduction Act Intel investoinnit IRA Iso-Britannia Japani kaivosteollisuus kestomagneetit kierrätys Kiina Koboltti kriittiset materiaalit kriittiset mineraalit kriittiset raaka-aineet kupari litium Minerals Security Partnership MSP Nikkeli puolijohteet Rare Earths REE SQM sääntely Taiwan USA vihreä siirtymä Volkswagen Yhdysvallat