Kuparia on käytetty maailman sivu sen monipuolisten ominaisuuksien takia. Vihreän siirtymän myötä kuparin kysyntä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, kun sähköautot, aurinkoenergia ja tuulivoima tarvitsevat kuparia. Visual Capitalist on visualisoinut hienosti kuparin maailmanmarkkinoita, joiden kirkkain tähti on Chile.
Monet päivittäin käyttämämme laitteet, kuten kännykät, läppärit, kodinkoneet ja autot, vaativat paljon metalleja. Esimerkiksi keskiverto amerikkalainen tarvitsee vuosittain noin kuusi kiloa kuparia ylläpitääkseen nykyisen elintasonsa, kertoo Visual Capitalist artikkelissaan. Sähköistyminen ja siirtyminen uusiutuvaan energiaan tulee kasvattamaan merkittävästi kuparin kulutusta.
Kuva 1. Jalostetun kuparin globaalin kysynnän kehitys vuoteen 2040 mennessä. (Lähde: Bloomberg / BloombergNEF, Aug 2022)
Maailman suurimmat kuparin tuottajamaat
Mutta mistä kuparia saadaan? Visual Capitalist on tehnyt U.S. Geological Surveyn datan pohjalta hienon visualisoinnin kuparin globaalista tuotannosta vuonna 2021.
Kuva 2. Maailman suurimmat kuparin tuottajamaat. (Lähde: USGS, Visual Capitalist Nov 2022)
Kuparintuotannon mahtimaat tulevat Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikasta. Näillä alueilla sijaitsee 15 maailman kahdestakymmenestä suurimmasta kuparikaivoksesta, kertoo Visual Capitalist artikkelissaan.
Suurin kuparintuottaja on Chile, joka tuottaa 27 prosenttia maailman kuparista. Myös kaksi maailman suurinta kuparikaivosta, Escondida ja Collahuasi, sijaitsevat Chilessä. Toiseksi suurin kuparintuottaja on Peru, jonka osuus maailmanmarkkinoista on 10 prosenttia. Kolmannen sijan jakavat Kongon demokraattinen tasavalta ja Kiina noin 8 prosentin osuudella. Kiina kuluttaa 54 prosenttia maailman jalostetusta kuparista.
Kuva 3. Chile tuottaa lähes kolmanneksen maailman kuparista. (Lähde: USGS, Visual Capitalist Nov 2022)
Kuparin rooli vihreässä siirtymässä
Energiamurroksen kannalta kriittiset teknologiat, kuten sähköautot, akut, aurinkokennot ja tuuliturbiinit, vaaativat paljon enemmän kuparia kuin vastaavat fossiilista polttoainetta käyttävät teknologiat.
Esimerkiksi sähköautossa on kuparia neljä kertaa enemmän kuin perinteisessä polttomoottoriautossa. Copper Alliancen mukaan uusiutuvan energian järjestelmät voivat vaatia jopa 12 kertaa enemmän kuparia kuin perinteiset energiajärjestelmät.
Kuva 4. Noin 40 % kuparin kysynnän kasvusta tulee vihreän siirtymän teknologioista. (Lähde: Wood Mackenzie, April 2022)
Näiden teknologioiden nopean ja laajan käyttöönoton seurauksena energiamurroksesta johtuvan kuparin kysynnän odotetaan kasvavan lähes 600 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, kertoo Visual Capitalist.
Kuva 5. Vihreä siirtymä tulee kasvattamaan kuparin kysyntää rajusti vuoteen 20250 mennessä. (Lähde: USGS, Visual Capitalist Nov 2022)
Kun sähköistyminen ja siirtyminen uusiutuvaan energiaan kasvaa vauhdilla, niin kasvavat myös paineet saada uusia kuparikaivoksia tuotantoon, kiteyttää Visual Capitalist.
Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi
(Julkaistu 3.12.2022)
Lähteet:
- Visualizing the World’s Largest Copper Producers. Visual Capitalist, 1 Dec 2022. h
- Looming Copper Squeeze May Force Market to Seek a Recyling Fix. Bloomberg, 16 Aug 2022.
- Nickel and copper: building blocks for a greener future. Wood Mackenzie, 4 April 2022.
- The Future of Copper: Will the looming supply gap short-circuit the energy transition? IHS Markit, July 2022.
Lisää aiheesta:
Vihreämmän tulevaisuuden keskeiset rakennuspalikat nikkeli ja kupari
Chile pistää perustuslakinsa uusiksi vastatakseen ilmasto- ja ympäristöhätätilan vaatimuksiin