Yhdysvaltain puolustusvoimat suunnittelee Javelin-ohjuksiin ja F-35-hävittäjiin tarvittavien, harvinaisia maametalleja sisältävien kestomagneettien varmuusvarastointia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaikki tahot eivät ole Pentagonin uutisista innostuneet. Kriitikoiden mielestä tämän tyyppinen ratkaisu ei juurikaan edistä kestomagneettien kotimaista valmistusta Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä Aasia dominoi vahvasti kestomagneettien tuotantoa globaalisti.

Suomestakin löytyy mielenkiintoinen toimija tällä alueella: Ulvilassa toimiva Neorem Magnets on yksi harvoista kestomagneettien valmistajista Euroopassa. Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus –seurantaryhmä vieraili kesäkuussa 2019 Neorem Magnetsilla tutustumassa kestomagneettien globaaliin markkinatilanteeseen ja kestomagneettien valmistukseen Suomessa.

Kuva 1.  Suomesta löytyy NdFeB-pohjaisten kestomagneettien valmistusosaamista. (kuva: Neorem Magnets)

Pentagon on pyytänyt tarjouksia neodyymi-rauta-boori-kestomagneettien (NdFeB) puskurivarastosta, joka vastaisi kuuden kuukauden kulutusta valituissa sovellutuksissa. Tällaiset magneetit ovat välttämättömiä asejärjestelmien valmistuksessa, kertoo Reutersin käsiin saama dokumentti, joka liittyy Yhdysvaltain pyrkimyksiin pientää maan riippuvuutta Kiinasta harvinaisten maametallien alueella. Kiina on nostanut esiin harvinaiset maametallit Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvottelujen yhteydessä.

Ala olisi odottanut isompia askelia

Pentagonin tarjouspyynnön tavoitteena on luoda Yhdysvaltoihin kestomagneettien puskurivarasto, joka vastaisi puolen vuoden kulutusta. Tarjoajien tulee myös sitoutua ylläpitämään varastoa vähintään 30 kuukauden ajan.

Tarjous ei sisällä taloudellista tukea NdFeB-kestomagneettien valmistukselle. Alan asiantuntijat pitävät nyt lähetettyä tarjouspyyntöä lyhytnäköisenä ratkaisuna Pentagonilta. Reutersin haastattelema asiantuntija kertoi alan toimijoiden odottaneen Pentagonin tarjouspyynnöltä enemmän, kertoo Reuters. Alan kehityksen kannalta olisi parempi ryhtyä toimenpiteisiin kotimaisen tuotannon aikaansaamiseksi.

Aasia dominoi

Reutersin mukaan Yhdysvalloissa ei ole näiden erikoismagneettien valmistusta, vaikka kyseisen magneettityypin kehitti U.S. Naval Research Laboratoryn tutkija 1980-luvun alussa.

Reuters kertoi viime viikolla, että Pentagon rahoittaa harvinaisten maametallien tuotantolaitoksen rakentamista Yhdysvaltoihin. Kun harvinaiset maametallit on tuotettu, voidaan niistä valmistaa magneetteja, joita käytetään elektroniikassa ja aseteollisuudessa. Prosessissa voidaan hyödyntää myös kierrätettyjä harvinaisia maametalleja.

Kuva 2.  NdFeB-kestomagneettien valmistusprosessi. (kuva: Neorem Magnets)

Pentagon saattaa muuttaa taktiikkaansa tulevaisuudessa

Nyt valittu linja hankkia kestomagneetteja puskurivarastoon, eikä panostaa Yhdysvaltain omaan kestomagneettien tuotantoon, saattaa muuttua jatkossa. Reutersin haastattelema Pentagonin edustaja kertoi, että Yhdysvaltain puolutusministeriö arvioi jatkuvasti markkinatilannetta ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin vahvistaakseen näiden kriittisten komponenttien toimitusketjuja ja varmistaakseen niiden saatavuuden.

Presidentti Trump antoi aiemmin tänä vuonna puolustusvoimille määräyksen vahvistaa kriittisten materiaalien toimitusketjuja. Hän varoitti, että riippuvuus muista maista voi vaarantaa Yhdysvaltain puolustuksen.

Japani vahvoilla

NdFeB-kestomagneettien valmistuksen patentin omistaa japanilainen Hitachi Metals Ltd. Reuters pitääkin todennäköisenä, että jokin japanilainen yhtiö on vahvoilla tarjouskilpailussa. Myös Neorem Magnetsilla on sopimus Hitachi Metals Ltd:n kanssa kyseisten magneettien valmistamisesta Suomessa.

Hitachi Metals ei halunnut kommentoida tarjouskilpailua Reutersille.

Lähteet:

  • Exclusive: Pentagon to stockpile rare earth magnets for missiles, fighter jets. Reuters, December 20, 2019.
  • Pentagon to stockpile rare earth magnets for missiles, fighter jets. Mining.com, December 20, 2019.
  • Exclusive: U.S. Army will fund rare earths plant for weapons develoment. Reuters, 11 Dec 2019.
  • Rare Earths: Permanent magnet motors for electric ships in China. Roskill, 11 Nov 2019.
  • Rare Earths: More permanent magnets used to improve electric motors. Roskill, August 19, 2019.
  • Rare earths: China continues to remind USA of rare earth dominance amidst trade tensions. Roskill, 9th August, 2019.
  • Trump Administration Announces Strategy to Strengthen America’s Economy, Defence. USGS, 4 June 2019.

Lisää aiheesta:

U.S. Army rahoittaa harvinaisten metallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin

 

Sähköautot rohmuavat kestomagneetteja ja harvinaisia maametalleja

 

Kiina muistuttaa Yhdysvaltoja harvinaisten maametallien valta-asemastaan