EU-maiden johtajat kokoontuvat tällä viikolla Brysseliin pohtimaan Euroopan unionin vastauksesta Yhdysvaltojen  massiiviselle Inflation Reduction Act –tukipaketille.

POLITICO-lehti uskoo, että kokouksessa on todennäköisesti asetelmana Ranska ja Saksa vastaan 25 muuta EU-maata. Ranska ja Saksa ovat pitkälti yhtä mieltä siitä, miten EU:n tulisi vastata Yhdysvaltojen massiiviseen IRA-pakettiin, kun EU-johtajat tapaavat 9. helmikuuta Brysselissä.

Sekä Ranskan presidentti Macron että Saksan liittokansleri Scholz tukeva suunnitelmia EU:n vihreästä tukipaketista, jonka keskeinen tavoite on helpottaa valtiontukisäännöksiä eurooppalaisen teollisuuden tukemiseksi.

Mutta Saksan ja Ranskan perustelut tälle linjalle ovat raivostuttaneet 25 muuta EU-maata, jotka epäilevät kahden teollisuusjätin pyrkivän edistämään omien teollisuusyritystensä etuja köyhempien jäsenmaiden kustannuksella sisämarkkinoilla, kirjoittaa POLITICO.

Ranskan ja Saksan yhteistyön tiivistyminen on POLITICOn mukaan monella tavalla tervetullut muutos. Vielä pari kuukautta sitten maat olivat tukkanuottasilla ilmastokriisin kiehuessa kuumimmillaan.

Saksan päätös runtata läpi 200 miljardin euron kotimainen tukipaketti raivostutti muita maita – Ranska mukaan lukien. Maat taittoivat peistä myös MidCap-kaasuputkesta, joka yhdistäisi Espanjan Ranskan kautta Saksaan. Välit olivat niin huonot, että nämä kaksi EU:n perustajajäsentä päättivät lykätä kahdenvälistä huippukokoustaan, muistuttaa POLITICO.

Muut jäsenmaat suu mutrulla

Nyt maat laulavat samaa laulua, eivätkä muut 25 jäsenmaata kilju riemusta.

Erään Saksan ja Ranskan linjaa vastustavan jäsenmaan edusta sanoo, että nyt ollaan tekemässä hyvin kauas kantoisia päätöksiä, joiden riskinä on päätyminen valtiontukikilpailuun Yhdysvaltojen kanssa ja jopa EU-maiden välillä.

Ranska ja Saksa painavat nyt kovaa päälle saadakseen tukiasioita eteenpäin. Huolestuneet maat näkevät, että nyt ollaan tekemässä perustavaa laatua olevia muutoksia EU:n valtiontukijärjestelmään.

Reaalipolitiikkaa

Piti siitä tai ei, Ranskan ja Saksan tiivis yhteistyö on ollut keskeinen tekijä Euroopan unionin pyörittämisessä sen alusta lähtien.

Brysselin vanha viisaus on, että mitään ei koskaan tapahdu ilman, että Saksa ja Ranska ovat asian siunanneet.

Tällä kertaa haasteena on, että monet EU-maat epäilevät, että viime aikainen suhina IRA-vastapaketin kanssa on ranskalaisten aloite, jonka pitää nyt saada Saksan tuki puolelleen, kirjoittaa POLITICO. Yleensä Saksa puhuu EU-pöydissä vapaakaupan puolesta, mikä voi heittää kapuloita Ranskan protektionistisille suunnitelmille.

Ranskan talousministeri Bruno Le Mairen ja Saksan Robert Habeckin yhteinen vierailu Washingtoniin tällä viikolla  on lisännyt pelkoja, että Ranska ja Saksa ajavat vain omia asioitaan, vaikka ministerit vakuuttelivat olevansa koko EU:n asialla, kirjoittaa POLITICO.

Asiasta on tarkoitus keskustella 9. helmikuuta Brysselissä, kun EU-johtajat ovat koolla. Brysselissä tehtävät päätökset vaikuttavat merkittävästi kriittisten materiaalien markkinoihin Euroopassa ja laajemminkin.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 9.2.2023)

Lähteet:

  • France and Germany go it alone as EU summit prepares to tackle figthback against US. POLITICO, 8 Feb 2023.

Lisää aiheesta:

Made in Europe – Ranska piiskaa Eurooppaa uuteen vauhtiin

 

Komissaari Bretonin vastaus Yhdysvalloille: Clean Tech Act

 

European Battery Alliance iskee pöytään kovat vastalääkkeet IRA-paketille

 

Miljardit vyöryvät USA:n akkuteollisuuteen Inflation Reduction Act –ilmastolain voimalla

 

Redwood aloittaa anodien folioiden valmistuksen – USA:n energiaministeriö myöntänyt yhtiölle 2 miljardin dollarin ehdollisen lainan akkumateriaalien tuotantoon