Minerals Security Partnership (MSP) –kumppanimaat kokoontuivat tällä viikolla Yhdysvaltojen isännöimään korkean tason kokoukseen New Yorkiin. Kokoukseen oli kutsuttu mukaan myös keskeisiä tuottajamaita keskustelemaan kriittisten mineraalien tuotannon, jalostuksen ja kierrätyksen prioriteeteista, haasteista ja mahdollisuuksista. Kokouksen avasi Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken. Suomea kokouksessa edusti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Kesäkuussa 2022 julkaistu Minerals Security Partnership on usean maan yhteinen verkostohanke, jonka tavoitteena on vahvistaa uusiutuvan energian teknologioiden vaatimien kriittisten mineraalien toimitusketjuja.

MPS tähtää siihen, että kriittiset mineraalit tuotetaan ja kierrätetään tavalla, joka antaa tuottajamaille mahdollisuuden hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti mineraalipotentiaalinsa. MSP pyrkii houkuttelemaan kaivos- ja jalostushankkeille julkisia ja yksityisiä investointeja, lisäämään läpinäkyvyyttä ja edistämään ESG-standardien pohjalta vastuullisuutta läpi kriittisten mineraalien toimitusketjujen.

Kova porukka koolla

MSP-kumppanimaista New Yorkin kokoukseen osallistuivat Australia, Kanada, Suomi, Ranska Japani, Etelä-Korea, Norja, Ruotsi, Iso-Britannia, Yhdysvallat ja Euroopan unioni.

Tärkeistä tuottajamaista mukaan oli kutsuttu Argentiina, Brasilia, Kongon demokraattinen tasavalta, Mongolia, Mosambik, Namibia, Tansania ja Zambia.

Lupaavia hankkeita kartoitetaan

MSP kartoittaa parhaillaan hankkeita, jotka voisivat olla kiinnostavia yhdelle tai useammalle MSP-maalle. Hanke pyrkii myös edistämään alan innovaatioita, kehittämään yhteistä lähestymistapaa ESG-standardeihin sekä tuomaan mukaan työhön hankkeita valmistelevat yhtiöt ja mineraalien tuottajamaat, kertoo Yhdysvaltain ulkoministerö tiedotteessaan.

Puhtaan energian ja muiden teknologioiden vaatimien kriittisten mineraalien kysynnän on ennustettu kasvavan huomattavasti tulevina vuosikymmeninä.

Läpinäkyvä, avoin, ennustettava, turvallinen ja kestävä kriittisten mineraalien toimitusketju on edellytys näiden teknologioiden nopealle ja laajamittaiselle käyttöönotolle taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 24.9.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

Suomi mukaan Yhdysvaltojen aloitteesta syntyneeseen kriittisten mineraalien yhteistyöhankkeeseen