Pentagon aikoo panna vauhtia harvinaisten maametallien, koboltin ja litiumin varmuusvarastointiin, jota se hoitaa Yhdysvaltojen valtionhallinnon puolesta. Tavoitteena on vähentää maan riippuvuutta Kiinasta, uutisoi Reuters. Paradoksaalista tilanteessa on, että varmuusvarastoitavat materiaalit Pentagon ostaa pääosin Kiinasta. Yhdysvaltojen aloittelevat litium- ja REE-tuottajat toivoisivat, että Pentagon suuntaisi hankintoja enemmän kotimaisille tuottajille, jotka investoivat parhaillaan USA:n oman tuotannon rakentamiseen.
Uudet ohjeistukset varmuusvarastoinnin sopimuksille saattavat tulla jo ensi viikolla. Kohta on kulunut lähes vuosi siitä, kun presidentti Biden antoi helmikuussa 2021 määräyksen kartoittaa Yhdysvaltojen toimitusketjujen haavoittuvuuksia, uutisoi Reuters.
Harvinaisia maametalleja käytetään laajasti kehittyneissä teknologioissa niin siviili- kuin sotilaspuolellakin. Esimerkiksi F-35-hävittäjässä on 417 kiloa harvinaisia maametalleja, joka tekee kolme prosenttia koko koneen massasta.
Litium puolestaan on keskeinen sähköautojen akkujen valmistuksessa käytettävä materiaali. Pentagon on asettanut tavoitteeksi päivittää 170. 000 ajoneuvoaan (ei taistelukäytössä olevat ajoneuvot) sähköisiksi, joten akkuja ja litiumia tarvitaan paljon.
Sopimus allekirjoitettiin helmikuussa
Yhdysvaltojen valtioneuvoston, energiaministeriön ja puolustusministeriön välinen sopimus allekirjoitettiin helmikuun alussa. Se kattaa tiettyjä materiaaleja sekä sähköverkossa käytettävät isot akut. Sopimuksen osapuolet eivät halunneet kommentoida asiaa Reutersille.
Sopimuksessa ohjeistetaan ministeriöitä yhteistyöhön tarkemmin määrittelemättömien tärkeiden, vihreään siirtymään tarvittavien mineraalien varmuusvarastointiin.
Sopimus antaa muille virastoille, kuten energiaministeriölle, mahdollisuuden koordinoida ja hyödyntää näitä varmuusvarastoja, kertoo Reutersin haastattelema, nimettömänä pysyttelevä asiantuntija.
Raaka-aineiden alkuperä ei tiedossa
Reuters ei ole pystynyt selvittämään, ottaako nyt tehty sopimus kantaa siihen, mistä kriittiset materiaalit varmuusvarastoon hankitaan.
Vaikka harvinaisiin maametalleihin perustuvat kestomagneetit ovat alun perin amerikkalainen keksintö, on Kiina saanut viimeisten 30 vuoden aikana koko sektorin käytännössä haltuunsa.
Yhdysvalloissa on vain yksi harvinaisten maametallien kaivos, mutta ei lainkaan niiden jalostuskapasiteettia. Useat aloittelevat litiumin ja harvinaisten maametallien tuottajat ovat toivoneet, että Pentagon suuntaisi ostoja enemmän kotimaahan. Nyt Pentagon ostaa raaka-aineet varmuusvarastoon valtaosin Kiinasta. Tähän paradoksiin Capitol-kukkulan väki haluaa ajan myötä muutoksen, kertoo Reuters artikkelissaan.
Harvinaisten maametallien tuotanto rasittaa ympäristöä. Tämä oli aikanaan yksi syy, miksi niiden tuotannossa tuli epäsuosittua Yhdysvalloissa. Tutkijat kehittävät nyt kuumeisesti puhtaampia prosesseja, jotta harvinaisia maametalleja voidaan alkaa taas tuottamaan ja jalostamaan länsimaissa.
Yhdysvaltojen varmuusvarastot: Yhdysvaltojen Defence Logistics Agency (DLA) pyörittää maan varmuusvarastointia, mutta DLA on hyvin harvoin tehnyt suurempia hankintoja kylmän sodan päättymisen jälkeen. Maaliskuussa 2021 Reuters kertoi , että Yhdysvaltojen Defense Logistics Agency valmistautui myymään tinaa varastostaan ensimmäisen kerran vuosikymmeneen.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 19.2.2022)
Lähteet:
- Pentagon to boost rare earths and lithium stockpiles –sources. Reuters, 18 Feb 2022.
- https://www.kriittisetmateriaalit.fi/energiajarjesto-iea-kehottaa-valtioita-keraamaan-akkumetallien-varmuusvarastoja/
- Fact Sheet: Securing America’s Critical Supply Chains. The White House. 24 Feb 2021.
- Biden Team Pledges Aggressive Steps to Address Chip Shortage. Bloomberg, 11 Feb 2021.
- Press Briefing by Press Secretary Jen Psaki, February 11, 2021. The White House.
Lisää aiheesta:
Yhdysvaltojen vahvistettava harvinaisten maametallien toimitusketjujaan, sanoo Pentagon
About the author