Energiamurrokseen tarvittavien metallien kaivostuotantoon on jo vuosia investoitu liian vähän. Nyt toimitusketjujen ongelmat ja energian korkea hinta ajavat raaka-aineiden hinnat pilviin, arvioi Eurasian Resources Group (ERG) johtaja Benedikt Sobotka Davosissa toukokuun lopulla.

Yhdistettynä koronaan liittyvien logistiikkaongelmiin ja vastuullisuusvaatimusten kiristymiseen raaka-ainemarkkinoilla on nyt kaikki ainekset ”täydelliseen myrskyyn”, sanoi Sobotka Reutersin Global Markets Forum –tapahtumassa Davosissa.

Sobotkan mukaan raaka-aineiden ”supersykli” on nyt alkanut ja tulee jatkumaan seuraavat 30 vuotta. Hän ennustaa 20 prosentin nousua kuparin hintaan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Luxembourgissa toimiva yksityisomisteinen ERG on globaali kuparin ja koboltin toimittaja. Yhtiö toimittaa myös alumiinia ja rautamalmia. ERG Kazakstanin ainoa korkealuokkaisen alumiinin tuottaja, kertoo Mining.com Reutersin uutisen pohjalta.

Energiamurrosta ei voi pysäyttää

ERG:n Sobokta uskoo, että fossiilisten polttoaineiden nousu on väliaikaista eikä siirtymää vähähiiliseen talouteen voida pysäyttää. Siirtymä tulee vaatimaan 50 biljoonan dollarin investoinnit seuraavien kolmenkymmenen vuoden aikana.

”Kaivosteollisuuteen tarvitaan vuosittain 200 – 300 miljardin  dollarin investoinnit, jotta kaivosala voisi tyydyttää energiamurroksen aiheuttaman kysynnän”, arvioi Sobokta Reutersin haastattelussa. Valtaosa tästä summasta tarvitaan kuparin, nikkelin, koboltin ja muiden metallien kaivostuotantoon.

Varmuusvarastointi lisääntyy

Korkeiden hintojen ja saatavuusongelmien paineessa Sobokta uskoo yritysten ja valtioiden varastoivan raaka-aineita, kuten öljyä, kuparia, kobolttia ja muita metalleja.

Hänen mukaansa pienetkin häiriöt saatavuudessa aiheuttavat suuria heilahteluja hinnoissa.

Isot metallien loppukäyttäjät, kuten autonvalmistajat, pyrkivät jo nyt sopimaan pitkiä toimitussopimuksia tuottajien kanssa esimerkiksi koboltista.

Soboktan mukaan tämä kertoo siitä, miten vaikea on saada kriittisiä materiaaleja pidemmällä tähtäimellä – ”varsinkaan materiaalia, joka on puhdasta ESG-näkökulmasta”, lisää Sobokta.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 5.6.2022)

Lähteet:

  • Commodties in ’perfect storm’ says ERG, as crisis starts super cycle. Mining.com, 25 May 2022.
  • Commodities in ’perfect storm’ says ERG, as crisis starts super cycle. Reuters, 25 May 2022.

Lisää aiheesta:

 

EU pyrkii kasvattamaan strategista omavaraisuuttaan raaka-aineissa

 

Euroopan parlamentti suosittelee jäsenmaille kriittisten raaka-aineiden strategista varastointia

 

Kaivosala ja metallinjalostajat vedenjakajalla

 

Kupari ilmastotavoitteiden keskiössä

 

Vähäpäästöinen yhteiskunta rohmuaa kuparia

 

Renault ostaa kobolttia Marokosta

 

Litiumin hintaa kauhisteleva Musk väläyttelee jälleen ajatusta Teslan omista kaivoksista