Kiinalaiset alkoivat syyskuussa täydentää koboltin strategisia varastojaan. Markkinat uskovat Kiinan ostoslistalla olevan loppuvuonna harvinaiset maametallit. Markkinatutkimuslaitos Roskill pitää tätä kuitenkin epätodennäköisenä.

Koboltin hinnannousu sai lisävauhtia syyskuussa, kun markkinoilla liikkunut huhu, jonka mukaan Kiinan State Reserve Bureau (SRB) ostaa huomattavia määriä kobolttia täydentääkseen maan strategisia varastoja, osoittautui todeksi. Benchmark Mineral Intelligence arvioi tuolloin, että SRB tulee ostamaan 2 000 – 5 000 tonnia metallista kobolttia, joka on merkittävä osuus metallisen koboltin noin 30 000 tonnin vuosituotannosta.

Salaperäinen SRB

Wikipedian mukaan Kiinan State Reserve Bureau, joka tunnetaan myös nimellä State Bureau of Material Reserve, on osa Kiinan valtionhallintoa. Sen tehtävänä on hallita Kiinan strategisten materiaalien varastoja sekä erilaisia rahastoja ja infrastruktuureja. Virasto käy myös kauppaa esimerkiksi metalleilla.

Toimintansa ensimmäiset viisikymmentä vuotta Kiinan State Reserve Bureau onnistui hoitamaan tehtäväänsä eli hankkimaan varastoihinsa kriittisiä raaka-aineita niin, että juuri kukaan ei kiinnittänyt viraston toimintaan huomiota, kertoo Metal Bulletin artikkelissaan.

Tilanne muuttui vuonna 2005, kun parrasvaloihin nousi SRB:n välittäjä, joka on oli hävinnyt satojamiljoonia dollareita spekuloidessaan nousevia kuparin hintoja vastaab London Metal Exchangessä.

Viime vuosina SRB on kertonut avoimemmin mm. öljy- ja kultavarannoistaan.

Harvinaiset maametallit spekulaatioiden kohteena

Roskill kertoo harvinaisten maametallien hintojen kääntyneen vaisun korona-kevään jälkeen nousuun elo-syyskuussa.

Nousun taustalla on Roskillin mukaan markkinoiden odotukset, että Kiinan State Reserve Bureau (SRB) aloittaisi harvinaisten maametallien ostot tukeakseen Kiinan harvinaisten maametallien tuottajia ja vahvistaakseen kotimaista kysyntää.

SBR ei käy loppuvuonna ostoksilla

Markkinatutkimuslaitos Roskill ei usko, että SRB ostaa harvinaisia maametalleja strategisiin varastoihinsa enää vuoden 2020 aikana, koska harvinaisten maametallien, erityisesti dysprosiumin ja terbiumin, hinnat ovat edelleen korkealla.

Raskaiden harvinaisten maametallien (HREE) valmistukseen tarvittavien raaka-aineiden varastotasot ovat palautumassa koronan aiheuttamista häiriöistä vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla. SRB:n operaatiot tällaisessa markkinatilanteessa johtaisivat Roskillin mukaan todennäköisesti kysyntää vahingoittaviin hintaheilahteluihin.

Toim. huom. Harvinaiset maametallit ovat vahvasti syyskuun lopussa julkistetun European Raw Materials Alliancen (ERMA) agendalla. Onkohan EU:ssa mietitty tuollaista Kiinan State Reserve Bureaun tyyppistä toimijaa, joka hankkisi markkinoilta strategisia materiaaleja silloin, kun niiden jostain syystä ovat alhaalla. Tai voisiko Huoltovarmuuskeskus toimia Suomessa samassa roolissa kuin SRB Kiinassa? Viimeksi mainittua asiaa on pohdittu HVK:n kriittisten materiaalien seurantaryhmän piirissä jo useamman vuoden ajan. Koronakevät nosti huoltovarmuuden, jatkuvuudenhalinnan ja yhteiskunnan resilienssin keskusteluun. Nyt voisi olla hyvä aika pohtia Valtion raaka-ainekonttorin perustamista. Varastoja voisi täyttää kotimaisen primäärituotannon ja kierrätysmateriaalin pohjalta. Samalla tuettaisiin Suomen ja koko EU:n kannalta kriittisten raaka-aineiden tuotantoa “green recovery” -hengessä. Suomen Malmijalostus Oy kertoi tällä viikolla suunnitelmistaan harvinaisten maametallien osalta: ”Tavoitteenamme on tarkastella Suomesta löytyviä harvinaisten maametallien esiintymiä ja arvioida niiden teknis-taloudellista hyödynnettävyyttä. Lisäksi haluamme selvittää harvinaisten maametallien arvoketjua sekä arvioida mahdollisuuksia kehittää niiden pohjalta raaka-ainetuotantoa korkeamman jalostusasteen liiketoimintaa Suomeen”, kertoo Suomen Malmijalostuksen teknologiajohtaja Jani Kiuru yhtiön tiedotteessa.

(Julkaistu 3.10.2020)

Lähteet:

  • Rare earth prices increases led by speculation on SRB action. Roskill newsletter, 1 Oct 2020.
  • Suomen Malmijalostus perustajajäsenenä mukaan Euroopan raaka-aineallianssiin. Suomen Malmijalostus Oy, 29.9.2020.
  • SRB Revealed: Shedding light on China’s State Reserve Bureau in the copper market. Metalbulletin.com, 31 July 2015.

 

Lisää aiheesta:

 

Kiina hamstraa kobolttia

 

Kiinan harvinaisten maametallien tuotantokapasiteetista käytössä vain 20% yritysten kärsiessä logistiikka- ja työvoimaongelmista

 

Kestomagneeteissa käytettävien harvinaisten maametallien hinnat laskevat vuonna 2020

 

Harvinaiset maametallit

 

KOBOLTTI​