Vielä on liian aikaista juhlia sirupulan loppumista, varoittaa Bloomberg, joka pitää huolestuttavana sitä, että edes maailman johtava mikrosirujen valmistukseen käytettävien tuotantolaitteiden valmistaja ei saa tarpeeksi siruja omaa tuotantoaan varten.

Puolijohdevalmistajien huonot uutiset ovat yleensä hyviä uutisia asiakkaille. Tuoreissa tulosraporteissaan Intel, Nvidia ja Micron Technology ennustavat, että mikrosirujen tarjonta tulee ylittämään kysynnän.

Puolijohteiden mahdollinen ylitarjonta olisi huono uutinen siruvalmistajille. Mutta asiakkaille, jotka ovat taistelleet saadakseen riittävästi siruja siedettävään hintaan, uutinen on helpotus.

PC-ala murheenkryyni

Valitettavasti sekä asiakkaiden että puolijohdevalmistajien kannalta tilanne on monimutkaisempi kuin miltä näyttää.  Puolijohdeteollisuus tuskailee kasvavien varastojen ja heikkenevän tilauskannan kanssa erityisesti yhdellä alueella eli PC-alalla.

Korona vei ihmiset etätöihin ja tietokoneiden myynti kasvoi rajusti. Nyt väki pääsee taas toimistoille ja kouluihin eivätkä he tarvitse sitä neljättä läppäriä kotiin, pohtii Bloomberg.

 

Kuva 1. Deloitte haastatteli 29.000 aikuisikäistä 16 maassa touko-heinäkuussa 2020 koronan vaikutuksista kodin IT-hankintoihin. (Lähde: Deloitte)

Sirupula jatkuu

Samaan aikaan ne asiakkaat, jotka eivät ole ostamassa mikroprosessoreita tietokoneisiin, kärsivät edelleen sirupulasta.

Verkkolaitteiden valmistaja Cisco on kertonut, että sillä on vaikeuksia saada riittävästi komponentteja pystyäkseen vastaamaan tuotteidensa kysyntään.

Kuten monet muutkin toimijat, Ciscolla on pulaa monista eri tyyppisistä komponenteista. Myös sinänsä yksinkertaisista puolijohteista, jotka hoitavat jonkin simppelin, mutta kriittisen toiminnon laitteissa kuten verkkojen kytkimet ja reitittimet, kertoo Bloomberg.

Vanhemman sukupolven siruista pulaa

Vanhempia siruja valmistetaan tehtailla, joiden tuotantolinjat eivät ole enää pitkään aikaan olleet kuuminta hottia.

Koska puolijohdeteollisuus rakastaa valmistaa mikrosiruja aina uusimmalla, hyperedistyksellisellä teknologialla tuotantolaitoksissa, jotka maksavat jopa 20 miljardia dollaria, on vanhempien, vähemmän edistyksellisten puolijohteiden valmistukseen riittänyt investointeja vain rajallisesti.

Cisco ennustaa, että puolijohdeongelmat jatkuvat kesään 2023 saakka. Yhtiön talousjohtaja toivoo, että PC-tuotannolta vapautuu tuotantokapasiteettia muiden teollisuudenalojen tarvitsemille komponenteille, mutta tämä vie aikansa, uutisoi Bloomberg.

Osalla puolijohdevalmistajista menee lujaa

Puolijohteita valmistavien yhtiöiden osakkeet ovat Bloombergin mukaan laskeneet viime aikoina, kun markkinat ovat huolissaan ylitarjonnasta.

Tilanne ei ole iske kuitenkaan samalla tavalla kaikkiin yhtiöihin. Mikrosiruja autoihin ja teollisuuden koneisiin valmistava Analog Devices kertoo  tilauskantansa edelleen kasvavan. Myös hintataso on yhtiön mukaan vakaa.

Myös NXP Semiconductors ja STMicroelectronics kertovat vahvasta kysynnästä. Bloombergin mukaan tämä kertoo siitä, että puolijohdeteollisuus ei ole enää niin riippuvainen PC- ja älypuhelinmarkkinoista. Puolijohteita käytetään tänä päivänä niin laajasti autoista teollisuuslaitteisiin ja kodinkoneisiin, että siruvalmistajilla on puskuria pehmentämässä iskuja.

Sirupula jatkuu edelleen

Puolijohteiden ylitarjonta voi hyvinkin olla edessä, mutta isolle osalle teollisuuden yrityksistä tässä tilanteessa ei vielä olla, korostaa Bloomberg artikkelissaan.

Esimerkiksi Applied Materials, joka on maailman suurin mikrosirujen valmistukseen käytettävien laitteiden valmistaja, kertoi elokuun puolivälissä saavansa enemmän tilauksia, kuin mitä yhtiö pystyy toimittamaan – koska yhtiö ei saa itsekään tarpeeksi puolijohteita. Applied Materialsin mukaan tilanne tulee jatkumaan vielä usean kvartaalin ajan.

Jos firma, joka valmistaa mikrosirujen tuotantolaitteita, ei saa tarpeeksi siruja omaan tuotantoonsa, mitä mahdollisuutta on muilla yrityksillä saada niitä, kysyy Ian King Bloombergin uutiskirjeessä.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 21.8.2022)

Lähteet:

  • Is the chip shortage over? Uutiskirje Bloomberg 19.8.2022.
  • Chip industry’s expansion plans at risk as equipment delays grow. Nikkei Asia, 7 April 2022.
  • Race is on for used chipmaking equipment. Asia Times, March 3 2021.
  • The computer comeback. PCs surge due to COVID-10. Deloitte 2020.

Lisää aiheesta:

Yhdysvallat rajoittaa puolijohteiden ja kaasuturbiinien valmistusteknologioiden vientiä

 

Puolijohdevalmistajat tappelevat käytetyistä tuotantolaitteista – Kiina rohmuaa käytettyjä laitteistoja

 

Puolijohdeteollisuuden laajennusten aikataulut vaarassa tuotantolaitteiden toimitusaikojen venyessä

 

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”