Palladiumin kysyntään odotettavissa hyppäys kun autoalan sirupula helpottaa

Palladiumin hinta on matkalla kohti uutta ennätystä, kun kysyntä autoteollisuudessa elpyy ja saatavuudessa on ongelmia, kertoo Mining.com uutisessaan. Lehden haastatteleman analyytikon mukaan palladiumin kysyntään tulee piikki, kun autoteollisuuden sirupula helpottaa ja autovalmistajat alkavat kasvattaa tällä hetkellä poikkeuksellisen pieniä varastojaan. Tarjontapuolella häiriöitä aiheuttavat ongelmat Nornickelin Siperian kaivoksilla. 

Palladiumin hinta on noussut tänä vuonna jo 15 prosenttia. Hinnannousu on jatkunut jo viisi vuotta, kertoo Mining.com.

Jalometallin hinnannousua on edesauttanut autojen ympäristövaatimusten kiristyminen, joiden myötä polttomoottoriautojen katalysaattoreissa käytettävän palladiumin kysyntä on noussut.

Tuotantohäiriöitä Venäjällä

Maaliskuussa 2021 koettiin tuotantohäiriöitä Venäjällä sijaitsevilla MMC Norilsk Nickel PJSC:n kaivoksilla. Mining.comin artikkelin mukaan nämä häiriöt ovat lisänneet huolta palladiumin saatavuudesta, vaikka maailman suorin tuottaja Norilsk on saanut tuotantoon palautettua jopa alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin.

Mining.comin haastatteleman asiantuntijan mukaan vahva kysyntä ja tarjontaan liittyvät haasteet ovat vahvistaneet palladiumin hintaa. Tämä on houkutellut mukaan myös spekulatiivisia sijoittajia.

 

Kuva 1. Maaginen  palladiumin 3000 dollarin hintaraja lähestyy vauhdilla. (Kuva: Mining.com / Bloomberg)

3 000 taalan raja rikkoontumassa

Citigroup uskoo palladiumin hinnan rikkovan 3 000 dollarin rajan unssilta seuraavan kolmen kuukauden sisällä, kertoo Mining.com artikkelissaan. Hinta voi nousta jopa 3 500 dollariin, jos häiriöt Nornickelin Siperian kaivoksilla osoittautuvat suuremmiksi kuin mitä yhtiö on arvioinut.

Myös saatavuudessa on haasteita: UBS Group AG ennustaa noin miljoonan unssin alijäämää saatavuudessa vuodelle 2021. Tämä olisi jo kymmenes vuosi putkeen, kun tarjonta jää alle kysynnän.

Sirupula näkyy täälläkin

Autonvalmistajien uskotaan kasvattavan varastojaan vuoden 2021 toisella puoliskolla sekä ensi vuonna. Taustalla on oletus, että autoteollisuuden sirupulan helpottaessa palladiumin kysyntä kasvaa edelleen.

Odotettavissa on kunnon spurtti markkinoilla, kun  puolijohdepula helpottaa ja autovalmistaja alkavat taas täyttämään varastojaan. Tilanne tulee heijastumaan vahvasti erityisesti palladiumin fyysisiin varastoihin, kertoo Citigroupin analyytikko Mining.comin artikkelissa.

Varastojen merkittävä kasvattaminen näyttää todennäköiseltä, kun otetaan huomioon, että autovalmistajien varastotasot ovat poikkeuksellisen matalalla. Kun automyynti elpyy rokotusten edistyessä, uskaltavat autotehtaat nostaa varastotasojaan, pohtii Citigroupin analyytikko Mining.comin artikkelissa.

Jos varastotasot nousisivat puoleen normaalista seuraavan kuuden kuukauden aikana, tarkoittaisi se noin 5 prosentin kasvua palladiumin vuoden kokonaiskysyntään. Vastaavasti jos autotehtaiden varastot palaisivat normaalitasolle, kasvua platinan kysyntään tulisi jo 10 prosenttia.

(Julkaistu 20.4.2021)

Lähteet:

 

Lisää aiheesta: