Konsulttiyritys Benchmark Mineral Intelligencen toimitusjohtaja Simon Moores kertoi Twitterissä 25. helmikuuta, että heiltä kysytään paljon, miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa akkujen ja sähköautojen kannalta kriittisten metallien ja mineraalien markkinoihin.

Moores vastaa, että huolestuttavin tilanne on nikkelin osalta. Venäläinen Norilsk Nickel on maailman suurin akkulaatuisen nikkelin tuottajat, joka globaali markkinaosuus on 20 prosentin luokkaa.

Nikkeli virtaa Kiinaan

Kiina ei tule Mooresin mukaan asettamaan Venäjälle mitään todellisia sanktioita, joten nikkeli virtaa vanhaan malliin Kiinan akkukenno- ja sähköautovalmistajille.

Koboltin osalta Venäjä on merkittävä viejä, mutta ei kovin suuri primääriraaka-aineen tuottaja. Venäjän osuus globaaleista markkinoista on vain parin prosentin luokkaa, mitä tekee siitä maailman kuudenneksi suurimman tuottajan (tämä kertoo lähinnä Kongon demokraattisen tasavallan vahvasta kobolttimarkkinoiden dominoinnista).

 

Kuva 2. Venäjä on merkittävä akkulaatuisen nikkelin ja harvinaisten maametallien tuottaja. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2022)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 27.2.2022)

Lähteet:

  • Twitter-päivitys Simon Moores, Benchmark Mineral Intelligence 25.2.2022.

Lisää aiheesta:

Nikkelin ja koboltin vaikutus sähköautojen akkujen hintoihin

 

Nikkelillä vaisut näkymät vuodelle 2020

 

Kiina dominoi vähähiilisten teknologioiden käyttämien metallien jalostusta