Viime vuoden reippaan laskun jälkeen useiden raaka-aineiden hinnat ovat kääntyneet nousuun. Nousijoiden joukossa ovat mm. nikkeli, kulta, platina ja palladium.

Nikkeli kovassa nousussa

Metalleista on alkuvuonna kallistunut eniten nikkeli, joka on Sotkamossa toimivan Terrafamen päätuote. Myös Terrafamen toisen tuotteen sinkin hinta on noussut alkuvuonna, mutta loppuvuodelle ennustetaan lievää laskua (Kauppalehti 8.4.2019).

Palladiumin ja platinan hinnat ovat nousseet alkuvuonna. Myös kullan hinnalle ennustetaan nousua.

Hopealla vahvat näkymät

Paras hintaennuste on Kauppalehden mukaan hopealla, jolle analyytikot ennustavat jopa 10 prosentin nousua vuoden loppuun mennessä. Tämä on hyvä uutinen pörssiyhtiö Sotkamo Silverille, joka sai hiljattain toimitukset käyntiin hopeakaivoksestaan Sotkamosta.

Kauppapolitiikka heiluttelee markkinoita

Kauppapolitiikka heiluttelee helposti raaka-aineiden hintoja. Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen lopputulos tulee näkymään raaka-ainemarkkinoilla joko positiivisesti ja negatiivisesti. Vuosien varrella on nähty Kiinan käyttävän kriittisiä raaka-aineita myös poliittisten tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Litiumin ja koboltin hinnat laskeneet reippaasti

Kovista sähköauto- ja akkuennusteista huolimatta litiumin ja koboltin hinnat ovat laskeneet 30 % vuoden alusta, kertoi PV Magazine maaliskuussa. Lehti arvioi, että kahden keskeisen akkumetallin hinnanlasku voi vauhdittaa myös sähköautojen akkujen hinnanlaskua ja sitä kautta edistää markkinan kasvua entisestään. Maallikon on vaikea nähdä mitään rationaalista perustetta koboltin ja litiumin hintakehitykselle viimeisen vuoden aikana, paitsi ehkä se, että sähköauto- ja akkubuumi on innostanut teollisuuden käynnistämään niin paljon uutta tuotantoa, että markkinoille on tullut/tulossa ylitarjontaa. Markkinatutkimuslaitokset varoittivat tästä mahdollisuudesta ennusteissaan jo pari vuotta sitten.

Taulukossa 1 yhteenveto arvioista raaka-aineiden hintakehitykselle vuoden 2019 aikana (lähteet Kauppalehti 8.4.2019 ja Bloomberg).

Taulukko 1. Raaka-aineiden hintaennusteita vuodelle 2019 (lähteet: Kauppalehti 8.4.2019 ja Bloomberg)

 

Lähteet ja lisätietoa: