Argentiinan litiumin tuotanto ja uudet kehityshankkeet pannaan tauolle maan sulkeutuessa koronaviruksen takia, uutisoi markkinatutkimuslaitos Roskill.

Argentiinan kaksi litiumin tuottajaa, Orocober ja Livent, ilmoittivat pysäyttävänsä tuotantonsa Salar de Olarozin ja Salar del Hombre Muerton laitoksilla maaliskuun 23. päivästä alkaen. Tuotannon uudelleenkäynnistämisen ajankohdasta ei ole tietoa. Galaxy Lithium ja Argosy Minerals ovat kertoneet pysäyttävänsä omat projektinsa.

Lisää häiriöitä tiedossa

Maailman litium-tuotannon häiriöt tulevat väistämättä lisääntymään, kun yhä useammat maat asettavat rajoituksia ei-välttämättömille teollisuudenaloille, mukaan lukien kaivostoiminta ja kemianteollisuus, arvioi Roskill.

Häiriöiden vaikutuksia arvioitaessa haetaan usein vertailukohtaa Kiinan tilanteesta. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Kiinan jalostetun litiumin tuotannon arvioidaan laskevan 42 prosenttia. Pahimmat iskut ovat kokeneet isot jalostamot, jotka hankkivat raaka-aineensa kansainvälisiltä markkinoilta.

Uudet hankkeet lykkääntyvät

Argentiinan litium-tuotannon pysähtyminen maalikuussa ja vuoden toisella kvartaalilla tulee tekemään arviolta noin 17,5 ktonnin loven maailman litium-markkinaan. Vajaus muodostuu suorista tuotantokatkosista, mutta myös uusien hankkeiden viivästymisestä.  Roskillin mukaan on todennäköistä, että uusien litium-hankkeiden lykkääntymisen takia myös vuoden 2021 tuotannon kasvu jää vaatimattomaksi.

Onko Chile seuraavana vuorossa?

Markkinatutkimuslaitos Roskii pitää hyvin todennäköisenä, että vastaavia seisokkeja nähdään myös Chilessä. Tämä aiheuttaisi häiriöitä sekä Albemarlen että SQM:n tuotannolle Salar de Atacaman alueella. Jos Chilessä nähdään samanlaiset tuotantokatkokset kuin Argentiinassa, tarkoittaisi se 42 ktonnin pudotusta maan litiumin tuotannossa vuonna 2020.

Vaikka litiumin globaalin tuotannon ennakoidaankin laskevan vuonna 2020, aiheuttaisi Chilen tuotannon noin suuri pudotus niukkuutta  litiumin markkinoilla. Tämä heijastuisi kysynnän kasvuu vuosina 2020 – 2021, arvioi Roskill.

Lähteet:

  • Lithium: Supply takes another hit as Argentina enters lockdown. Roskill, 27 March 2020.

Lisää aiheesta:

Isojen litiumin tuottajien tulokset kärsivät laskevista hinnoista ja alaskirjauksista

 

Maailman suurin tuottaja ennustaa litiumin keskihinnan laskevan tänä vuonna 15%

 

Keliberin litium-hanke viivästyy – tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024