Vuoden 2019 jälkimmäinen puolisko oli litiumille haastava. Kysyntää heikensivät useat eri tekijät: ensin sähköautojen ja lataushybridien myynti Kiinassa kääntyi laskuun,  sitten iski koronavirus, jonka seurauksena Kiinan sähköautomyynti putosi alimmilleen sitten helmikuun 2017. Ajoneuvojen kaupan Kiinassa on ennustettu laskevan 39 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, kertoo markkinatutkimuslaitos Roskill. Litium-markkinoilla tämä tarkoittaa 2,8 kt pudotusta litiumkarbonaatin (LCE) määrässä litiuioniakuissa.

Kun koronavirus sulkee lisää maita vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla, odotetaan sähköautojen ja ladattavien hybridien myynnin laskevan rajusti myös muilla markkinoilla, kuten Euroopassa ja Yhdysvalloissa, arvioi Roskill. Kuluttajakysynnän lasku, häiriöt toimitusketjuissa ja valtioiden ohjeistukset ovat johtaneet siihen, että johtavat auto- ja akkuvalmistajat ovat keskeyttäneet tuotantoaan.

Saksaan ja Japaniin vuodelle 2020 ennustettu talouslama yhdistettynä Kiinan ja Yhdysvaltojen heikentyvään kysyntään tulee laskemaan rajusti kalliiden hyödykkeiden, kuten sähkö- ja hybridiautot, myyntiä, ennustaa Roskill. Eurooppalaiset ja amerikkalaiset autonvalmistajat ovat lykänneet vuoden 2020 toiselle kvartaalille suunniteltuja li-ion-akkujen toimituksia Aasiasta johtuen autojen kysyntään liittyvästä epävarmuudesta.

Markkinatutkimuslaitos Roskill on päivittänyt arvionsa litiumin kysynnästä vuodelle 2020. Kokonaiskysynnän ennustetaan laskevan yli 25% edellä kuvatuista syistä. Ladattavien akkujen kysynnän uskotaan kuitenkin kasvavan vuonna 2020, vaikka kasvuvauhti on pienempi kuin aiemmin arveltiin. Litiumin kysynnän muihin käyttökohteisiin arvioidaan laskevan 4,5% vastaavaan aikaan verrattuna.

Lähteet:

  • Lithium: Demand downgraded amidst COVID-19 pandemic, slow EV sales and weaker global economic performance. Roskill, 6 April 2020.
  • Autoteollisuus hiljenee myös Yhdysvalloissas: Ford, GM ja Chrysler pistävät tehtaat kiinni. Tekniikkatalous, 19.3.2020.
  • Tesla told to shut down California factory to help fight the coronavirus. The Verge, March 17, 2020.
  • Uudenkaupungin autotehdas aikoo lomauttaa henkilöstönsä – komponenttipula vaikeuttaa tuotantoa pahasti. Tekniikkatalous, 18.3.2020.
  • An Economic Crash Will Slow Down the Electric Vehicle Revolution …But Not For Long. Bloomberg, March 17, 2020.
  • Coronavirus: Carmakers shut down plants across Europe. Electrive.com, March 16, 2020.
  • February EV Sales in China Drop Massively: Pain to Prevail?. Nasdaq, Mar 12, 2020.
  • Chinese EV sales drop significantly. Electrive.com, Feb 13, 2020

 

Lisää aiheesta:

 

Litiumin tarjonta kutistuu entisestään Argentiinan sulkeutuessa koronan takia

 

Isojen litiumin tuottajien tulokset kärsivät laskevista hinnoista ja alaskirjauksista

 

Talouden romahdus hidastaa sähköautojen vallankumousta, mutta ei pitkään (uutisoi Bloomberg)

 

Keliberin litium-hanke viivästyy – tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024

 

Sähköautojen heikko kysyntä Kiinassa heijastuu akkumetallien markkinoille