Iso-Britannia asetti kesäkuun 2022 lopussa venäläisen oligarkin Vladimir Potaninin pakotelistalle. Potanin on maailman suurimman nikkelintuottajan Nornickelin pääomistaja. Yhtiöllä on merkittävää tuotantoa myös Harjavallassa.

Potanin, joka tunnetaan Venäjällä lempinimellä ”nikkelikuningas”, päätyi mukaan Ison-Britannia päivitetylle sanktiolistalle, jolla on mukana venäläistä eliittiä, pankkeja ja strategista teollisuutta, uutisoi Reuters.

Britannin hallituksen edustajan mukaan nyt julkistetut pakotteet osoittavat, että mikään tai kukaan ei ole suojassa sanktioilta – ei edes Putinin sisäpiiri.

Potanin on toistaiseksi onnistunut pysyttelemään Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen pakotteiden ulkopuolella, muistuttaa Talouselämä artikkelissaan.

Nornickelin pääomistaja

Suomalaisittain Potanin on mielenkiintoinen henkilö, sillä on omistaa 36 prosenttia Nornickelistä, joka on maailman suurin palladiumin tuottaja ja nikkelin jalostaja.

Kuva 1. Venäjä on merkittävä akkulaatuisen nikkelin ja harvinaisten maametallien tuottaja. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2022)

Potanin on kasvattanut omaisuuttaan entisestään sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainainaan.

Brittien pakotelistalle Potanin päätyi siitä syystä, että hän on hyötynyt sodasta ja tukenut Venäjän hallitusta omistamalla tai hallinnoimalla Rosbankia, kertoo Reuters. Rosbank jatkaa toimintaansa Venäjän rahamarkkinoilla, joka on strategisesti tärkeä sektori Venäjän hallitukselle.

Heijastukset Suomeen

Potanin on tärkeä henkilö myös Suomen kannalta, sillä Nornickel omistaa Suomessa Harjavallan tehtaan, joka tuottaa nikkelikemikaaleja ja –metalleja sekä kobolttisulfaattia. Nornickel Harjavalta suunnittelee parhaillaan tuotantokapasiteetin kasvattamista, kertoo Talouselämä.

Nornickel-konserni hallitsee yli viidennestä globaaleista nikkelimarkkinoista ja noin kolmannesta palladiumin markkinoista.

Kuva 2. Suurimmat nikkelin tuottajat eri maissa vuonna 2020. (Lähde: Visual Capitalist, Dec 2021)

 

Kuva 3. Nornickel on maailman suurin nikkelintuottaja. (Lähde: Visual Capitalist, Dec 2021)

Harjavalta kysymysmerkki

Talouselämä pohtii artikkelissaan Potanin tilanteen vaikutuksia Harjavallan tuotantoon.

Norilsk Nickelin liikevaihto oli Suomessa vuonna 2021 noin 1,2 miljardia euroa. Harjavallassa jalostettava raaka-aine tulee pääosin Venäjälältä.

”Jos EU ja Yhdysvallat seuraavat Britannian esimerkkiä, uhkana voi olla jättiläisyhtiön tuotannon hyytyminen ja nikkelin hintapiikki”, kirjoittaa Talouselämä.

Nornickelin tuotannon poistuminen Euroopan markkinoilta iskisi suoraan Eurooppaan suunniteltuihin akkutehdasinvestointeihin, vaikka esimerkiksi Northvolt on jo tehnyt nikkelisopimuksia mm. kanadalaisen Valen kanssa.

Kuva 4. Akkuteollisuuden kasvu tuplaa nikkelin kysynnän vuoteen 2040 mennessä. (Lähde: Wood Mackenzie, April 2022)

Talouselämä korostaa myös Norilsk Nickelin keskeistä roolia Harjavallan teollisuuskeskittymässä. Yhtiö työllistää noin 300 henkilöä Harjavallassa.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 6.7.2022)

Lähteet:

  • Nikkelistä kasvoi suurin venäläinen tuontituote, ja sen virta vain kasvaa – Tästä syystä Harjavallan jalostamo ja siihen kytkeytyvä oligarkki väistivät pakotteet. Talouselämä 6.7.2022. (tilaajille)
  • Britain sanctions Russian oligarch Vladimir Potanin. Reuters, 29 June 2022.
  • Harjavallan nikkelikuningas joutuu Britannian pakotelistalle – Näin oligarkki Vladimir Potanin linkittyy Suomeen. Talouselämä, 29.6.2022.
  • Nickel and copper: building blocks for a greener future. Wood Mackenzie, 4 April 2022.
  • Sota ja pakotepelko sekoitti nikkelimarkkinan – Harjavallan akkutehdas etenee, mutta huoli kasvaa metallikeskittymässä. Talouselämä 18.3.2022.
  • The World’s Largest Nickel Mining Companies. Visual Capitalist, 23 Dec 2021.

Lisää aiheesta:

Ukrainan sota ja Venäjän pakotteet heijastuvat Harjavaltaan

 

Vihreämmän tulevaisuuden keskeiset rakennuspalikat nikkeli ja kupari

 

Nikkeli kovimmassa paineessa akkumetalleista Ukrainan kriisin seurauksena

 

Pula nikkelistä voi aiheuttaa pahoja häiriöitä sähköautoteollisuudelle

 

Lontoon metallipörssi keskeytti kaupankäynnin nikkelillä hinnan tuplaannuttua