Ranskalainen metallien kierrättäjä SNAM (Société Nouvelle d’Affinage des Métaux) aikoo investoida 20 miljoonaa euroa akkutehtaaseen, joka valmistaa akkuja energiavarastokäyttöön uudelleen käytettävistä kennoista ja kierrätysmateriaaleista valmistetuista uusista kennoista, uutisoi Les Echos. SNAM kierrättää jo tänä päivänä tuhansia tonneja akkuja ja ottaa metallit talteen hydrometallurgisella prosessilla.
Uuden akkutehtaan sijoituspaikaksi on valittu Decazevillen kaupunki Etelä-Ranskassa. Tehtaan pitäisi työllistää 80 henkeä vuoden 2022 loppuun menneessä.
SNAM, joka on yksi Euroopan johtavista akkujen ja metallien kierrätysyrityksistä, on jo aiemmin avannut pilottilinjan akkuvarastoissa käytettäville litiumakuille, kertoo Les Echos.
Kuva 1. SNAM on tärkeä toimija eurooppalaisessa akkujen kierrätysekosysteemissä. (Kuva: SNAM, IARC 2016)
Uusia akkuja kierrätysmateriaaleista
SNAM, josta belgialainen Floridienne omistaa 57 prosenttia, sai hiljattain 10 miljoonan euron pääomasijoituksen 20 prosentin osuutta vastaan saksalaiselta LHF-rahastolta akkutehtaan kehittämistä varten.
Uuden tehtaan on arvioitu työllistävän 600 ihmistä seuraavien kuuden vuoden aikana, kertoo SNAM:n toimitusjohtaja Eric Nottez. Yhtiön on tarkoitus hankkia pääomasijoitusta vastaava summa lainarahoituksella.
Kuva 2. SNAM:n toimitusjohtaja Eric Nottez kertoi yhtiön suunnitelmista kierrätysakkujen osalta IARC2018-kierrätyskonferenssissa Wienissä. (Kuva: ICM 2018)
Materiaalien kierrätyksestä uudelleenkäyttöön
Ranskalaisyhtiö kierrättää vuosittain tuhansia tonneja tietokoneiden, kulutuselektroniikan, teollisuuden sähkötyökalujen sekä hybridi- ja täyssähköautojen akkuja. Prosessissa otetaan talteen akkujen sisältämät kadmium, nikkeli, koboltti, litium, kupari ja muut metallit. SNAM erottelee metallit hydrometallurgisessa prosessissa.
Nyt yhtiö on aloittamassa akkujen komponenttien uudelleenkäytön ja valmistaa kierrätysakuista energiavarastoja uusiutuvan energian, sähköverkkojen ja isojen yritysten tarpeisiin.
SNAM testaa akkujen sähköisen kunnon ja ottaa talteen liittimet, eristeet ja kennot, selittää Les Echos. Yhtiö käyttää CEA:n kehittämää elektroniikkakomponenttien hallintajärjestelmää (”electronic component control system”).
Uudelleenkäytettävät akut 20 – 50 prosenttia halvempia kuin uudet akut
Uudet akkupaketit pitävät sisällään 80 prosenttia kierrätysmateriaalia ja 20 prosenttia uusia materiaaleja.
Valmistettavat 3 kWh ja 30 kg:n akut on mitoitettu niin, että ne soveltuvat käytettäväksi energiavarastokonteissa. Akkujen käyttöiäksi on suunniteltu kymmentä vuotta.
”Myymme ratkaisun 20 – 50 prosenttia halvemmalla kuin vastaavat uuden litiumakut”, kertoo Eric Nottez. Akkujen hallintajärjestelmä ohjelmoidaan sen mukaan, millaiseen uudelleenkäyttöön akut tulevat.
Ensimmäinen linja käyntiin keväällä 2022
SNAM avasi vuonna 2018 pilottilinjan Viviezin kaupungissa. Linjan kapasiteetti oli 3 MWh vuodessa.
Akkujen massatuotantoa varten yhtiö on perustanut Phenix Batteries –tytäryhtiön, joka muutti viime vuonna 3 600 m2 tehdastilaan viereisessä Decazevillen kaupungissa. Decazeville on kunta Etelä-Ranskassa Aveyronin departementissa Oksitanian alueella. Aveyron on perinteistä hiili- ja terästeollisuusaluetta.
Kuva 3. Akkujen massatuotanto alkaa Decazevillen kaupungissa Toulousen lähellä. (Kuva: Google Maps)
SNAM on investoinut 10 miljoonaa euroa koneisiin ja laitteisiin. Summa tulee tuplaantumaan lähikuukausina, kertoo Les Echos. Yhtiö on saanut miljoona euroa tukea Relancen alueelta ja Oksitanian alue aikoo sijoittaa yhtiöön kolme miljoonaa.
Ensimmäisen 20 MWh tuotantolinjan pitäisi olla tuotannossa keväällä 2022.
Viisikymmentä työpaikkaa luvassa
Phenix Batteries on palkannut tähän mennessä 30 ihmistä. Vuoden lopussa väkeä pitäisi olla jo 80 henkeä, vuonna 2024 työntekijöitä pitäisi olla jo 160 henkeä.
SNAM on saanut jo ensimmäiset asiakkaat, kuten eräs ostoskeskusketju, sähkökaappeja tuottava Sirea, eräs uusiutuvan energian tuottaja sekä belgialainen teollisuusyritys.
SNAM Groupen kokonaisliikevaihto oli 23 miljoonaa euroa vuonna 2021, jossa kasvu 20 prosenttia. Työntekijöitä oli 171 henkeä, joista 50 palkattiin vuonna 2021, kertoo Les Echos artikkelissaan.
Toim.huom. SNAM on tuttu yritys monille suomalaisillekin erilaisista kierrätyskonferensseista. Itsekin olin vuonna 2018 Wienissä puhumassa ICM:n autokierrätyskonferenssissa samassa sessiossa SNAM:n toimitusjohtajan Eric Nottez’n kanssa. Hän kehotti lähettämään kaikki Suomessa kierrätykseen päätyvät sähkö- ja hybridiautojen akut SNAM:lle kierrätettäväksi. Nottez lupasi kierrättää akut ilmaiseksi. Tuohon aikaan ajovoima-akkujen kierrätys maksoi 2 – 5 euroa per kg, joten tarjous oli hyvä. Valitettavasti noihin aikoihin Suomessa päätyi vuosittain kierrätykseen vain yksittäisiä ajovoima-akkuja lähinnä kolarien seurauksena.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 15.1.2022)
Lähteet:
- SNAM launches the manufacture of recycled batteries. Les Echos, 12 Jan 2022.
Lisää aiheesta:
Daimler rakentaa akkukierrätyslaitoksen Saksan Kuppenheimiin
Veolia rakentaa sähköautojen akkujen kierrätyslaitoksen Englantiin
About the author