TSMC, Samsung ja muut puolijohdevalmistajat metsästävät kuumeisesti keskeisiä tuotantolaitteita toimitusaikojen hipoessa jo 18 kuukautta, uutisoi Nikkei Asia. Alan yhteinen näkemys on, että sirupula jatkuu ainakin pari vuotta.

Puolijohteiden kova kysyntä on saanut valmistajat suunnittelemaan tuotannon laajennuksia. Pullonkaulaksi on noussut puolijohdetehtaiden keskeisten tuotantolaitteiden pitkät toimitusajat: kriittisimpiä tuotantolaitteita voi joutua odottamaan jopa puolitoista vuotta, kun ennen näkemätön komponenttipula ja toimitusvaikeudet moukaroivat mikrosirujen tuotantolaitteiden valmistajia.

Keskeisten puolijohteiden tuotantolaitteiden valmistajat, kuten Applied Materials, KLA, Lam Research ja ASML, varoittavat asiakkaitaan, että nämä voivat joutua odottamaan jopa 18 kuukautta tärkeimpiä tuotantolaitteita, kertoo Nikkei Asia useisiin lähteisiin viitaten. Pulaa on kaikesta mahdollisesta linsseistä venttiileihin, pumppuihin, mikrokontrollereihin, muoveista ja elektroniikkamoduleista.

Pula mikrosiruista heijastuu vahvasti puolijohdetehtaiden tuotantolaitteiden markkinoille – myös käytettyjen laitteiden kauppaan. Kiina rohmuaa käytettyjä tuotantolaitteita, mikä on nostanut voimakkaasti niiden hintoja kertoi Asia Times uutisessaan keväällä 2021.

Uuden tuotantolaitokset uhkaavat myöhästyä

Samaan aikaan mikrosirujen valmistukseen käytettävien laitteiden kysyntä kasvaa räjähdysmäisesti. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., United Microelectronics Corp., Intel  ja Samsung Electronics ovat kaikki suunnitelleet uusien tuotantolaitosten avaamista jopa ensi vuoden aikana. Nikkei Asian haastattelemat lähteet alkavat huolestua, että tuotantolaitteiden pitkät toimitusajat tulevat heijastumaan näihin suunnitelmiin.

TSMC, UMC ja Samsung ovat jopa lähettämään ylintä johtoaan ulkomaille patistelemaan laitetoimittajia tekemään kaikkensa toimitusaikojen lyhentämiseksi.

Toimitusajat pidentyneet rajusti

Nikkei Asian mukaan tuotantolaitteiden toimitusajat ovat venyneet noin 3 – 4 kuukaudesta ennen koronapandemiaa viime vuoden 10 – 12 kuukauteen. Teollisuuslähteet kertovat nyt, että mikrosirujen tuotantolaitteiden saatavuusongelmat ovat pahimmat vuosikymmeniin, kun pula komponenteista ja logistiikkaongelmat kertautuvat läpi koko toimitusketjun.

Amerikkalaisen KLA:n valmistamien testauslaitteiden toimitusajat ovat yli 20 kuukautta, kertoivat lähteet Nikkei Asialle.

Substraattien valmistukseen käytettävien laitteiden toimitusajat voivat olla jopa 30 kuukautta. Vielä viime vuonna toimitusajat vaihtelivat 12 – 18 kuukauden välillä, kertoo maailman suurimman substraattivalmistajan Umicronin pääjohtaja Nikkei Asialle. Samaa kertoivat myös muut haastatellut teollisuuden edustajat.

Tämä on kriisi

Nikkei Asian mukaan edellä kuvattu tilanne on herättänyt kriisimielialaa sekä puolijohdevalmistajien että tuotantolaitteiden valmistajien keskuudessa.

Lehden haastattelema puolijohteiden tuotantolaitteiden valmistaja kertoo, miten heidän komponenttivalmistajansa on kerta toisensa jälkeen venyttänyt ennustettaan toimitusajoista. Laitevalmistaja kertoi olevansa ikävässä välikädessä asiakkaidensa ja omien komponenttitoimittajiensa välissä.

 

Kuva 1. Puolijohteiden valmistukseen käytettävien komponenttien toimitusaikoja kuukausissa. (Lähde: Nikkei Asia, huhtikuu 2022)

Yhdysvaltain suurin mikrosirujen tuotantolaitteiden valmistaja Applied Materials järjesti maailmanlaajuisen kokouksen, jossa toimitusjohtaja kannusti henkilökuntaa tekemään kaikkensa, jotta yhtiön laitteisiin saataisiin komponentteja ja mikrosiruja, uutisoi Nikkei Asia.

Myös TSMC:n aikataulut vaarassa

Puolijohdevalmistajien puolella TSMC on huolissaan tuotantolaitteiden toimitusten viivästymisestä, koska tilanne vaikuttaa yhtiön suunniteltuun massatuotannon käynnistämiseen Yhdysvalloissa, Taiwanissa ja Japanissa, kertoo Nikkei Asian lähde.

Maailman suurimman sopimusvalmistajan ostotiimi on lentänyt Yhdysvaltoihin ja muualle maailmaan yrittäessään patistella tavarantoimittajiaan petraamaan luvattuja toimitusaikoja.

TSMC:n Yhdysvaltojen uuden tuotantolaitoksen rakennustyöt ovat jo myöhässä työvoimapulan takia.

Sirupula jatkuu vielä pari vuotta

ASML kertoi Nikkei Asialle, että alan yhteisen näkemyksen perusteella sirupulan uskotaan jatkuvan vähintään pari vuotta. Samaa arvioi suomalais-kiinalaisen Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku syksyllä 2021.

Koko teollisuudenala tekee parhaansa taklatakseen tätä ongelmaa, kertoo ASML. Tästä huolimatta monet yritykset, jotka toimittavat komponentteja tuotantolaitteiden valmistajille, ovat haluttomia laajentamaan kapasiteettiaan, kertoo Nikkei Asia yli kymmenen teollisuuden edustajan haastattelujen perusteella.

Korvaavia komponentteja ja toimittajia vaikea löytää

Komponenttien tai materiaalien vaihtaminen puolijohteiden tuotantolaitteissa ei ole ratkaisu lyhyellä aikavälillä, koska vaihtoehtoisten tuotteiden on käytävä läpi pitkä hyväksymisprosessi, jotta varmistetaan jatkuvuus ja laatu.

Joitain tarkkuuskomponentteja valmistaa maailmassa vain kourallinen ”piileviä mestareita”, kun kemikaalipumppuja valmistava japanilainen Iwaki ja korkealuokkaisia linssejä valmistava saksalainen Zeiss. Tällaisille komponenteille on erityisen hankalaa löytää vaihtoehtoisia toimittajia, kertoivat useat teollisuuden edustajat Nikkei Asialle.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 18.4.2022)

Lähteet:

  • Chip industry’s expansion plans at risk as equipment delays grow. Nikkei Asia, 7 April 2022.
  • Race is on for used chipmaking equipment. Asia Times, March 3 2021.

Lisää aiheesta:

Puolijohdevalmistajat tappelevat käytetyistä tuotantolaitteista – Kiina rohmuaa käytettyjä laitteistoja

 

Kiina haluaa valmistaa itse puolijohteet autoteollisuutensa tarpeisiin ja vähentää riippuvuutta lännestä

 

Globaali sirupula pahenee

 

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”