Palladiumin hinta on noussut voimakkaasti viimeisten 3 – 4 vuoden aikana. Palladiumin hinta on nyt korkeammalla kuin mitä kullan hinta on ikinä ollut. Uudet huippulukemat ovat nyt 1 940 dollaria unssilta. Asiantuntijoiden mukaan hinta voi nousta vielä lisää loppuvuoden aikana.

Tämän vuoden aikana palladiumin hinta on noussut 54%, kertoo Bloomberg artikkelissaan. Hintaa on nostanut huoli Etelä-Afrikan tilanteesta, joka on maailman toiseksi suurin palladiumin tuottaja.  Kaivokset suljettiin tällä viikolla vuorokaudeksi, koska Etelä-Afrikka kärsii sähköpulasta. Valtion omistama sähköyhtiö Eskom jatkaa edelleen sähkökatkojen kierrättämistä eli sähköt ovat poikki vuorotellen eri alueilla. Maan presidentti joutui keskeyttämään Egyptin vierailunsa ja palaamaan kotimaan selvittämään sähkösotkuja.

Palladium ohitti kullan ennätyshinnan

Historialliseksi viime viikon tilanteen teki se, että palladium ohitti kullan kaikkien aikojen hintaennätyksen, joka oli 1 921 dollaria unssilta.  Bloombergin haastatteleman  asiantuntijan mukaan palladium voi kivuta vielä lisää, jopa 2 020 dollariin unssilta ennen vuoden vaihtumista.

Etelä-Afrikan sähköongelmien ohella palladiumin hintaa nostaa vahva kysyntä markkinoilla.

Kuva 1. Palladium on nyt kalliimpaa kuin mitä kulta on ikinä ollut. (lähde: Bloomberg)

Myös autojen katalysaattoreiden varkaudet huipussaan

Syyskuussa kerroimme tällä sivustolla, että vuoden 2019 alkupuoliskolla autojen katalysaattoreiden varkaudet moninkertaistuivat Lontoossa. Taustalla on katalysaattoreiden sisältämien platinaryhmän metallien (Platina Group Metals, PGM) hintojen kova nousu parin viime vuoden aikana. Syyskuussa palladiumin hinta oli jo 1 300 puntaa unssilta,  kertoi BBC.  Lontoon poliisi kehotti autonomistaja tarkkaavaisuuteen ja ryhtymään varotoimiin autojensa suojelemiseksi.

Lähteet: 

  • Palladium is now more expensive than gold has ever been. Bloomberg, Dec 12, 2019.
  • South Africa power crisis: Severe blackouts shut down mines. DW, 10 Dec 2019.
  • Autojen katalysaattoreiden varkaudet kovassa kasvussa Lontoossa. BBC, 20.9.2019.

Lisää aiheesta:

Autojen katalysaattoreiden varkaudet rajussa kasvussa Lontoossa palladiumin ja rhodiumin hinnannousun myötä

 

PLATINARYHMÄN METALLIT