Platina etsii paikkaansa sähköistyvässä maailmassa

Siirtyminen sähköautoihin tulee vähentämään platinan kysyntää tulevina vuosina, arvioi Financial Times artikkelissaan. Platinaryhmän metalleille tulee olemaan haastavaa löytää polttomoottoriautojen katalysaattoreiden kulutusta vastaavaa kysyntää. Siirtymä polttomoottoriautoista sähköautoihin tulee kuitenkin viemään aikaan.

Jalometalleilla ja kryptovaluutoilla on paljon yhteistä, pohtii Financial Times artikkelissaan.  Molempia suosivat ryhmät, jotka kyseenalaistavat globaalin rahoitusjärjestelmän toimivuutta. Molempia yhdistää myös niukka tarjonta sekä asema vaihtoehtoisena paikkana säilyttää varallisuutta. Molemmat ovat myös olleet julkisuuden hampaissa haitallisten ympäristövaikutustensa takia.

Platinan ristiriitainen rooli ilmastotaistelussa

Platinan rooli kamppailussa ilmastonmuutosta vastaan on hieman ristiriitainen: platina auttaa autojen pakokaasujen puhdistamisessa autojen katalysaattoreissa, mutta toisaalta platinan kysyntä on fossilisia polttoaineita käyttävien polttomoottoriautojen varassa.

Platinan kysynnästä noin kolmasosa ja palladiumin kysyntä lähes kokonaisuudessaan tulee autojen katalysaattoreista. Tästä johtuen autokannan sähköistyminen on huono uutinen platinaryhmän metallien tuottajille. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksiselitteinen.

Iso osa uusista autoista tarvitsee edelleen katalysaattoreita puhdistamaan pakokaasupäästöjään, muistuttaa Financial Times.

Platinan hinta tuplaantui maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2021 sijoittajien uskoessa automarkkinoiden elpyvän koronakriisin jälkeen. Ei siis ihme, että brittiläisen Johnson Matthey –yhtiön osakekurssi on ollut vahvassa nousussa. JM on yksi maailman suurimmista katalysaattorivalmistajista.

Platinan hintaralli on hiipunut

Vauhdikkaan alkuvuoden jälkeen platinan hinnannousu on hiipunut. Autovalmistajat ovat siirtyneet käyttämään katalysaattoreissaan platinan sijaan palladiumia. Kehitystä on vauhdittanut Volkswagenin dieselpäästöjen skandaali vuoden 2015 lopussa.

Saatavuuteen liittyvä huoli on nostanut palladiumin hintaa. Vuosina 2017 – 2020 palladiumin kysyntä ylitti globaalin tuotannon määrän  yli 600 000 unssilla, kertoo Johnson Matthey. Autovalmistajien on hankala vaihtaa palladiumia platinaan, vaikka palladiumin hinta on selvästi platinan hintaa korkeammalla.

Tuotannon vastuullisuus murheenkryyninä

Kuten kryptovaluuttojen tuotanto, myös platina ja palladium ovat ongelmallisia kestävän ja vastuullisen tuotannon näkökulmasta, muistuttaa Financial Times artikkelissaan.

Metalleja tuotetaan lähinnä Etelä-Afrikassa, jossa kaivokset ovat usein vaarallisen syviä ja kuumia, jolloin turvallisuuskysymykset korostuvat. Siirtyminen sähköautoihin tulee syömään platinan ja palladiumin kysyntään tulevina vuosina.

Siinä misssä kryptovaluuttojen louhinnassa voidaan siirtyä käyttämään vaihtoehtoisia energialähteitä, platinaryhmän metalleille on vaikea löytää uutta käyttökohdetta korvaamaan autojen katalysaattoreiden hiiipuvaa kysyntää, kiteyttää Financial Times.

Muutos vie (paljon) aikaa

Vaikka pitkällä tähtäimellä autokannan sähköistyminen saattaa johtaa artikkelissa kuvattuun tilanteeseen, jossa platinan ja palladiumin kysyntä romahtaa katalysaattoreiden valmistuksen hiipuessa, on valtaosa uusista autoista vielä pitkään perinteisiä polttomoottoriautoja.

BloombergNEF esitteli 24.6.2021 järjestetyssä Future of Mobilility Asia Pasific Executive Forum -webinaarissaan näkemyksiään autokannan sähköistymiseen. Kuten kuva 1 alla havainnollistaa, sähköautojen osuus henkilöautojen globaalista kaupasta nousi eräillä markkinoilla jo yli kymmenen prosentin (Saksa 14 %, Ranska 11 %, UK 11 %), mutta useilla markkinoilla, kuten Kiinassa (6 %), Yhdysvalloissa (2 %) ja Japanissa (1 %) sähköautojen osuus henkilöautojen myynnistä vuonna 2020 oli edelleen varsin pieni.

Kuva 1. Sähköautojen osuus henkilöautojen myynnistä eri markkinoilla vuonna 2020. (Lähde: BNEF 2021)

 

Sähköautojen osuus henkilöautojen myynnistä tulee kasvamaan merkittävästi, mutta tämä muuten tulee viemään aikaan, kuten kuva 2 alla havainnollistaa.

 

Kuva 2. Sähköautojen osuus henkilöautojen myynnistä eri markkinoilla vuonna 2020. (Lähde: BNEF 2021)

 

(Julkaistu 24.6.2021)

Lähteet:

  • Platinum: precious metal is struggling to find a positive catalyst. Financial Times, 22 June 2021.
  • Future of Mobilility Asia Pasific Executive Forum. BloombergNEF, 24 June 2021.
  • Palladium prices surges toward record high amid supply shortfall. Mining.com, 19 April 2021.

 

 Lisää aiheesta: