Palladium ja platina ovat välttämättömiä materiaaleja polttomoottoriautojen pakokaasujen suodattamisessa. Palladiumin hinta kipusi maaliskuun alussa lähes 3.200 dollariin unssilta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Venäjä tuottaa globaalisti noin 40 prosenttia palladiumista. Vaikka useat maat ympäri maailman ovat asettaneet sanktioita Venäjälle, päätti London Platinum and Palladium Market  (LPPM), että sen Good Delivery -listan toiminta jatkuu normaalisti, kertoo MetalMiner uutiskirjeessään. LPPM kertoo kotisivuillaan tarkkailevansa kuitenkin tilannetta.

Kuva 1. Palladiumin hinta nousi rajusti maaliskuussa Venäjä hyökättyä Ukrainaan. (Kuva: MetalMiner, huhtikuu 2022)

Hinta kääntynyt laskuun

Palladium hinta palautui kuitenkin nopeasti normaalimmalle tasolle. Viime viikolla hinta oli pudonnut kolmanneksella päätyen 2.165 dollariin unssilta.

MetalMinerin Stuart Burns arvioi artikkelissa Ukrainan sodan vaikutuksia autoteollisuuteen. Renault on sulkenut Moskovan tehtaansa, koska osia ei ole saatavilla.

Monet autonvalmistajat, kuten Toyota, Mercedes-Benz, Hyundai, Ford ja BMW, ovat sulkeneet vapaaehtoisesti tehtaansa. Autonosien rajat ylittävä kauppaa on kuihtumassa vauhdilla kasaan, kertoo MetalMiner.

Pula palladiumista voi iskeä

Jossain vaiheessa pula palladiumista voi iskeä myös myös palladiumin saatavuuteen, arvioi Burns. Venäjä tuottaa noin 40 prosenttia maailman palladiumista. Talouselämän artikkelin mukaan Venäjän tuotannosta vastaa Norilsk Nickel. Toiseksi suurin tuottaja on Etelä-Afrikka, joka ei kuitenkaan pysty kasvattamaan tuotantoaan niin paljon, että paikkaisi Venäjän jättämän aukon.

Venäjä puolestaan tuottaa kolmanneksen Yhdysvalloissa käytetystä palladiumista, jota käytetään antureiden, muistipiirien ja muiden mikrosirujen valmistuksessa, kertoi Mobile World Live artikkelissaan helmikuussa 2022.

Mining Journal kertoi maaliskuun lopussa Etelä-Afrikan kaivosteollisuuden dieselpulasta, koska valtiollinen energiayhtiö oli joutunut ottamaan teknisten ongelmien takia dieselgeneraattorit käyttöön sähköntuotannossaan. Suurimmat haasteet dieselin saatavuusongelmista on syrjäisillä kaivoksilla, jotka eivät voi toimia ilman dieseliä, varoitti Mining Journal.

Varastot eivät riitä pitkään

Burnsin mukaan teollisuuden palladium-varastot eivät ole niin suuria, että se kantaisi yli pidempien saatavuuskatkojen.

Viime vuonna autoteollisuuteen iski sirupula. Autonvalmistajat keksivät kuitenkin luovia ratkaisuja ja pystyivät nostamaan tuotantomääriään. Autoista jätettiin pois tiettyjä ominaisuuksia ja toiminallisuuksia komponenttipulan takia, kertoo MetalMiner.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 6.4.2022)

Lähteet:

  • Palladium prices retrace. MetalMiner, 4 April 2022.
  • Diesel drought threatens costs and the viability of some mines. Mining Journal, 25 March 2022.
  • Sota ja pakotepelko sekoitti nikkelimarkkinan – Harjavallan akkutehdas etenee, mutta huoli kasvaa metallikeskittymässä. Talouselämä 18.3.2022.
  • Chip industry assesses Russia, Ukraine risk. Mobile World Live, 24 Feb 2022.

Lisää aiheesta:

Palladiumin kysyntään odotettavissa hyppäys kun autoalan sirupula helpottaa

 

Ukrainan sota ja Venäjän pakotteet heijastuvat Harjavaltaan

 

Autojen katalysaattorien varkaudet jatkavat kasvuaan Britanniassa – taustalla palladiumin ja rodiumin raju hinnannousu

 

Dieselin raju hinnannousu uhkaa kaivosten kannattavuutta ja uusien hankkeiden toteutettavuutta