Benchmark Mineral Intelligencen (BMI) noteeraama litiumkarbonaatin hinta on noussut kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Taustalla on litiumin niukka tarjonta sekä litiumioniakkujen pitkään jatkunut vahva kysyntä Kiinassa. Litiumkarbonaatin kysyntää kasvattaa myös LFP-akkujen markkinaosuuden kasvu Kiinassa.

Markkinatutkimus- ja analyytikkofirman Benchmark’s EXW China (Battery) grade of lithium carbonate –noteeraus nousi 26,5 prosenttia  24 800 dollariin tonnilta kahdessa viikossa syyskuun 2021 lopulla. Aiempi ennätys 24 759 USD/tn oli noteerattu 30. maaliskuuta 2018, joten nyt on alkanut uusi aikakausi litiumteollisuudessa, arvioi BMI artikkelissaan.

Syyskuun aikana myös Benchmark’s EXW China (Technical) grade –noteeraus litiumkarbonaatille nousi 29,5 prosenttia. Kyseessä on yksi suurimmista hinnannousuista koskaan litiumin markkinoilla. Kuvassa 1 litiumin hintakehitystä viime vuosilta.

Kuva 1. Litiumkarbonaatin hinta on noussut uudelle ennätystasolle Kiinassa. (Lähde: BMI, October 2021)

Hinnat jatkavat nousuaan

Benchmark arvioi, että ennätyskorkeat spottihinnat vetävät myös sopimushinnat nousuun vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä, kun uusia sopimuksia tehdään ja olemassa olevia sopimuksia tarkistetaan vuodelle 2022.

Perinteisesti toimitussopimukset on neuvoteltu vuoden viimeisellä kvartaalilla ja spottihinnat ovat vaikuttaneet niiden hintatasoon. Juuri tällaisessa tilanteessa litiumkemikaalien hinnat lähtivät vahvaan nousuun vuonna 2015. Benchmarkin mukaan tämä indikoi, että litiumin hinnoissa on edelleen nousupotentiaalia.

Benchmarkin markkinoilta saamat viestit kertovat, että litiumin kaupassa siirrytään hintojen tarkistukseen kuukausittain nykyisen kvartaalipohjaisten hintatarkistusten sijaan. Tämäkin osaltaan vauhdittaa hinnannousua, jos yleensä edullisemmiksi hinnoitellut sopimushinnat arvioidaan tiheämpään tahtiin nousevien spottihintojen pohjalta.

Litiumin saatavuus niukkaa Kiinassa

Litiumia on ollut heikosti saatavilla Kiinan kotimarkkinoilla. Tämä on nostanut litiumkarbonaatin hinnat edellä kerrotuille uusille huipputasoille litiumioniakkujen kysynnän pysyessä vakaasti korkealla tasolla. Koko viime vuosi on nähty kovaa kasvua akkujen kysynnässä, kertoo Benchmark artikkelissaan.

Akkukemikaalien hintojen nopean nousun taustalta löytyy niukan tarjonnan ja kovan kysynnän ohella myös kolmas tekijä: Benchmark’s Lithium Spodumene (FOB Australia) –noteeraus nousi syyskuun aikana 86 prosenttia, kun litiumkemikaalien jalostajat haluavat varmistaa, että spottimarkkinoille riittää materiaalia myyntiin.

Vaikka myös Benchmark’s EXW China hydroxide price –noteeraus on noussut ennen näkemättömät 68,4 prosenttia viime vuoden kolmanteen kvartaaliin verrattuna keskimäärin 24 425 dollariin, LFP-katodien vahva kysyntä on pitänyt litiumkarbonaatin hinnan historiallisen paljon litiumhydroksidin hinnan yläpuolella.

LFP nostaa litiumkarbonaatin hintaa

Paljon nikkeliä käyttävät akkukemiat, jotka vaativat litiumhydroksidia, eivät ole yleistyneet niin nopeasti kuin oletettiin. Samaan aikaan edullisemmat LFP-katodit ovat olleet valtavirtaa Kiinan akkukennotuotannossa viime kuukausina, kertoo Benchmark.

LFP-katodeihin pohjautuvien kennojen markkinaosuus vuonna 2021 on tähän mennessä 51,1 prosenttia. Viime vuonna vastaava luku oli 42,6 prosenttia eli LPF on kasvattanut markkinaosuuttaan.

Benchmarkin mukaan LFP-katodien osuuden kasvun taustalla on LFP-teknologian kehittyminen, mutta myös Kiinan valtion epäsuora tuki sääntelyn muodossa niissä applikaatioissa, joihin LFP-teknologia parhaiten soveltuu. Kiinassa LFP-akkujen menestystä on vauhdittanut esimerkiksi akkujen tulipaloihin liittyvä uusi sääntely, kertoi Mining.com artikkelissaan toukokuussa 2021.

Kuva 2. LFP-akun katodissa käytetään nikkelin ja koboltin sijaan rautaa ja fosfaattia. (Kuva: Nickel Institute)

 

Kuva 3. Keskeisiä LFP-akkujen ja -katodimateriaalien valmistajia Kiinassa. (Kuva: Roskill, 2021)

Karbonaatti ja hydroksidi vuoroin keulilla

Litiumin markkinoilla nähty tilanne, jossa litiumkarbonaatin hinta on korkeammalla kuin perinteisesti arvostetumman litiumkarbonaatin hinta, kehittyi jo vuoden 2021 kahdella ensimmäisellä kvartaalilla Kiinan kotimarkkinoilla. Siellä litiumkarbonaatin hinta nousi nopeammin kuin hydroksidin markkinoiden pelätessä, että karbonaatin saatavuus heikkenee.

Hydroksidi otti kärkipaikkansa takaisin vuoden toisen neljänneksen lopulla, kun Kiinan Qinghain provinssin hydroksidin tuottajat kasvattivat tuotantoaan. Syyskuussa asetelmat vaihtuivat, kun litiumkarbonaatin hinta ohitti jälkeen hydroksidin hinnan, kertoo Benchark artikkelissaan.

Joustavuutta litiumin jalostukseen

Uudemmat kiinalaiset litiumin käsittelylaitokset pystyvät tuottamaan litiumhydroksidia suoraan spodumeenista sekä jalostamaan karbonaattia tai hydroksidia sen mukaan, kummasta markkinoilla saa paremman hinnan.

Benchmark uskoo tämän johtavan siihen, että karbonaatin ja hydroksidin hintasuhteessa nähdään tulevaisuudessa enemmän vaihtelua. Loppupeleissä tämä riippuu tietysti siitä, mikä on markkinakysynnän dynamiikka.

Litium-teollisuus porskuttaa vahvasti

Yhteenvetona Benchmark toteaa, että todennäköisyys litiumkarbonaatin tai –hydroksidin hinnanlaskulle on hyvin pieni, koska akkukemikaalien kysyntä ylittää selkeästi sekä raaka-aineiden että kemikaalien tarjonnan.

Litiumilla menee nyt vahvasti. Tulevina kuukausina voidaankin odottaa uusia hintaennätyksiä, ennustaa Benchmark Mineral Intelligence.

 

Toim.huom. Jälleen yksi signaali siitä, että litiumrautafosfaatti (LFP) -akkujen markkinaosuus kasvaa vauhdilla, mikä heijastuu myös litiumkarbonaatin kysyntää ja hintaan. Vaikka kasvu tapahtuu tällä hetkellä lähinnä Kiinassa, ovat useat länsimaiden autonvalmistajat ilmaisseet kiinnostuksensa seurata Teslan esimerkkiä ja ottaa valikoimiinsa LFP-akut erityisesti mallistojen edullisemmassa päässä. Benchmark Mineral Intelligencen analyysi litiumin markkinoista ilahduttaa varmasti myös Keliberin väkeä. Litiumilla menee nyt lujaa ja vauhti vaan kiihtyy tulevina vuosina.

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta.

(Julkaistu 7.10.2021)

Lähteet:

  • Benchmark’s Lithium Carbonate Prices Reach New All-Time Highs. Benchmark Mineral Intelligence, 6 October 2021.
  • Chinese battery maker CATL to acquire Canada’s Millennial Lithium. Reuters, 28 September 2021.
  • Cobalt, nickel price: Rapid LFP uptake dents EV bull case.  Mining.com, 28 May 2021.

Lisää aiheesta: