Myanmarin poliittisen tilanteen kiristyminen heijastuu jo maan talouteen ja yrityksiin. Harvinaisten maametallien raaka-aineiden toimituksiin on tullut jo viiveitä. Asiantuntijat ennustavat, että harvinaisista maametalleista tulee globaalisti pulaa tulevaisuudessa. Myanmar tuottaa 12,5 prosenttia harvinaisten maametallien oksidien globaalista tuotannosta. Vuonna 2020 Myanmarin osuus oli 39% raskaiden harvinaisten maametallien kaivostuotannosta, kertoo Roskill artikkelissaan.
Raporttien mukaan yritykset ovat valitelleet maaliskuun puolivälistä lähtien viiveistä harvinaisten maametallien toimituksissa. Niiden syyksi on arvioitu Myanmarin poliittisen ja taloudellisen tilanteen heikentyminen, jotka heijastuvat erityisesti logistiikkaan.
Kuten aiemmin olemme tällä sivustolla kertoneet, on Myanmar merkittävä harvinaisten maametallien raaka-aineiden toimittaja. Maa toimittaa Kiinalle ioniadsorboitunutta savea, joka on keskiraskaiden ja raskaiden harvinaisten maametallien tärkein raaka-aine, kertoo Asia Times Financial artikkelissaan.
Kuva 1. Myanmar on merkittävä harvinaisten maametallien raaka-aineiden tuottaja. (Kuva: Roskill)
Harvinaisia maametalleja käytetään esimerkiksi lentoteollisuudessa, kehittyneissä asejärjestelmissä, älypuhelimissa ja sähköautoissa. Keskiraskaat ja raskaat harvinaiset maametallit ovat erityisen tärkeitä moderneille aseteknologioille, kuten tutkille, kaikuluotaimille ja täsmäohjuksille (ks. kuva 2 alla). Kiina hallitsee näiden kriittisten raaka-aineiden markkinoita globaalisti.
Kuva 2. Harvinaiset maametallit ohjusten ohjausjärjestelmissä (Grasso Bailey 2012, Kriittiset metallit ja huoltovarmuus –esiselvitys 2017)
Kuva 3. Harvinaisten maametallien käyttökohteita (lähde: REIA)
Levottomuudet alkavat heijastua talouteen ja yrityksiin
Harvinaisten maametallien saatavuuden heikentyminen Myanmarissa on artikkelin mukaan viimeisin merkki siitä, että kansallinen kaaos maassa alkaa vakavasti häiritä taloutta ja yrityksiä.
Myanmarin tilanne alkaa vaikuttaa myös muihin maihin. Jo aiemmin useat maat ovat ilmaisseet huolensa öljy- ja kaasuputkiensa ja muiden kaupallisten intressiensä tilanteesta. Esimerkiksi Kiinalla on Myanmarissa strategisia sijoituksia luonnovaroihin, kuten öljyyn, kaasuun ja metalleihin kertoo Asia Times Financial artikkelissaan.
Myanmarista on tullut elintärkeä raaka-aineen toimittaja kriittisten materiaalien tuottajille Etelä-Kiinassa, kun harvinaisten maametallien (heavy rare earth, HREE) malmien ja konsentraattien kotimainen tuotanto Kiinassa on pitkälti hyllytetty, uutisoi Roskill.
Kuljetusten häiriintyminen on nostanut harvinaisten maametallien oksidien hintoja. Tämä hinnannousu tulee heijastumaan myös globaaleille markkinoille, arvioi Sina.com.
Puolisotilaalliset joukot valvovat kaivoksia
Sina.comin haastatteleman, Ganzhoussa toimivan harvinaisia maametalleja tuottavan yrityksen johtajan mukaan harvinaisten maametallien vienti Myanmarista ei häiriytynyt vielä helmikuussa, koska useimmat kaivokset sijaitsevat Pohjois-Myanmarissa, jossa tilanne on ollut rauhallisempi. Viime päivinä tilanne on kuitenkin heikentynyt myös siellä, kun Myanmarin konflikti on eskaloitunut. Kuolemantapauksia on raportoitu paljon ja kansa on osoittanut mieltään kiinalaisomisteisia yrityksiä kohtaan, kun syytökset Kiinan tuesta vallankaappaukselle ovat vahvistuneet, kertoo Roskill artikkelissaan.
Yhdysvaltain geologianlaitoksen USGS:n mukaan Myanmarin kaivokset tuottivat vuonna 2020 noin 30 000 tonnia harvinaisten maametallien oksideja. Tämä vastaa noin 12,5 prosenttia globaalista tuotannosta.
Myanmarin pohjoisosassa sijaitsevia kaivoksia valvovat paikalliset puolisotilaalliset joukot. Asiantuntijoiden mukaan kiistaa syntyy usein Myanmarin armeijan ja paikallisten aseistettujen ryhmien välillä nimenomaan harvinaisten maametallien hallinnasta, kertoo Sina.com artikkelissaan.
Useimmat harvinaisten maametallien tuottajat ja niillä kauppaa käyvät yritykset sijaitsevt Kachinin osavaltiossa, jolla on yhteistä rajaa Kiinan Yunnanin provinssin kanssa.
Asiantuntijat ennustavat harvinaisten maametallien globaalia pulaa
Asiantuntijat pitävät mahdollisena, että levottomuudet aiheuttavat häiriöitä harvinaisten maametallien toimituksille Myanmarista maailmalle, mikä voi nostaa harvinaisten maametallien hintoja.
Sina.comin haastatteleman, Ganzhoussa toimivan kestomagneetteja valmistavan yrityksen edustaja uskoo, että harvinaisista maametalleista tulee tulevaisuudessa globaalisti pulaa.
Markkinatutkimusfirma Roskill arvioi, että häiriöt harvinaisten maametallien malmien, konsentraattien tai puolivalmisteiden saatavuudessa Myanmarin ja Kiinan välillä voi aiheuttaa huomattavia ongelmia Etelä-Kiinan harvinaisten maametallien jalostajien toimitusketjuissa.
Roskillin tuoreen analyysin mukaan Myanmarin tuottamalle raskaiden harvinaisten maametallien, kuten dysprosium ja terbium, raaka-aineille hyvin niukasti vahttoehtoja. Vuonna 2020 Myanmarin osuus oli 39% raskaiden harvinaisten maametallien kaivostuotannosta, kertoo Roskill artikkelissaan.
(Julkaistu 7.4.2021)
Lähteet:
- Roskill: Myanmar crisis set to disrupt rare earth supply availability. Green Car Congress, 2 April 2021.
- Rare earths: Myanmar crisis set to disrupt rare earth supply availability. Roskill, 29 March 2021.
- Hong Kong Media: Political turmoil in Myanmar affects the rare earth market. Sina.com, 25 March 2021.
- Rare earths: Roskill visits Ganzhou – A key RE production base in China. Roskill, 25 March 2021.
- Myanmar crisis poses risk to global rare earth supply chain. Asia Times Financial, 2 Feb 2021.
- Rare earths: Myanmar coup d’état creates more uncertainty for heavy rare earth supply. Roskill, 2 Feb 2021.
Lisää aiheesta:
About the author