Vaikka pula sähköautojen raaka-ainesta voi olla vain tilapäinen ilmiö, voi siitä tulla este autovalmistajien lähivuosien sähköistymistavoitteille, varoittaa Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores.
Jos joku ei vielä tiedä, mitä on litium, niin vuosi 2022 tulee tuomaan tähän muutoksen, kirjoittaa Emerging Tech Brew artikkelissaan. Litium on sähköautoissa ja energiavarastoissa käytettävien litiumioniakkujen keskeinen ja välttämätön materiaalia. Vaikka maapallolla on paljon litiumia, sen kaivostoiminta ja jalostus ei välttämättä pysty tyydyttämään akkualan nopeasti kasvavaa kysyntää. On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä litiumin tuotanto jää vuosittain 455.000 – 1.700.000 tonnia alle kysynnän.
Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Mooresin mukaan sähköautojen valmistajat ovat jo törmänneet akkulaatuisen litiumin saatavuusongelmiin. Hän uskoo, että litiumin hinnan isot heilahtelut tulevat olemaan arkipäivää seuraavien kolmen vuoden aikana, kertoo Emerging Tech Brew.
Akkujen hinnat ovat laskeneet viime vuosina
Viimeisten viiden vuoden aikana litiumioniakkujen hinnat ja valmistuskustannukset ovat laskeneet sen jälkeen, kun Teslan Gigafactory nosti akkutuotannon mittakaavan ihan uudelle tasolle.
Raaka-aineiden hinnat ovat olleet pitkään matalalla tasolla, mutta viime vuonna raaka-aineiden hinnat, erityisesti litiumin hinta, nousivat huomattavasti. Mooresin mukaan nimenomaan litium on jatkossa isossa roolissa.
Samaa aikaan kun akkujen valmistuskustannukset putoavat, raaka-aineiden osuus kustannuksista on noussut. Eli kun litiumin hinta nousee, vaikuttaa se nykyisessä tilanteessa myös akkukennojen hintaan.
Mitä pula litiumista tarkoittaa?
Teollisuus puhuu litiumin kohdalla ”rakenteellisesta pulasta”, jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa teollisuudella ei kirjaimellisesti ole riittävästi kapasiteettia vastatakseen kysyntään, selittää Moores lehden haastattelussa.
Litiumin saatavuus on kiristynyt ja vuoden viimeisinä kuukausina litiumista on ollut jo pulaa. Mooresin mukaan nyt nähtävä tilanne markkinoilla tarkoittaa selkeästi rakenteellista pulaa litiumista.
Ovatko sähköautojen valmistajat hereillä?
Moores pitää autonvalmistajien käyttäytymistä erikoisena huomion keskittyessä vain akkutehtaiden rakentamiseen.
”Autonvalmistajat eivät ajattele raaka-aineita, koska he eivät tule siitä maailmasta”, täräyttää Moores lehden haastattelussa.
”Perinteinen autoteollisuuden toimitusketju on rakennettu palvelemaan autonvalmistajia, jotka ovat tottuneet siihen, että kaikkea on saatavilla.”
Mutta sähköautojen toimitusketju on erilainen tapaus: toimitusketjut on rakennettava alusta lähtien eikä toimitusketjut tarjoa sellaista mittakaavaa, jota autonvalmistajat tarvitsisivat. Autonvalmistajat eivät mieti raaka-aineita, joten me kutsumme tätä ”sähköautojen raaka-aineiden suureksi irtikytkennäksi” (“the great EV raw material disconnect”).
Moores huomauttaa, että vielä pari vuotta sitten autonvalmistajat eivät miettineet edes akkuja. Nyt kaikki ovat kiinnostuneita akuista, mikä on hyvä asia.
”Mutta edelleenkään autonvalmistajat eivät mieti raaka-aineita. Tämä on jättimäinen riski kaikille, jotka aikovat valmistaa sähköautoja vuoden 2025 tai 2026 jälkeen – eli lähes kaikki autonvalmistajat”.
Hälytyskellojen pitäisi jo soida
Uutta litiumin tuotantoa ei synny hetkessä: litiumkaivoksen perustaminen vie helposti 5 – 7 vuotta (toim.huom. tämäkin taitaa olla aika optimistinen arvio). Kun ison akkutehtaan rakentaminen vie vain pari vuotta, niin syntyy tilanne, jossa litiumin kysyntä ja tarjonta kehittyvät eri vauhtia.
Tästäkin huolimatta autonvalmistajat julkistavat tiuhaan tahtiin uusia akkutehdashankkeita. Jotta tasapaino säilyisi, pitäisi autonvalmistajien julkistaa samassa tahdissa myös uusia litiumkaivoshankkeita. Tai ainakin uuden jalostuskapasiteetin rakentamista, jos autotehtaat eivät halua sotkeutua kaivostuotantoon.
Mutta tätä ei tapahdu tällä hetkellä, mikä tulee johtamaan siihen, että hälytyskellojen pitäisi soida kaikkien sähköautojen myyntiennusteiden osalta vuosina 2026 – 2030, painottaa Simon Moores.
Syntyykö litiumtuotantoa lisää lähivuosina?
Vuonna 2022 on litiumin tuotantoon tulossa vahvistusta, kun Lithium Americas –yhtiön suuri tuotantolaitos aloittaa toimintansa Argentiinassa. Tämäkin hanke käynnistyi jo vuonna 2011 eli hankkeen valmistuminen on vienyt kymmenisen vuotta.
Ensin kaivosyhtiön pitää järjestää hankkeen rahoitus kuntoon. Rahoituksen järjestyminen voi viedä aikaa, koska sijoittavat haluavat nähdä, että markkinat ovat oikeassa vaiheessa. Moores pitää haastavana tilannetta, jossa uudet litiumhankkeet ovat markkinoiden ja rahoittajien armoilla.
Mooresin mukaan sijoittajat ovat alkaneet ymmärtää tilanteen ja asiat ovat menneet parin viime vuoden aikana parempaan suuntaan. Loppupeleissä sijoittajan on aina mietittävä, laittaako rahansa uuteen litiumhankkeeseen vai johonkin netflixiin. ”Näin yksinkertaista se on”, kiteyttää Simon Moores.
Miten käy akkujen hintojen kanssa tulevaisuudessa?
Vaikka litiumioniakkujen hinnat ovat viime aikoina olleet lievässä nousussa, Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores uskoo, että pidemmässä juoksussa akkujen hinnat laskevat jatkossakin, kun tuotantokustannukset putoavat.
Samaan aikaan akuista tulee myös teknisesti parempia. Tämän päivän litiumioniakut ovat ominaisuuksiltaan noin kolme kertaa parempia kuin vuonna 2015 myydyt akut, arvioi Moores.
Lukuisten tulevien gigafactoreiden myötä akkuja tulee olemaan myös hyvin saatavilla.
Mooresin mukaan edellä kuvattu kehitys korostaa sitä, että kyse ei ole vain sähköautojen akuista, vaan myös energiavarastoinnista ja koko ilmastonmuutoksen vastaisesta taistelusta: ihmiset alkavat oivaltaa, miten tärkeä se vaatimaton litiumioniakku oikeasti on.
Kun parin seuraavan vuoden vuoristoradasta selvitään, niin pidemmässä juoksussa tilanne näyttää hyvältä:
You’ve got to ride out the volatility. Long term, it will be fine. The price will be fine. There’s no geological shortage. Lithium-ion battery powered EVs will dominate the world. (Simon Moores, Benchmark Mineral Intelligence, Dec 2021)
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi
(Julkaistu 16.12.2021)
Lähteet:
- A lithium shortage is coming, and automakers might be unprepared. Emerging Tech Brew, 13 December 2021.
Lisää aiheesta:
Galp ja Northvolt perustavat yhteisyrityksen rakentamaan litiumin jalostuslaitosta Portugaliin
Going up – litiumin korkea hinta alkaa näkyä sähköautojen akkujen hinnassa Kiinassa
Mielenosoittajat tukkivat teitä eri puolilla Serbiaa vastustaakseen Rio Tinton litium-kaivosta
About the author