Teollisuusjohtajat varoittavat, että laajalla ”ikuisuuskemikaalien” kiellolla voisi olla vakavia seurauksia monille sektoreille. PFAS-kemikaalit ovat ”absoluuttisen kriittisiä” puolijohteiden valmistuksessa, sanoo teollisuus.
Puolijohdevalmistajat ovat varoittaneet, että Euroopan suunnitelma kieltää ”ikuisuuskemikaalit” aiheuttaisi laajoja häiriöitä jo muutenkin kovilla oleville puolijohteiden toimitusketjuille.
Kyseessä ovat PFAS-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet. Niitä käytetään monissa kuluttajatuotteissa, palonestoaineena sekä elektroniikassa, mutta ihmiset altistuvat niille pääasiassa ravinnon kautta. Tutkijat ovat viime vuosikymmeninä havainneet, että PFAS-yhdisteiden hajoaminen vedessä kestää erittäin kauan, minkä vuoksi niitä sanotaan myös ”ikuisuuskemikaaleiksi”. Hajoamisongelma on johtanut siihen, että pohjavesi, sadevesi, juomavesi ja vesi muissa järjestelmissä ympäri maailman on osin saastunutta, kirjoittaa Tekniikkatalous.
Aloitteen takana viisi EU-maata
Viisi Euroopan maata, mukana Saksana ja Alankomaat, ehdottivat helmikuun alussa, että Euroopan unioni kieltäisi vaiheittain kymmeniä tuhansia niin sanottuja ikuisuuskemikaaleja, jotka tunnetaan nimellä PFAS. Niitä käytetään esimerkiksi puolijohteiden, akkujen, autojen, ja lääkinnällisten laitteiden valmistuksessa, listaa Financial Times.
Nyt esitetty kieltopaketti olisi suurin kieltoehdotus ikinä, sanoo lehden haastattelema Saksan ympäristöviraston edustaja. Hän pitää ehdotusta jättimäisenä askeleena.
Teollisuus varoittaa laajoista vaikutuksista
Teollisuuden edustajat varoittavat, että laajalla kiellolla olisi vakavat vaikutukset useille teollisuudenaloille. PFAS-kemikaalit ovat ”absoluuttisen kriittisiä” puolijohteiden valmistuksessa. Financial Timesin haastatteleman puolijohdemateriaaleja valmistavan yrityksen edustajan mukaan on vaikea ajatella, että puolijohteita voitaisiin valmistaa ilman näitä materiaaleja.
Saksan ja Alankomaiden mukana aloitetta tekemässä ovat myös Tanska, Ruotsi ja Norja. Ehdotuksessa tarjotaan kaksi vaihtoehtoista polkua: joko täyskielto kertaheitolla tai vaiheistettu kielto, jossa otetaan huomioon vaihtoehtoisten kemikaalien saatavuus, kertoo Financial Times artikkelissaan.
Jos ehdotus menisi läpi, ehdotus tulisi voimaan aikaisintaan vuonna 2026. Joillekin tuotteille, kuten lääkinnällisten laitteiden komponentit, sallittaisiin jopa 12 vuoden siirtymäaika. Muut tuotteet joutuisivat tyytymään 18 kuukauden siirtymäaikoihin.
Ehdotus seuraavaksi kemikaalivirasto ECHA:n prosessiin
Viiden maan ehdotus päätyy nyt arvioitavaksi Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n kahden tieteellisen komitean arvioivaksi. Komiteat arvioivat riskejä (Risk Assessment) ja sosio-ekonomisia vaikutuksia (Socio-Economic Analysis) sekä miten ehdotus istuu EU:n REACH-kemikaaliasetuksen raameihin. Tämän jälkeen tehdään vielä tieteellinen arviointi ja konsultoidaan teollisuutta, kertoo Reuters.
ECHA:n edustajan mukaan kaksi komiteaa saattavat tässä tapauksessa tarvita enemmän aikaa kuin normaalit 12 kuukautta.
ECHA on viime aikoina ollut tiukentamassa myös koboltin ja litiumin turvallisuusluokituksia.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 12.2.2023)
Lähteet:
- Chip suppliers warn on EU plan to bar ’forever chemicals’. Financial Times, 7 Feb 2023.
- EU considers ban on ’foever chemicals’, urges search for alternatives. Reuters, 7 Feb 2023.
- Myrkyllisiä PFAS-kemikaaleja on kaikkialla – Uusi tekniikka puhdisti niistä 95 % vesijohtovedestä alle tunnissa. Tekniikkatalous 4.1.2023.
Lisää aiheesta:
EU:n ehdotus litiumin luokittelusta myrkylliseksi on saanut akkuteollisuuden takajaloilleen
Kemikaaliviraston esitys koboltin vaarallisuusluokan tiukentamisesta herättää keskustelua