Autovalmistajat etsivät vaihtoehtoa Kiinan ylivallalle nopeasti kasvavilla sähköautomarkkinoilla. Bidenin hallinnon Inflation Reduction Act -lakipaketti vauhdittaa markkinoita, mutta todelliset vaikutukset näkyvät vasta muutaman vuoden viiveellä, arvioivat analyytikot. Toiset muistuttavat, että monet nyt nähtävät investointipäätökset on tehty jo muutama vuosi sitten.

Yhdysvallat on päättänyt rakentaa sähköautojen tuotannon ekosysteemin ja siirtää markkinoiden hallinnan Kiinasta. Rahaa virtaa joka suuntaan, grafiitin tuotannosta koboltin jalostukseen ja akkutehtaisiin.

Tuottajat haluavat päästä mukaan toimittamaan tuotteitaan nopeasti kasvaville sähköautomarkkinoille. Yhdysvaltojen sähköautojen myynnin on ennustettu yli tuplaantuvan 2,5 miljoonaan myytyyn autoon vuoteen 2025 mennessä, kertoo konsulttiyritys Rho Motionin ennuste. Presidentti Biden haluaa, että puolet kaikista Yhdysvalloissa myydyistä autoista on sähköisiä vuoteen 2030 mennessä.

Yli 90 miljardin dollarin investoinnit USA:n akkuteollisuuteen

Bidenin hallinto on pannut paljon likoon luodakseen Yhdysvaltoihin akkuarvoketjun. Tavoite näyttää onnistuneen kolmella rintamalla: liikenteen sähköistyminen edistää ilmastotavoitteiden saavuttamista, lisää työpaikkoja ja vähentää riippuvuutta Kiinasta, joka hallitsee markkinoita. Todellinen win-win-win siis.

Elokuussa presidentti Biden allekirjoitti maan kaikkien aikojen suurimman ilmastolain. Inflation Reduction Act  tarjoaa houkuttelevia verohelpotuksia yrityksille, jotka kehittävät kaivoksia, jalostuslaitoksia, akkutehtaita tai sähköautotehtaita Yhdysvaltoihin.

Financial Timesin mukaan IRA-laki on lisännyt huomattavasti kiinnostusta  Yhdysvaltojen akkumarkkinaan: lain voimaan tulon jälkeen yritykset ovat kertoneet noin 13,5 miljardin dollarin investoinneista – verrattuna 7,5 miljardiin julkistusta edeltäneiden kolmen kuukauden aikana, kertoo Benchmark Mineral Intelligencen analyysi.

Cowenin analyytikot ovat arvioineet, että IRA-lain myötä yli 91 miljardia dollaria tullaan pumppaamaan USA:n akkuteollisuuteen seuraavan vuosikymmenen aikana, kertoo Financial Times artikkelissaan.

Lehden haastatteleman yrityskauppojen asiantuntijan mukaan Inflation Reduction Actin myötä tuotannon Yhdysvalloissa on kaikkein houkuttelevin vaihtoehto.

IRA ei ole ainoa työkalu

Yhdysvaltain hallitus on ottanut käyttöön IRA:n ohella myös muita tukiohjelmia. Vuonna 2021 voimaan tulleen Bipartisan Infrastructure Law –lain perusteella Yhdysvallat jakoi 2,8 miljardia tukia noin 20 yritykselle helpottamaan litiumjalostamoiden ja grafiittituotannon rakentamista. Yhdessä yksityisen sektorin investointien kanssa hankkeiden kokonaisarvon pitäisi nousta 9 miljardiin dollariin.

Rahoituksen saajien joukossa ovat mm. Solvay ja Orbia, joiden tavoitteena on rakentaa 850 miljoonan dollarin kemikaalitehdas Georgiaan vuoteen 2026 mennessä. Kyseistä materiaalia käytetään litiumioniakussa erotinkerroksessa, joten Yhdysvallat saavat tästä hankkeesta jälleen uuden linkin sähköautojen arvoketjuun.

Kiina jalostaa yli puolet maailman litiumista, koboltista ja grafiitista. Akkujen kompotenteista Kiina tuottaa 75 prosenttia katodeista, 85 prosenttia anodeista ja 73 prosenttia akkukennoista, kertoo analyytikkofirma Cowen.

Presidentti Bidenin mukaan kiinalaiset yritykset ovat saavuttaneet nykyisen asemansa epäreilujen tukien ja kaupankäynnin käytännöistä ansiosta. Yhdysvallat haluaa päästä kunnianhimoisten tavoitteiden ja toimenpiteiden avulla takaisin peliin.

Kuva 1. Kiina dominoi erityisesti uusiutuvan energian teknologioissa käytettävien metallien jalostusta. (Lähde: Visual Capitalist, Jan 2022)

Vaikutukset näkyvät viiveellä

Financial Timesin haastatteleman metallinvälittäjä Trafiguran edustajan mukaan Inflation Reduction Actin 7,5 miljardin dollarin veroedut, joka vastaa miljoonaa sähköautoa täydellä 7.500 dollarin autokohtaisella tuella, lähettää vahvan viestin autoteollisuudelle ja sen alihankkijoille. Vie kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin konkreettisia vaikutuksia alkaa näkymään.

Inflation Reduction Act lähinnä julistaa, mitkä Yhdysvaltojen tavoitteet ovat. IRA palkitsee raaka-aineita tai jalosteita, jotka eivät kuljen Kiinan tai Venäjän kautta. Jalostuskapasiteettia tulee länsimaihin paljon lisää, mutta se ei tapahdu parissa vuodessa, muistuttaa Trafiguran nikkeli- ja kobolttiliiketoiminnan vetäjä Socrates Economou Financial Timesin artikkelissa.

IRA on hermostuttanut kumppanimaat

Yhdysvaltain lakipaketin raaka-aineiden ja komponenttien kotimaista tuotantoa koskevat vaatimukset on synnyttäneet jännitteitä USA:n ja Etelä-Korean ja Euroopan unionin kanssa, joiden mielestä IRA:n veroedut rikkovat maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöjä.

Toisten mielestä akku- ja sähköautoteollisuus olisi houkutellut investointeja alalla ilman valtion tukiakin. Litiumin tuottaja Liventin edustajan mukaan iso osa investointipäätöksistä tehtiin jo useita vuosia sitten.

Analyytikkofirma Cowen ennustaa, että Yhdysvalloissa on noin 920 gigawattitunnin vuosittainen akkutuotanto vuoteen 2031 mennessä, jolloin IRA-paketin veroedut loppuvat.  Samaan Euroopan tuotannon odotetaan kasvavan noin 1,2 gigawattituntiin. Mutta Kiina dominoi edelleen markkinoita reilun vajaan 5,2, gigawattitunnin kapasiteetillaan.

Kuva 2. Kiinan valta-asema kennovalmistuksessa säilyy vahvana. (Lähde: Benchmark Mineral Intelligence, Sep 2022)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 18.11.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

USA:n Inflation Reduction Act voi olla hyvä juttu akkuvalmistajille mutta huono juttu Euroopalle

 

Inflation Reduction Act suosii Yhdysvaltain ja sen vapaakauppakumppaneiden akku- ja akkumineraaliteollisuutta

 

Presidentti Bidenin hallinto ottaa käyttöön Defense Production Act –asetuksen edistääkseen akkumetallien kotimaista tuotantoa

 

Yhdysvallat julkisti uuden kansallisen turvallisuuden strategian

 

Solvay rakentaa harvinaisten maametallien jalostuslaitoksen Ranskaan