Ranska, Saksa ja Italia aikovat tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä kriittisten raaka-aineiden saatavuuden varmistamiseksi, kertoivat kolmen maan ministerit kesäkuun lopulla. Maat aikovat myös vaihtaa näkemyksiään EU:n valmisteilla olevan raaka-ainealoitteen tiimoilta, uutisoi EURACTIV.

Euroopan komissio esitteli 16. maaliskuuta ehdotuksensa EU:n raaka-aineasetukseksi (Critical Raw Materials Act, CRMA). Tavoitteena on pienentää Euroopan riippuvuutta digivihreään siirtymään tarvittavissa raaka-aineissa.

Saksan talous- ja ilmastoministerin Robert Habeckin mukaan Euroopan kolme suurinta taloutta pähkäilivät, että heidän olisi hyvä vaihtaa ajatuksia ja tehdä ehdotuksia raaka-ainealoitteeseen.

Ranskan talousministeri Bruno Le Maire puolestaan totesi, että ensimmäistä kertaa Ranska, Italia ja Saksa ovat päättäneet yhdessä vahvistaa kriittisten raaka-aineiden toimitusketjujaan.

Yhteiset hankkeet, yhteiset investoinnit

Ranska, Saksa ja Italia kertoivat olevansa valmiita investoimaan yhteisiin hankkeisiin ja jakamaan tietojaan vauhdittaakseen EU-tason tavoitteiden saavuttamista.

Tätä tarkoitusta varten luodaan yhteinen alusta. Maat suunnittelevat myös yhteistä strategiaa ”aidon kierrätysteollisuuden” edistämiseksi, kertoo EURACTIV.

Investointien osalta Habeck totesi, että Saksa aikoo seurata Ranskan ja Italian jalanjälkiä viitaten viime aikaisiin uutisiin, joiden mukaan Ranska ja Italia aikovat koota rahoitusta kaivosteollisuudelle.

Ranska on esittänyt noin 500 miljoonan euron julkista rahoitusta kaivosteollisuudelle, Italia noin miljardin euron summaa. Habeckin mukaan Saksa tulee tarjoamaan saman suuruusluokan tukia.

Italian elinkeinoministeri Adolfo Urso kertoi toivovansa eurooppalaisen rahaston perustamista edistämään kaivosteollisuuden kehitystä.

Kolmen maan ministerit tapasivat Berliinissä myös teollisuuden edustajia.

Alumiini halutaan mukaan

Berliinin tapaamisessa maat nostivat esille myös toiveen – tai vaatimuksen – nostaa alumiini mukaan raaka-ainealoitteen kriittisten raaka-aineiden listalle.

Ministerit perään kuuluttivat myös sektorikohtaisia tavoitteita eri kriittisten raaka-aineiden kaivostuotannolle, jalostukselle ja kierrätykselle: ei ole mitään järkeä asettaa samaa tavoitetta esimerkiksi koboltille ja litiumille, joista toistaa tuottaa käytännössä lähinnä Kongo ja toista löytyy hyvin Euroopastakin.

Ranskalais-italialais-saksalaisesta yhteistyöaloitteesta Ranska Le Maire totesi, että muutkin jäsenmaat voivat liittyä mukaan. Kolmikko suunnittelee jatkokokouksia Roomaan lokakuussa ja Pariisin vuoden lopulla kertoo EURACTIV.

**

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 28.6.2023)

Lähteet:

  • France, Germany, Italy pledge close cooperation on critical raw materials. EURACTIV, 27 June 2023.

akku akkumateriaalit akkumetallit akkumineraalit Apple autoteollisuus chile CRMA CRM Act EU EU:n raaka-ainealoite Euroopan unioni European Battery Alliance geopolitiikka harvinaiset maametallit huoltovarmuus Inflation Reduction Act Intel investoinnit IRA Iso-Britannia Japani kaivosteollisuus kestomagneetit kierrätys Kiina Koboltti kriittiset materiaalit kriittiset mineraalit kriittiset raaka-aineet kupari litium Minerals Security Partnership MSP Nikkeli puolijohteet Rare Earths REE SQM sääntely Taiwan USA vihreä siirtymä Volkswagen Yhdysvallat