Maailman johtavalla harvinaisten maametallien tuottajalla Kiinalla on merkittäviä intressejä Myanmarissa. Vaikka näiden innovaatiokriittisten mineraalien tuotanto on toistaiseksi jatkunut ilman häiriöitä, ei sotilaskaappauksen aiheuttamien tuotantokatkosten mahdollisuutta voida sulkea pois, muistuttaa Asia Times Financial artikkelissaan.

Siitä saakka kun sotilaat ottivat vallan Myanmarissa 1.2.2021 ja pidättivät maan johtajan Aung San Suu Kyin sekä useita muita hallituksen johtohahmoja, on huoli kasvanut tilanteen vaikutuksista Kiinan ja Myanmarin väliseen kauppaan, uutisoi Asia Times Financial.

Kiina pysytellyt neutraalina

Hiljattain Myanmarissa vieraillut Kiinan ulkoministeri Wang Yi tapasi Aung San Suu Kyin. Tapaamisessa päätettiin yhdessä edistää merkittävää liikennehanketta sekä viisivuotista kauppa- ja taloussopimusta.

Peking on Asia Times Financialin mukaan pysytellyt neutraalina tapahtumien keskellä. Kiinan hallituksen edustajan mukaan maa toivoo, että osapuolet sopivat erimielisyytensä perustuslain ja maan lainsäädännön puitteissa, jotta tilanne Myanmarissa pysyy poliittisesti ja sosiaalisesti vakaan.

Myanmar tärkeä raaka-ainelähde Kiinalle

Kiinalla on Myanmarissa strategisia sijoituksia luonnovaroihin, kuten öljyyn, kaasuun ja metalleihin. Myanmar on ollut myös yksi Kiinan tärkeimmistä tuontimaista harvinaisille maametalleille. Maa on toimittanut Kiinaan ioniadsorboitunutta savea, joka on keskiraskaiden ja raskaiden harvinaisten maametallien tärkein lähde, muistuttaa Asia Times Financial artikkelissaan. Tarkempaa tietoa harvinaisten maametallien eri raaka-aineista löytyy tuoreesta artikkelista tällä sivustolla.

Kuva 1. Myanmar on merkittävä harvinaisten maametallien raaka-aineiden tuottaja. (Kuva: Roskill)

Keskiraskaat ja raskaat harvinaiset maametallit ovat erityisen tärkeitä moderneille aseteknologioille, kuten tutkille, kaikuluotaimille ja täsmäohjuksille (ks. kuva 2 alla). Kiina hallitsee näiden kriittisten raaka-aineiden markkinoita globaalisti.

Kuva 2. Harvinaiset maametallit ohjusten ohjausjärjestelmissä (Grasso Bailey 2012, Kriittiset metallit ja huoltovarmuus –esiselvitys 2017)

Ioniadsorboitunut savi sisältää runsaasti keskiraskaita ja raskaita harvinaisia maametalleja. Saven etuna on se, että harvinaisten maametallien erotteluprosessi on suhteellisen yksinkertainen ja edullinen. Harvinaiset maametallit ovat ioneina saven pinnalla, josta ne saadaan irrotettu helposti ammoniakkisulfaatilla ”ioninvaihdon”nimellä tunnetulla prosessilla ilman väkeviä happoja.

Prosessin varjopuolena on, että prosessista jää runsaasti ammoniakkia tuotantolaitoksen ympäristön vesistöön aiheuttaen ympäristövahinkoja. Kiina on siirtänyt noin 40 – 60% kotimaisesta ioniadsorboituneen saven tuotannosta Myanmariin vuodesta 2018 kasvavista ympäristöhuolista johtuen.

Huoli turvallisuudesta

Paikalliset konfliktit ovat aiemminkin häirinneet  harvinaisten maametallien tuotantoa Myanmarissa. Vuonna 2019 Kiina keskeytti kahdesti harvinaisten maametallien tuonnin Myanmarista kiinalaisten työntekijöiden turvallisuuteen vedoten, kertoo Asia Times Financial artikkelissaan.

Harvinaisia maametalleja tuottavat kaivokset sijaitsevat Myanmarin pohjoisosissa, joita hallitsevat lähinnä paikalliset puolisotilaalliset ryhmät. Myanmarin armeijan ja paikallisten aseistettujen ryhmien välillä on ollut riitoja kaivosten tuottojen jakamisesta.

Toiminnan keskeytymiset tai koronaepidemia eivät ole kuitenkaan missään vaiheessa kokonaan keskeyttäneet harvinaisten maametallien vientiä.  Kiina tuo maahan kolmea ioniadsorboituneeseen saveen pohjautuvaa johdannaista tuotetta Myammarista: mixed rare earth carbonates (RE-karbonaatit), rare earth oxides (RE-oksidit) ja harvinaisten maametallien yhdisteet, listaa Asia Times Financial artikkelissaan.

Vuonna 2020 RE-karbonaatin tuonti laski 44 % edellisvuoden tasosta. Vaikka mixed RE-karbonaatin tuonti Myanmarista laski reiluun 6 ktonniin vuonna 2020, laskua 52 % edellisestä vuodesta, vastasi määrä silti 71 % osuutta Kiinan koko RE-karbonaatin tunnista vuonna 2020, uutisoi Asia Times Financial

Kiina kasvattaa tuontiaan

Vaikka Kiinan RE-oksidien tuonti ei ole vielä palautunut koronaa edeltäneelle tasolle, RE-oksidien tuonti Myanmarista kasvoi 21% reiluun 17 ktonniin vuonna 2020. Tämä vastaa 99 % osuutta Kiinan koko RE-oksidien tuonnista, kertoo mymetals.net-sivusto.

Myös harvinaisten maametallien yhdisteiden tuonti kasvoi 8-kertaiseksi lähes 12 ktonniin vuonna 2020, kertoo Asia Times Financial artikkelissaan.

Toistaiseksi rauhallista

Lehden saamien tietojen mukaan Kiinan harvinaisten maametallien tuonti ei ole vielä kärsinyt Myanmarin poliittisesta kriisistä. Maan kaivokset ovat aseistettujen joukkojen vakaassa valvonnassa eikä konflikteja maan armeijan kanssa ole nähty.

Asia Times Financialin mukaan on häiriöt ovat mahdollisia, kun tilanne Myanmarissa kehittyy. Jos poliittinen tilanne huonontuu, voi se syödä kiinalaisten sijoittajien luottamusta pidemmällä aikavälillä  Myanmarin harvinaisten maametallien tuotantoon, muistuttaa lehti.

(Julkaistu 4.2.2021)

Lähteet:

 

Lisää aiheesta:

 

Kiina aloittaa uuden luvun harvinaisten maametallien historiassa – Kriittisetmateriaalit.fi

 

Kiina ostaa Yhdysvalloilta harvinaisia maametalleja osana kauppasopimusta – Kriittisetmateriaalit.fi

 

Kiinan ja Myanmarin raja avattu harvinaisten maametallien kaupalle – Kriittisetmateriaalit.fi

 

Kiinasta maailman suurin harvinaisten maametallien tuoja – Kriittisetmateriaalit.fi

 

 

Korkea aika saada harvinaisten maametallien kierrätys käyntiin – Kriittisetmateriaalit.fi

 

Harvinaisten maametallien tuotanto vastatuulessa Malesiassa – Kriittisetmateriaalit.fi

 

Rare Earths – Outlook to 203, 20th Edition. Roskill.

 

Kriittiset metallit ja huoltovarmuus –esiselvitys (HVK 2017)