Eurooppalaiset autotehtaita on joutokäynnillä, koska autojen valmistuksessa käytettäviä johdinsarjoja on vaikea saada sodan runtelemasta Ukrainasta, uutisoi Financial Times.

Nykyaikaiset autot ovat täynnä kaapeleita. Jokaisessa autossa on lähes viisi kilometriä sähkökaapeleita, joiden kautta auton eri toiminnot ja osat viestivät keskenään.

Tämä auton sisältämä kaapelien spagetti hallitaan johdinsarjojen avulla. Kyseessä on auton mittakaavassa edullinen komponentti, joiden saatavuus oli autonvalmistajille itsestään selvyys – ainakin ennen Ukrainan sotaa, kertoo Financial Times.

Kuva 1. Esimerkki auton takaluukun johdinsarjasta.

Lähteekö autonosia valmistavat teollisuus Ukrainasta?

Uutisen mukaan BMW ja Volkswagen ovat molemmat joutuneet pysäyttämään tuotantoaan eri puolilla Eurooppaa Venäjän hyökkäyksen pakotettua johdinsarjoja valmistavia tehtaita sulkemaan ovensa.

Ukrainan autoteollisuutta, johon kuuluu lähes 40 auton osia valmistavaa tehdasta, uhkaa nyt  vuoto muihin maihin, kun autonvalmistajat pyrkivät kilpaa sijoittamaan uudelleen tai monistamaan tuotantoaan Ukrainan ulkopuolelle.

Ukraina vastaa noin viidenneksestä Euroopan johdinsarjojen toimituksista. Niitä valmistetaan myös muualla Itä-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa.

Johdinsarjat mittatilaustyötä

Johdinsarjojen haasteena on, että ne ovat niin perustavaa laatua oleva komponentti autossa. Financial Timesin haastatteleman asiantuntijan mukaan ilman johdinsarjoja ei voi tehdä autoa edes osittain.

Johdinsarjat tehdään autoihin myös mittojen mukaan. Jokaisessa automallissa on oma, yksilöllinen järjestelmä. Autonvalmistajat joutuvat sullomaan kaapelit auton koriin.

Johdinsarjojen tuotannon siirtäminen toiseen maahan aiheuttaa logistiikkahaasteita. Sarjat ovat yhdistelmä erilaisia kaapeleita, joita ei voi vain laittaa laatikossa menemään toiseen paikkaan.

Financial Timesin haastatteleman Volkswagenin pääjohtajan Herbert Diessin mukaan yhtiö pyrkii tällä hetkellä ottamaan kaiken irti Ukrainan tuotannosta, mutta rinnalla etsitään muitakin vaihtoehtoja.

Vaihtoina on siirtää tuotantolaitteet toiseen paikkaan. Tämä on haastavaa, koska rajanylitys on epävarmaa touhua.  Toinen vaihtoehto on kopioida laitteisto, mikä on kallista ja hidasta. Johdinsarjojen tuotantolaitteistojen hinnat vaihtelevat reilun sadantuhannen ja noin kahden miljoonan euron välillä. Uuden laitteiston valmistus kestää kolmesta kuuteen kuukauteen, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Pitkäaikainen riski autoteollisuuden toimitusketjuille

Johdinsarjat ovat vain yksi esimerkki huomattavasti suuremmasta haasteesta. Ukrainan sota on ennen kaikkea humanitaarinen katastrofi, mutta sillä on myös kauas kantoiset seuraukset geopolitiikkaan, kansantalouksiin, kauppaan ja koko autoteollisuuden kehitykseen tulevina vuosikymmeninä, kirjoittaa Automotive Logistics artikkelissaan.

Elektroniikkakomponenttien, raaka-aineiden ja energian toimitusketjut olivat hauraita jo valmiiksi koronapandemian ja sitä seuranneen sirupulan takia. Ukrainan kriisi on lisännyt huomattavasti näitä toimitusketjujen ongelmia. Sota ei ole vaikuttanut autojen tuotantoon vain Ukrainassa ja Venäjällä, vaan se on heikentänyt komponenttien saatavuutta myös muualla Euroopassa sijaitseville tehtaille ja laajemminkin, kuten edellä kuultiin.

Vaikutukset autoteollisuuden tuotantomääriin ja koko toimialan näkymiin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan toi mukanaan huomattavia makrotalouden riskejä: talouskasvu hidastuu, inflaatio kiristyy, työttömyys nousee ja kuluttajien luottamus talouteen laskee, listaa Automotive Logistics. Vähintäänkin seurauksena on, että toimitusketjut ovat erittäin hauraita lähitulevaisuudessa. Autojen myynti- ja tuotantovolyymit jäävät ennakoitua pienemmiksi kuluvan vuosikymmenen loppuun asti.

Toisaalta, lopputulemana voi myös olla, että Euroopan energiaomavaraisuus kasvaa ja liikenteen sähköistyminen nopeutuu. Kaikki riippuu Automotive Logisticsin mukaan siitä, miten valtiot reagoivat tilanteeseen.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 17.3.2022)

Lähteet:

  • Europe’s car plants halted by lack of low-cost Ukrainian component. Financial Times, 16 March 2022.
  • Russia’s invasion of Ukraine is a long-term risk or the automotive supply chain. Automotive Logistics, 8 March 2022.
  • VW brings forward Ukraine-related production stoppage. Automotive News Europe, 7 March 2022.

Lisää aiheesta:

 

Puolijohdeteollisuuden arvioita Venäjän ja Ukrainan konfliktin vaikutuksista

 

Nikkeli kovimmassa paineessa akkumetalleista Ukrainan kriisin seurauksena

 

Lontoon metallipörssi keskeytti kaupankäynnin nikkelillä hinnan tuplaannuttua