Uusi vuosikymmen on avautunut metallien osalta positiivisessa vireessä, kertoo  MetalMinerin Monthly Metal Index (MMI). Kaikki indeksissä mukana olevat metallit ja toimialat olivat ainakin lievässä nousussa. 

MMI-indeksin kaikki kymmenen alaindeksiä vahvistuivat, kertoo MetalMiner tuoreessa kuukausiraportissaan.  Kuvassa 1 on listattuna Monthly Metals Index (MMI) –alakategoriat.

 

Kuva 1. MetalMiner Monthly Metals Index (MMI) –alaindeksit. (Lähde: MetalMiner, Jan 2020)

Kukin MMI:n alaindeksi edustaa eri metallien tai raaka-aineiden muodostamaa koria, jonka hinnalla on vaikutusta tiettyyn metallimarkkinoiden osaan. Tavoitteena on kuvata tarkemmin hyödykkeiden globaalia hintakehitystä.

Mukana myös kolme teollisuudenalaa

MMI-indeksissä on mukana myös kolme vertikaalista teollisuuden alaa – autoteollisuus, rakennusteollisuus sekä uusiuvat (renewables) – jotka vaikuttavat useiden eri metallien markkinoihin, koska metallien hinnat riippuvat usein eri teollisuudenalojen kysynnän kehityksestä (esimerkiksi teräksen hinta riippuu rakennusteollisuuden tilanteesta).

MetalMinerin mukaan MMI-mittaria voi käyttää samanlaisena talouden mittarina kuin ISM:n Purchasing Managers’ Index (PMI) tai BLS:n Producer Price Index (PPI) erilaisten ennusteiden tai ennakoivan analytiikan tekemiseen, tai vaikkapa sen tunnistamiseen, minkä raaka-aineiden hinnoissa on suurimmat heilahtelut.

Kuva 2. Kulunut kuukausi ollut vahva MMI-sektoreille – kaikki 10 alaindeksiä ovat nousussa. (Lähde: MetalMiner, Jan 2020)

Harvinaisilla maametalleilla pientä nousua

Vahvimmassa nousussa olivat Renewables & Grain-Oriented Electrical Steel (GOES), harvinaiset maametallit ja jalometallit. Harvinaiset maametallit nousivat 5,3 prosenttia.

Kuva 3. MetalMinerin Monthly Metals Indexin harvinaisten maametallien alaindeksi nousi hieman tammikuussa 2020. (Lähde: MetalMiner Jan 2020)

 

Lataa MetalMinerin raportti täältä.

Lähteet: