Grafiikkasuorittimien valmistaja Nvidia on käyttänyt taloudellisia muskeleitaan välttääkseen huomattavampia häiriöitä mikrosirujen toimituksissa. Yhtiö käytti vuoden kolmannella kvartaalilla 1,6 miljardia dollaria sen varmistamiseen, että siruja saadaan keskellä globaalia sirupulaakin. Asiantuntijoiden mukaan puolijohdealan yritykset ovat itse osa nyt päällä olevaa ongelmaa: komponentteja hankitaan paniikkitilauksilla varastoon jopa vuoden tarpeeseen. Nvidian vahva kassa kestää tällaisetkin operaatiot, joku toinen jää nuolemaan näppejään.

Puolijohteiden valmistajat eivät ole pysyneet rajusti kasvaneen kysynnän perässä. Syitä tilanteeseen löytyy useitakin, kuten koronaepidemia, äärimmäiset sääolosuhteet ja tulipalot tuotantolaitoksilla. Tämä on aiheuttanut huomattavia häiriöitä useiden teollisuudenalojen, kuten autoteollisuuden ja peliteollisuuden, toimintaan.

Grafiikkasuorittimia auto- ja peliteollisuudelle toimittava Nvidia kertoo, että sillä on sisällä tilauksia ja pitkäaikaisia hankintasopimuksia lähes seitsemän miljardin dollarin edestä – kasvua edellisvuoteen verrattuna 2,57 miljardia dollaria, uutisoi Verdict.

Vahvan kassan voimin tulevaisuutta turvaamaan

Kun mahdollisuus tehdä mikrosirujen tilauksia etupainotteisesti, iski Nvidia heti kiinni, kertoo yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Jensen Huang uutistoimisto Reutersin haastattelussa. Yhtiön kassa pursuaa käteistä, ja lisää tulee ovista ja ikkunoista. Toimitusjohtaja kertoo käyttäneensä hyvillä mielin yhtiön vahvaa kassaa tulevaisuutensa varmistamiseen.

“When it came up, I jumped on the opportunity. Nvidia has a lot of cash, and we generate a lot of cash. I was more than delighted to secure our future growth with cash.” (Nvidian CEO Jensen Huang Reutersin haastattelussa)

Nvidialla ei ole omia tehtaita, vaan se suunnittelee omat tuotteensa ja valmistuttaa ne sitten sopimusvalmistajilla. Huhtikuussa toimitusjohtaja Huang peräänkuulutti autoteollisuuden toimitusketjujen virtaviivaistamista. Kaikki merkittävät autonvalmistajat, kuten Ford, General Motors ja Hyundai, ovat joutuneet keskeyttämään tuotantoaan viimeisten 18 kuukauden aikana sirupulan takia.

Kuten useat muutkin puolijohdeteollisuuden johtohenkilöt, myös Huang odottaa puolijohdepulan jatkuvan vuoteen 2022, kertoo Verdict artikkelissaan. Tutkimuslaitos GlobalData:n raportin mukaan puolijohdeteollisuus on ”at the start of a 10-year reset in the wake of the pandemic, geopolitical turmoil, and the resulting global shortage”.

Omniverse tulee

Kysyntää grafiikkasuorittimille riittää myös tulevaisuudessas, jos visiot metaversestä eli seuraavan sukupolven internetistä toteutuvat. Facebook, joka hiljattain vaihtoi nimensä Metaksi, tarkoittaa metaversella seuraavan sukupolven internetiä, joka pohjautuu vahvasti virtuaaliseen ja laajennettuun todellisuuteen. Myös Nvidia on lyömässä vetoa metaverse-konseptin puolesta. Nvidia käyttää omasta metaverse-kehitysalustastaan nimitystä ”Omniverse”.

Lokakuussa 2021 Nvidia julkisti Omniverse Enterprise –kokonaisuuden, joka on joukko ohjelmistotyökaluja virtuaalisten maailmojen luomiseen. Toimitusjohtaja Huangin mukaan Omniversella luodaan yhteistyöalustoja, asiakaspalvelun avatar-hahmoja ja videoneuvotteluja, sekä tehtaiden, tuotantolaitosten ja jopa kokonaisten kaupunkien digitaalisia kaksosia. Omniverse yhdistää Nvidian osaamisen tekoälystä, simulaatioista, grafiikasta ja tietojenkäsittelyn infrastruktuurista.

Voi vain kuvitella, miten paljon raskasta laskentaa tuollaiset virtuaaliset ja laajennetun todellisuuden ympäristöt vaativat.

Kuva 1. Nvidia julkisti lokakuussa Omniverse-työkalupakin, joka yhdistää yhtiön tekoäly-, simulaatio- ja grafiikkaosaamista. (Kuvat: Nvidia)

 

Toim.huom. Lokakuussa kerroimme, että globaali sirupulaa näyttää jatkuvan vielä pitkälle ensi vuoteen. Ars Technican artikkelissa huomautettiin, että puolijohteiden ostajat ovat itse osa ongelmaa: ennen koronaa monet yritykset suosivat lean-tuotantoa, jossa yritykset pitävät itsellään hyvin pientä komponenttivarastoa. Nyt kun toimitusajat ovat venyneet, ovat yritykset alkaneet tilata enemmän ja kerätä itselleen suurempia varastoja välttääkseen komponenttipulasta johtuvat tuotantohäiriöt. Semiconductor Advisorsin pääjohtaja Robert Maire kertoi Ars Technican artikkelissa, että yritykset joiden tuotanto pyöri ennen koronaa JOT-periaatteella, ovat nyt siirtyneet tilaamaan tavaraa varastoon, jopa vuoden tarpeen verran, varautuakseen mahdolliseen komponenttipulaan. Nvidia näyttää toimivan juuri näin. Maailman johtavalla grafiittisuorittimien toimittajalla Nvidialla on tähän varaa. Huonompi tilanne on niillä yrityksillä, jotka toimivat pienempi katteisilla toimialoilla. Mutta money talks: rahalla saa ja hevosella pääsee. Nvidialle mikrosiruja riittää, joku toinen jää ilman.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 20.11.2021)

Lähteet:

  • Nvidia paid $1.6bn to secure chip supply amid shortage. Verdict, 18 Nov 2021.
  • Nvidia forecasts upbeat revenue on metaverse hopes. Reuters, 18 Nov 2021. (tilaajille)
  • No end in sight for chip shortage as supply chain problems pile up. Ars Technica, 28 October 2021.
  • Semiconductor Sector Scorecard, 2021 Update – Thematic Research. GlobalData, 30 July 2021.

Lisää aiheesta:

 

Globaali sirupula pahenee

 

Puolijohdevalmistajat tappelevat käytetyistä tuotantolaitteista – Kiina rohmuaa käytettyjä laitteistoja

 

Pula puolijohteista jatkuu ainakin pari vuotta, arvioi Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku: “Omavaraisuus EU-alueella täydellistä fantasiaa”

 

Maailmanlaajuinen sirupula iskee seuraavaksi älypuhelinmarkkinoille

 

Sirupula heijastuu myös suomalaisiin yrityksiin

 

Presidentti Bidenin hallinto lupaa toimenpiteitä sirupulan helpottamiseksi