Useimpien metallien kysyntä heikkeni ja hinnat kääntyivät laskuun huhtikuussa. Koronan leviäminen ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan jättävät silti syvät arvet maailmantalouteen, uutisoi Ruotsin geologinen tutkimuslaitos SGU.

Litiumin kysyntä taittui ja litiumkarbonaatin hinta kääntyi laskuun huhtikuussa – ensimmäistä kertaa tänä vuonna. SGU:n mukaan syynä tähän ovat sähköautojen tuotannon vähentyminen sirupulan takia, koronan leviäminen Kiinassa ja Ukrainan sodan vaikutukset. Myös nikkelin hinta heikkeni.

Perusmetallit laskussa

Rautamalmin hinta kääntyi laskuun huhtikuun alussa, kun terästehtaita suljettiin Kiinassa koronan leviämisen seurauksena.

Perusmetalleista alumiinin hinta putosi jyrkästi samalle tasolle kuin helmikuussa. Kuparin, lyijyin ja sinkin hinnat laskivat myös. Koronasulut Kiinassa ja Venäjän kaupan häiriöt sekä keskuspankkien koronnostot ovat heikentäneet talouskasvua ja siten leikanneet perusmetallien kysyntää, kertoo SGU artikkelissaan.

Kuva 1. Alumiinin hinta putosi muiden perusmetallien kanssa huhtikuussa 2022. (Lähde: MetalMiner, 10 May 2022)

Inflaatio piti jalometallien hinnat korkealla

Kovat inflaatioluvut pitivät jalometallien kullan ja hopean hinnat korkealla tasolla. Niidenkin kysyntä kuitenkin laski huhtikuun aikana erityisesti hopean osalta.

Hopealla ja kullalla käydään kauppaa sijoitusinstrumentteina, mutta hopeaa käytetään myös elektroniikkateollisuudessa. Tästä johtuen hopean hinta seuraa enemmän muiden metallien hintakehitystä kuin kulta.

Myös autojen katalysaattoreissa käytettävien platinan ja rhodiumin hinnan laskivat huhtikuussa, uutisoi SGU.

 

(Julkaistu 10.5.2022, päivitetty 11.5.2022)

Lähteet:

Lisää aiheesta:

 

Kriittisten mineraalien saatavuus Ukrainan kriisin ja Venäjän sanktioiden keskellä

 

Nikkeli kovimmassa paineessa akkumetalleista Ukrainan kriisin seurauksena

 

Palladiumin hinta kovassa nousussa maaliskuussa

 

Perusmetalleilla vahva vuosi 2021