Keskeinen teema Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus –seurantaryhmän agendalla on varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin raaka-ainemarkkinoilla. Chile on hyvä esimerkki siitä, miten poliittinen konflikti voi eskaloitua hyvinkin nopeasti ja aiheuttaa häiriötä kriittisten materiaalien tuotannolle.

Reuters raportoi tällä viikolla, että mielenosoittajat ovat estäneet pääsyn Atacaman suola-aavikolla sijaitseviin litiumin tuotantolaitoksiin. Chilellä on maailman suurimmat litiumin varannot. Atacaman alueella toimii kaksi maailman suurinta litiumin tuottajaa eli chileläinen SQM ja yhdysvaltalainen Albemarle.

Kuva 1. Litiumin tuotanto ja varannot vuonna 2017 (lähteet: USG, Wikipedia)

Tiedot tilanteesta olivat Reutersin uutisen mukaan ristiriitaisia, mutta riskinä on, että maan koko litium-tuotanto pysäytetään solidaarisuuden nimissä. Esillä ovat myös ympäristökysymykset. Protestoiva ryhmä haluaisi estää uusien litium-kaivosten perustamisen Atacaman alueelle. Keskeinen haaste on vesi, jota litiumin tuotanto kuluttaa valtavia määriä jo ennestään kuivilla Salar de Atacaman alueilla.

Chile on ollut Latinalaisen Amerikan vakaimpia maita

Chilen mielenosoitukset saivat alkunsa, kun metrolippujen hintoja korotettiin pääkaupunki Santiagossa, mutta nyt tilanne on eskaloitunut. Mieltä on osoitettu tuloeroja ja kalliita elinkustannuksia vastaan. Levottomuuksissa kuoli ensimmäisen viikon aikana ainakin 18 ihmistä, kertoo YLE. Mielenosoittajat vaativat parannuksia palkkoihin, terveydenhuoltoon ja koulutukseen.

Yllättäväksi tilanteen tekee se, että Chile on ollut Latinalaisen Amerikan vakaimpia ja vauraimpia maita. Samalla kuitenkin rikkaiden ja köyhien välinen kuilu on YLE:n mukaan maailman syvimpiä. Helppoa ratkaisua tilanteeseen ei näytä olevan. Hallitus on luvannut nostaa eläkkeitä ja minimipalkkoja, lisäksi metrolippujen ja sähkön hinnankorotukset on peruttu. Näistä lupauksista huolimatta mielenosoitukset ovat jatkuneet. Mielenosoittajat ovat vaatineet hallitukselta taloudellisia uudistuksia ja presidenttiä eroamaan.

Paha isku Chilen akkupyrkimyksille

Aiemmin kerroimme tällä sivustolla Chilen pyrkimyksistä nousta litiumintuottajasta akkukennojen valmistajaksi – toistaiseksi huonolla menestyksellä. Viimeaikaiset tapahtumat eivät varmasti auta maata näissä pyrkimyksissä.

Globaalin akkuekosysteemin kannalta tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten nopeasti Chilen tilanne heijastuu pohjamutiin painuneeseen litiumin maailmanmarkkinahintaan, ja toisaalta kuinka nopeasti kriittisen raaka-aineen saatavuuden häiriytyminen näkyy akkukennojen valmistuksessa, ja sitä kautta sähkö- ja hybridiautojen toimituksiin.

Mitä Chilen tilanteesta voi oppia?

Useissa viime vuosina tehdyissä selvityksissä kriittisistä metalleista ja kemikaaleista on pantu merkille, miten niukoilla puskuri-/varmuusvarastoilla teollisuus toimii tänä päivänä. Tyypillisesti raaka-aineita on varastossa vain muutaman viikon tarpeeseen – loput ovat laivoissa, rekoissa, lentokoneissa ja junanvaunuissa matkalla Suomeen.

Varsinkin yleisesti käytettyjen metallien, mineraalien ja kemikaalien saatavuuteen luotetaan, koska niin “on aina saatu jostain”. Jos ei muualta niin Ruotsista. Tuotantohäiriöt koskevat yleensä vain yhtä tuotantolaitosta (tulipalo tms.), mutta harvoin kokonaista maata, joka on näin kriittinen globaalissa arvoketjussa. Mutta eivätköhän Australia, Argentiina ja Kiina pysty litiumin saatavuutta helpottamaan, jos Chilen tilanne jatkuu epävakaana.

Chilen tapaus on myös varoittava esimerkki siitä, mitä voisi tapahtua maailman kobolttituotannon kannalta elintärkeässä Kongossa. Poliittisen tilanteen kärjistyminen, tai vaikkapa ebola-epidemia koboltin tärkeillä tuotantoalueilla, aiheuttaisi nopeasti merkittäviä ongelmia paitsi akkuteollisuudelle, myös monelle muulle teollisuuden sektorille.

Chile on myös maailman suurin kuparintuottaja. Kupari on kriittinen materiaali pyrittäessä kohti vähäpäästöistä yhteiskuntaa.

Kuva 2. Latinalaisen Amerikan osuus kuparin kaivostuotannosta on erittäin suuri (lähteet: ICSG Oct 2019)

Lähteet:

  • Lithium’s place in Chile’s social unrest. Benchmark Mineral Intelligence, 6 Nov 2019.
  • Chile protesters block access to lithium operations: local leader. Reuters, 25 October 2019. 
  • Miksi Chilessä on puhjennut rajuja mielenosoituksia? Tässä 100 ja 400 sanan vastaukset. YLE, 24.10.2019.
  • Katso video satojen tuhansien marssista Santiagossa – Pormesteri: ”Koko Chile marssii täällä”. YLE, 26.10.2019.
  • ICSG Press Release: Copper Market Forecast 2019/2020. ICSG, 23 October 2019.

Lisää aiheeesta:

  • Lithium miner SQM dodges impacts from Chile protests, hit by lower prices. Reuters, Nov 21, 2019.

 

Chilen pyrkimys nousta litiumin tuottajasta akkukomponenttien valmistajaksi ei ole toistaiseksi tuottanut hedelmää

 

Innovaatiokriittisten materiaalien vahvasti keskittynyt globaali tuotanto herättää huolta

Vähäpäästöinen yhteiskunta rohmuaa kuparia

 

Valkoisesta kullasta kissankullaksi – ylitarjonta painaa litiumin hintaa alas