Kiinalla on otteessaan valtaosa mineraaleista, jotka ovat kriittisiä tulevaisuuden teollisuudenaloille, varoittavat kenraali James Convay ja Peter Ackerman Financial Timesin vieraskynäartikkelissaan.
Yksi lause vuonna 2019 julkaistussa, Kiinan valtion rahoittamassa raportissa teki hyvin selväksi Kiinan strategisen etumatkan kriittisten mineraalien hankintaketjussa. Raportissa todettiin, että mikäli Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota kiihtyy, Kiina ei sulje pois mahdollisuutta käyttää harvinaisten maametallien vientiä yhtenä keinona ratkaista tilannetta, kertoo Financial Times artikkelissaan. Artikkelin kirjoittajista kenraali James Conway on komentajana U.S. Marinessa ja Peter Ackerman toimii useissa konfliktinratkaisujärjestöissä.
Yhdysvaltojen asejärjestelmät ovat Kiinan hyppysissä
Pumpattuaan markkinoille edullisia materiaaleja 1980-luvulta lähtien, Kiina hallitsee nyt maailman harvinaisten maametallien tuotantoa. Kiina kontrolloi myös myös harvinaisten maametallien prosessointia, joka on kriittinen pullonkaula Yhdysvaltojen ja muun maailman turvallisuuden kannalta, koska harvinaiset maametallit ovat kehittyneiden asejärjestelmien perusta.
Kuva 1. Harvinaisia maametalleja käytetään useissa kehittyneissä asejärjestelmissä. (Kuva: Kriittiset materiaalit ja huoltovarmuus –selvitys)
Mutta Kiinan valta-asema harvinaisissa maametalleissa on vain jäävuoren huippu, muistuttavat Conway ja Ackerman vieraskynäartikkelissaan. Kiina on saavuttanut, ja myös päättänyt säilyttää, tiukan otteen isosta joukosta kriittisiä mineraaleja, jotka muodostavat tulevaisuuden tärkeimpien teolllisuudenalojen perustan.
Kuka määrittelee sähköisen liikenteen standardit tulevaisuudesssa?
Kiina on tunnistanut Made in China 2025 –ohjelmassaan useita itselleen strategisia ja taloudellisesti merkittäviä toimialoja, kuten sähköautot ja niiden akut. Myös itseohjautuvat ja yhteiskäyttöautot ovat Kiinan mielenkiinnon kohteena. Kirjoittajat uskovat, että se maa, joka on tämän kehityksen kärjessä, tulee määräämään tulevaisuuden liikenteessä käytettävät standardit ja kauppaehdot.
Avain tässä kehityksessä on, kuka hallitsee sähköautojen toimitusketjua mineraaleista markkinoille sekä kriittisten akkumineraalien jalostusta ja sähköautojen komponenttien valmistusta, analysoivat Conway ja Ackerman.
Kiina määrää suunnan ja vauhdin
Artikkelin mukaan ei ole minkäänlaista epäselvyyttä siitä, kuka heiluttaa tahtipuikkoa. Seuraava listaus vetää hiljaiseksi: yli 70 prosenttia maailman sähköautojen akkujen valmistuskapasiteetista on Kiinassa, Yhdysvaltojen markkinaosuuden ollessa alle 10 prosenttia. Maailmassa rakennusvaiheessa olevista 142 litiumioniakkutehtaasta 107 tulee sijaitsemaan Kiinassa, Yhdysvalloissa vain yhdeksän.
Kiina tuottaa myös yli 60 prosenttia maailman katodeista ja 80 prosenttia akkujen anodeista. Myös valtaosa sähköautojen moottoreissa käytettävistä kestomagneeteista ovat kiinalaisia.
Jos Kiinaa ei pysäytetä, sen ylivallasta tulee kauhistuttava strateginen haavoittuvuus Yhdysvalloille ja EU:lle, varoittavat Conway ja Ackerman. Eikä tilannetta helpota se, että ilmastotavoitteet ohjaavat maailmaa voimakkaasti kohti sähköautoja.
Uusi riippuvuus edessä
Kirjoittajat esittävät skenaarion, jossa länsimaat vaihtavat riippuvaisuutensa OPEC-maiden hallitsemista öljymarkkinoista riippuvuuteen Kiinasta tulevaisuuden liikenteen osalta.
Kuten OPEC on vuosikymmenet hyödyntänyt öljyn sille tuomaa valtaa vuoden 1973 öljykriisistä vuoden 2020 hintasotaan Saudi-Arabian ja Venäjän välillä, on vaikea estää Kiinaa käyttämästä toimitusketjun valta-asemaansa omien tavoitteidensa ajamiseen. Erona on se, että siinä missä öljyala on globaalia liiketoimintaa, sähköautojen akkujen valmistus on lähes täysin Kiinan käsissä.
Kuva 2. Tällä palstalla on pohdittu aiemminkin, onko seuraava öljykriisi Kiinan aiheuttama kriittisten raaka-aineiden kriisi.
Ratkaisuna kotimainen tuotanto
Conwayn ja Ackermanin mukaan on välttämätöntä luoda länsimaille oma kriittisten materiaalien tuotanto, johon liittyvät myös kohtuulliset ehdot kaivostoiminnalle, jotta länsimaiset yritykset voivat kilpailla kiinalaisten tuottajien kansssa. Jotta tähän päästään, pitää kaivostoiminta ja mineraalien jalostus sitoa tiukkoihin ympäristövaatimuksiin, kierrätykseen ja uusien materiaalien tutkimukseen.
Kirjoittavat peräänkuuluttavat myös yhteistyötä Yhdysvaltojen kansainvälisiltä kumppaneilta, jotta tuonnille Kiinasta löytyy vaihtoehtoja. Esimerkkinä tästä on Yhdysvaltojen ja Austalian sopimus kriittisten raaka-aineiden tuottamisesta. Maiden tulisi myös rajoittaa kriittisten luonnonvarojen myymistä kiinalaisille.
(Julkaistu 26.10.2020)
Lähteet:
- The world must counter China’s dominance of rare earths. Financial Times, 20 Oct 2020.
- Onko seuraava energiakriisi litium- ja kobolttikriisi? Kriittiset materiaalit -sivusto, helmikuu 2019.
Lisää aiheesta:
Kiinan uusi vientikieltolaki voi ennakoida ongelmia harvinaisille maametalleille
Eurooppa nousee allianssin voimalla Kiinan raaka-aineylivaltaa vastaan
Markkinat uskovat Kiinan hamstraavan seuraavaksi harvinaisia maametalleja
Yhdysvaltoja patistellaan kansallisen turvallisuuden nimissä tukemaan sähköautoteollisuutta
Varokaa Kiinan ylivaltaa harvinaisten maametallien kierrätyksessä
Kiinan sanktiot Lockheed Martinille: päätyvätkö harvinaiset maametallit mukaan listalle?
Kiina muistuttaa Yhdysvaltoja harvinaisten maametallien valta-asemastaan
U.S. Army rahoittaa harvinaisten metallien tuotantolaitoksen rakentamisen Yhdysvaltoihin
Pentagon alkaa varastoimaan ohjuksiin ja hävittäjiin tarvittavia kestomagneetteja
About the author