Metso Outotec on sopinut yhdysvaltalaisen Li-Cycle North America Hub Inc. –yrityksen kanssa mangaani-, koboltti- ja nikkeliuuttoteknologian toimituksesta litiumioniakkujen kierrätyslaitokselle, joka rakennetaan Rochesteriin, New Yorkin osavaltioon, kertoo Metso Outotec tiedotteessaan. Yhtiöt eivät kertoneet sopimuksen rahallista arvoa, mutta kovaa vauhtia laajentuvan akkukierrätysalan kannalta kyseessä on merkittävä päänavaus.

Litiumioniakkujen kierrätysmarkkinoita seuraavat tietävät, että Li-Cycle on yksi alan kuumimmista yrityksistä tällä hetkellä. Yhtiö kertoi juuri viime viikolla yhteistyösopimuksesta etelä-korealaisten LG Energy Solutionsin ja LG Chemin kanssa. Sopimuksen mukaan LG Energy Solutions toimittaa akkutehtaiden tuotantojätettä ja kierrätysakkuja käsiteltäväksi Li-Cyclen laitoksille. Lisäksi korealaiset ostavat Li-Cyclen osakkeita 50 miljoonalla dollarilla.

Metso Outotecin toimitus sisältää kolme modulaarista VSF®X –uuttolaitosta sekä siihen liittyvät Dual Media -suodattimet sekä perussuunnittelun. Yhtiö kertoo tiedotteessaan odottavansa innokkaasti yhteistyötä Li-Cyclen kanssa akkujen kierrätyslaitosprojektissa. Energiatehokas modulaarinen VSF®X -uuttolaitos vähentää päästöjä ja on turvallinen käyttää, kehuu Metso Outotec.

“Li-Cycle-hankkeesta tulee tärkeä uusi referenssi myös Metso Outotecille akkujen kierrätysteknologian toimittajana”, sanoo Metso Outotecin Metallit-liiketoiminnan johtaja Jari Ålgars.

Ympäristöystävällisyys tärkeä kilpailuvaltti Li-Cyclelle

Metso Outotecin teknologia on aivan Li-Cyclen liiketoiminnan ytimessä, sillä yhtiö haastaa perinteistä sulattoihin perustuvaa pyrometallurgista kierrätystä kehittämällään hydrometallurgisella prosessilla. Li-Cyclen mukaan nykyinen sulattoihin pohjautuva metallienkierrätys on tehoton (ks. kuva 1 alla).

Keskeinen tekijä Li-Cyclen prosessin ympäristöystävällisyydessä on se, että pyrometallurgiaa ei käytetä. Kun akkuja poltetaan, tai siis käsitellään termisesti, syntyy esimerkiksi fluorikaasuja, jotka ovat merkittävä riski työntekijöille ja alueen asukkaille. Kaikkialla maailmassa ei ole yhtä tiukkoja ympäristönormeja savukaasuille kuin EU:n alueella.

Li-Cyclen mukaan heidän prosessinsa vähentää kasvihuonepäästöjä merkittävästi verrattuna perinteiseen pyrometallurgiseen käsittelyyn.  Myös vaikeasti käsiteltävät PFAS-päästöt vältetään kanadalaisten prosessissa, joka käyttää vain mekaanista käsittelyä ja hydrometallurgista prosessia.  Li-Cyclen prosessi on saman tyyppinen kuin Fortumin Harjavaltaan rakenteilla oleva akkujen ja akkujätteen kierrätysprosessi.

 

Kuva 1. Li-Cyclen mukaan nykyinen sulattoihin pohjautuva metallienkierrätys on tehoton. (Lähde: Li-Cycle 2021)

Li-Cyclen prosessin avulla akkulaatuiset materiaalit saadaan kierrätettyä kestävästi kierrätysakuista: kierrätystehokkuus 95%, ei ilmansaasteita, ei jätevesiä ja riskit ihmisille on minimoitu. Yhtiön tavoitteena on tuottaa vuositasolla 4 000 – 6 000 tonnia litiumkarbonaattia, 18 000 – 20 000 tonnia nikkelisulfaattia ja 10 000 – 12 000 kobolttisulfaattia, kun yhtiön tuotanto Yhdysvalloissa on täydessä vauhdissa.

 

Kuva 2. Li-Cyclellä on isot lupaukset kierrätysprosessinsa tehokkuudesta ja ympäristöystävällisyydestä. (Lähde: Li-Cycle 2021)

Li-Cycle uskoo, että kierrätetyn koboltin määrä voi nousta vuoteen 2030 mennessä lähes 70 000 tonniin, joka vastaisi lähes 20 prosenttia koboltin primäärituotannosta. Vuonna 2021 yhtiö arvioi kierrätyskoboltin määräksi reilut 32 000 tonnia.

Li-Cycle aikoo laajentua Eurooppaan ja Aasiaan

Li-Cyclen toimintamalli perustuu ns. Spoke & Hub -konseptiin, jossa kierrätysakkuja esikäsitellään ns. Spoke-laitoksissa, joista musta massa kuljetetaan sitten hydrometallurgiseen käsittelyyn ns. Hub-laitoksiin (ks. kuva 3 alla).

 

Kuva 3. Li-Cyclen Spoke & Hub -prosessin toimintamalli. (Lähde: Li-Cycle 2021)

Li-Cycle aikoo laajentua nopeasti myös Eurooppaan ja Aasiaan (ks. kuva 4 alla), joten Metso Outotecille yhteistyö Li-Cyclen kanssa tarjoaa merkittäviä kasvumahdollisuuksia.

Kuva 4. Li-Cyclen laajentumissuunnitelmat ovat vaikuttavat. (Lähde: Li-Cycle 2021 / Benchmark Week 2021 Online)

Toim.huom. Metso Outotecin nyt julkistama yhteistyö Li-Cyclen kanssa on merkittävä avaus kovaa vauhtia kasvaville litiumioniakkujen kierrätysmarkkinoille. Paljon puhutaan suomalaisen teknologian hiilikädenjäljestä eli kuinka paljon asiakasyritykset voivat vähentää päästöjään käyttämällä suomalaista teknologiaa. Nyt julkistettu kauppa on konkreettinen esimerkki tällaisesta hankkeesta. Tällaisia projekteja kaivataan myös vihreän elvytyksen hankkeiksi.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoja: jarkko.vesa(at)notinnovatedhere.fi

(Julkaistu 20.12.2021)

Lähteet:

  • Metso Outotec toimittaa ympäristöystävällistä uuttoteknologiaa akkujen kierrätysprosessiin Yhdysvaltoihin. Metso Outotec Oyj:n lehdistötiedote 17.12.2021.
  • Metso Outotec to supply sustainable solvent extraction technology for battery recycling process in US. Metso Outotec, 17 Dec 2021.
  • Li-Cycle, LG Chem and LG Energy Solution Enter into Letter of Intent for Milestone Closed Loop Commercial Arrangement. Li-Cycle, 14 Dec 2021.
  • Li-Cycle -yritysesittely. Benchmark Week 2021 Online – Battery Sustainability Summit – Battery Recycling. 8 Dec 2021.

 

Lisää aiheesta:

LG Chem ja LG Energy Solution tekemässä 50 MUSD strategista investointia Li-Cycleen

 

Kanadalaisfirman kehittämä litiumioniakkujen kierrätysprosessi pesee perinteiset sulatot saannoissa ja päästöissä

 

Fortumille 10 MEUR tuki litiumin talteenottoon Harjavallan akkumateriaalien kierrätyslaitoksella

 

Fortumille 10 MEUR tuki litiumin talteenottoon Harjavallan akkumateriaalien kierrätyslaitoksella

 

Kokoaan merkittävämpi investointi