Meksiko suunnittelee syntymässä olevan litiumteollisuutensa kansallistamista. Suunnitelma otti askeleen eteenpäin, kun vallassa olevan Morena-puolueen edustaja esitteli alustavan ehdotuksensa parlamentille viime viikolla, kertoo Mining.com uutisessaan. Ehdotuksen mukaan tämä kuuma akkumetalli määriteltäisiin valtion omaisuudeksi, jonka tuotantoa valvoo Meksikon valtio.

Meksikon senaatin talouskomission puheenjohtaja esittää perustettavaksi uutta valtio-omisteista yksikköä, työnimenä LitioMex, sääntelemään litiumin kaivostoimintaa.

Talouskomission puheenjohtaja korostaa, että tarkoituksena ei ole sulkea ovea uusilta investoinneilta, mutta alalle tarvitaan sääntelyä: ”Annamme tällä hetkellä litiumin ilmaiseksi kiinalaisille, amerikkalaisille ja kanadalaisille”, täräyttää puheenjohtaja Armenta. ”Meksikon ei pitäisi olla paratiisi hyväksikäytölle.”

Meksiko on Mining.comin artikkelin mukaan jo valmiiksi pelästyttänyt yksityiset sijoittajat, kun se on neuvotellut uusiksi valtion kaasuputkisopimuksia. Meksiko on myös yrittänyt muuttaa uusituvan energian hankkeiden sääntelyä.

Tähtäimessä Sonoran alue

Vaikka Meksiko tunnetaan lähinnä hopean tuottajana eikä niinkään litiumista, tilanteeseen on tulossa muutos, kun Bacanora Minerals yhdessä kumppaninsa Ganfeng Lithiumin kanssa aloittavat kaupallisen tuotannon Sonora-projektissaan. Tuotannon odotetaan käynnistyvän vuonna 2023.

Sonoran kaivoksen pitäisi tuottaa alkuvaiheessa 17 500 litiumia vuodessa, kertoo Mining.com artikkelissaan. Täydessä laajuudessaan Sonoran odotetaan tuottavan 35 000 tonnia litiumia vuodessa.

Kuva 1. Sonoran litiumhanke Meksikossa. (Kuva: Bacanora Minerals)

Kiinalaisyhtiö varoittaa yksityistämisen vaaroista

Hong Kongissa listattu Ganfeng nosti hiljattain osuutensa Sonoran hankkeessa 22,5 prosentista 50 prosenttiin, jota yhtiö pitää maailmanluokan hankkeena. Gangengilla on sopimukset litiumin toimittamisesta Teslalle ja etelä-korealaiselle LG Chemille.

Ganfengin toimitusjohtaja Wang Xiaoshen on hiljattain esittänyt huolensa Meksikon suunnitelmista litiumteollisuutensa osalta, kertoo Mining.com artikkelissaan.

Wang esittää varovasti, että luonnonvarojen kansallistaminen ei ole ehkä kovin hyvä idea. Esimerkkinä hän mainitsee Bolivian, jolla on suuret litiumvarannot, mutta jossa ei ole moneen vuoteen käynnistynyt yhtään litiumhanketta, koska Bolivia ei salli ulkomaisten yritysten omistaa kaivoksia. Wangin mukaan tämä karkoittaa tehokkaasti investoinnit.

Talouskomission puheenjohtaja Armenta arvio Meksikon litiumvarantojen olevan arvoltaan yli neljä kertaa suuremmat kuin maan valtionvelka. Litium nähdäänkin yhtenä ratkaisuna maan talousongelmiin.

(Julkaistu 23.11.2020)

Lähteet:

  • Mexico moves ahead with lithium nationalization plans. Mining.com, 17 Nov 2020.
  • Top ten biggest lithium mines in the world. Mining Technology, 30 Aug 2019. https://www.mining-technology.com/features/top-ten-biggest-lithium-mines/
  • Sonora will sell lithium to Asian companies. Mexico Now, 6 Nov 2020. https://mexico-now.com/sonora-will-sell-lithium-to-asian-companies/
  • Report on the Sonora Lithium Project. Bacanora Minerals, 5.9.2012.