Northvolt on tehnyt aiesopimuksen Stora Enson Kvarnsveden paperitehtaan ostamisesta Ruotsissa. Akkujätti alkaa valmistaa tehtaassa akkujen katodiaktiivimateriaaleja ja akkukennoja.

Northvolt ja Stora Enso kertoivat 25. helmikuuta allekirjoittaneensa aiesopimuksen, jonka myötä akkuvalmistaja ostaa Kvarnsveden paperitehtaan ja sitä ympäröivät teollisuusalueet Ruotsin Borlängessä.

Stora Enson tiedotteen mukaan painopaperin kysyntä on laskenut systemaattisesti. Huhtikuussa 2021 yhtiö kertoi suunnitelmistaan sulkea paperitehtaansa Kvarnsvedenissä Ruotsissa. Vuonna 1900 perustettu tehdas ehti valmistaa sellua ja paperia yli 120 vuotta ennen tuotannon päättymistä syyskuussa 2021.

Northvolt aikoo aloittaa tehtaassa akkujen aktiivimateriaalien ja akkukennojen tuotannon. Tarkoitus on hyödyntää valtaosa olemassa olevat teollisesta infrastruktuurista, kerrotaan yhtiön tiedotteessa.

Olemassa olevan teollisuusinfran hyödyntäminen

Northvolt on eurooppalainen vastuullisten akkukennojen toimittaja. Yhtiön suunnitelmissa on sekä hyödyntää että päivittää Kvarnsvedenin tehtaan olemassa olevia tiloja ja infrastruktuuria sekä tehdä yksiköstä akkujen tuotantolaitos. Northvoltin mukaan tehtaan toiminnan ensimmäisen osan on määrä käynnistyä vuoden 2024 lopussa. Tehdas tulisi työllistämään jopa 1 000 henkilöä, kerrotaan Stora Enson tiedotteessa.

Stora Enson mukaan Kvarnsvedenin yksiköllä on paljon merkittäviä etuja, kuten osaavan työvoiman hyvä saatavuus, kätevät rautatieyhteydet, kansallinen sähköverkkoliitäntä sekä puhtaan veden saatavuus. Northvolt aikoo käyttää tuotannossaan sataprosenttisesti puhdasta energiaa ja valmistaa sekä katodimateriaaleja että akkukennoja.

”Northvolt on alusta alkaen erikoistunut kiertotalouteen perustuvaan akkutuotantoon, mutta nyt otamme ensimmäistä kertaa uusiokäyttöön kokonaisen tuotantolaitoksen. Kvarnsveden on sijainniltaan ihanteellinen muun muassa alueen energian ja teollisuusveden saannin sekä paikallisen ammattitaidon ansiosta. Olemme innolla rakentamassa Borlängestä globaalia teollisuuskeskittymää,” sanoo Northvoltin perustaja ja toimitusjohtaja Peter Carlsson.

Lopullinen kauppasopimus on määrä allekirjoittaa tulevien kuukausien aikana. Sopimus ei sisällä tiettyjä erillisten prosessien alaisia infrastruktuureja ja laitteita, kuten lämpökattilaa. Kaupalla ei ole merkittävää vaikutusta Stora Enson operatiiviseen liiketulokseen tai nettovelkaan.

Maailman vihreimmät akut

Northvoltin tavoitteena on valmistaa maailman vastuullisimmat ja vihreimmät akut. Nyt julkistettu hanke edistää yhtiön tavoitetta rakentaa kestävä akkujen toimitusketju edistämään vähähiilisen yhteiskunnan rakentamista.

Yhtiön tiedotteen mukaan Kvarnsvedenin laitoksella on tärkeä rooli yli 50 miljardin dollarin tilauskannan toimittamisessa.

“Vastuullisesti tuotetuille ja laadukkaille akuille on maailmanlaajuisesti valtava kysyntä”, kertoo Northvoltin toimitusjohtaja Peter Carlsson.

“Pistämme nyt uuden vaihteen silmään ja kasvatamme tuotantoamme vieläkin nopeammin ja suuremmaksi kuin aiemmin.”

Toim.huom. Puhdas energia, toimiva teollisuusinfra ja työvoiman saatavuus ovat tärkeitä tekijöitä, kun valitaan sijoituspaikkaa akku- tai akkukemikaalitehtaille. Vanhan paperitehtaan kiinteistöjen ja muun infran hyödyntäminen on fiksu ja kestävä ratkaisu. Rakennetun ympäristön kiertotalouden ajatusten mukaan pitäisi aina miettiä, voidaanko hyödyntää olemassa olevia rakennuksia ja infraa, ennen kuin rakennettaan uutta. Myös osaamisen näkökulmasta Kvarnsveden on hieno valinta: työvoiman saanti akkutehtailla on kovan työn takana. EIT InnoEnergy on arvioinut, että Euroopassa tarvitaan 800.000 työntekijää raaka-aine-, akku- ja sähköautoteollisuuden tarpeisiin. Tämä tarkoittaa massiivista koulutus- ja uudelleenkoulutushaastetta yrityksille ja koko yhteiskunnalle. Paperitehtaan väki varmasti mielellään vaihtaa alaa ja lähtee Northvoltin kelkkaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 26.2.2022)

Lähteet:

  • Northvolt to transform closed paper mill in Sweden into new gigafactory. Northvolt, 25 Feb 2022.
  • Stora Enso aikoo myydä Kvarnsvedenin tehtaansa Northvoltille. Stora Enso 25.2.2022.

Lisää aiheesta:

Northvoltin avoin kirje Euroopan unionin uuden akkuasetuksen valmistelijoille

 

Galp ja Northvolt perustavat yhteisyrityksen rakentamaan litiumin jalostuslaitosta Portugaliin

 

Volvo ja Northvolt perustavat Göteborgiin tutkimus- ja kehityskeskuksen matkalla kohti yhteistä akkutuotantoa

 

Skellefteån ihme: kuinka Northvoltin akkutehdashanke mullisti täysin pikkukaupungin elämän

 

Fortum, Northvolt/Revolt, Batteriretur/Hydrovolt & Stena: Kovat panostukset sähköautojen akkujen kierrätykseen Pohjoismaissa

 

Wanted: 100 000 uudisasukasta vihreiden investointien myötä napapiirille