Litiumin hinnan rakettimainen nousu on saanut Elon Muskin miettimään taas omien kaivosten hankkimisesta. Teslan Gigakaivos-idea nousi esille kesällä 2020, silloin syynä akkulaatuisen nikkelin saatavuuden varmistaminen järkevään hintaan. Tesla varoitteli jo toukokuussa 2019 akkumineraalien saatavuuteen liittyvistä ongelmista.

”Akkutehtaita voi rakentaa lisää, mutta raaka-aineet ovat pullonkaula”, kirjoitimme tällä sivustolla heinäkuussa 2020. Sähköautojen suosion voimakkaan kasvun vaikutukset kriittisten metallien ja mineraalien saatavuuteen on ollut nähtävillä jo vuosien ajan, mutta autovalmistajat tuntuvat ottavan ongelman tosissaan vasta nyt. Myös valtiot ovat heräämässä asiaan: viime viikolla presidentti Bidenin hallinto esitti Defence Production Act (DPA) -määräyksen soveltamista akkumetallien tuotannon kasvattamiseen ja varmistamiseen.

Tesla varoitteli raaka-ainepulasta jos toukokuussa 2019: Benchmark Minerals Intelligencen seminaarissa Washingtonissa 2.5.2019 Sarah Maryssael, Teslan akkumetallien globaalista hankinnasta vastaava johtaja, kertoi yhtiön olevan huolissaan eräiden akkumineraalien saatavuudesta. Teslan Maryssael kertoi Reutersin mukaan Washingtonissa suljettujen ovien takana, että yhtiö uskoo keskeisten sähköautoissa käytettävien mineraalien saatavuusongelmiin lähitulevaisuudessa.

Musk nosti eilisessä twiitissään esille ajatuksen Teslan omasta litiumin kaivos- ja jalostuskapasiteetista:

“Price of lithium has gone to insane levels! Tesla might actually have to get into the mining & refining directly at scale, unless costs improve. There is no shortage of the element itself, as lithium is almost everywhere on Earth, but pace of extraction/refinement is slow.” — Elon Musk (@elonmusk) April 8, 2022

Litium joutui mukaan Ukrainan sodan myllytykseen

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on siivittänyt raaka-ainemarkkinat hurjaan menoon, joka heijastuu myös litiumin hintakehitykseen, uutisoi Mining.com. Raaka-aineiden hinnat olivat nousussa jo ennen Venäjän hyökkäystä, kun kysyntä kasvoi voimakkaasti ja tarjontapuolella koronan jälkeiset ongelmat vaikeuttivat tuotantoa ja toimituksia.

Benchmark Mineral Intelligencen litium-indeksin mukaan tämän keskeisen akkumetallin noussut lähes 490 prosenttia viimeisen vuoden aikana, kertoo Mining.com

Kiinassa ollaan litiumin hintakehityksestä niin huolissaan, että litiumintuottajia on kutsuttu kaksipäiväisiin neuvotteluihin, joiden tavoitteena on pysäyttää litiumin hinnan villi nousu.

Kuva 1. Elon Musk jakoi twiitissään taulukon litiumin hinnan kehityksestä viimeisten 10 vuoden aikana. (Lähde: World of Statistics / Elon Musk 8.4.2022)

Keskeinen akkumateriaali

Litium on yksi tärkeimmistä sähköautojen akkujen raaka-aineista. Autonvalmistajat ovat tehneet kilvan sopimuksia akkumateriaalien tuottajien kanssa varmistaakseen akkujen saatavuuden.  Markkinat odottavat litiumin ja muiden akkumetallien hintojen nousevan voimakkaasti, kun liikenne sähköistyy vauhdilla kaikkialla maailmassa.

Kuva 2. Akkumetallien kysyntä tulee kasvamaan voimakkaasti seuraavien kymmenen vuoden aikana. (Lähde: BloombergNEF / Mining.com Dec 2021)

Myös Tesla on parin viime vuoden aikana tehnyt hankintasopimuksia akkumetallien tuottajien kanssa. Australialainen Syrah Resources kertoi joulukuussa 2021 allekirjoittaneensa neljän vuoden sopimuksen grafiitin toimittamisesta akkujen anodimateriaaliksi Teslalle Yhdysvaltojen Louisianassa sijaitsevalta tehtaaltaan.

Kesäkuussa 2020 Tesla kertoi tehneensä sopimuksen sveitsiläisen kaivosyhtiö Glencoren kanssa koboltin hankkimisesta Kongosta. Hiljattain Tesla  teki monivuotisen ”salaisen” sopimuksen akkulaatuisen nikkelin toimituksista kaivosyhtiö Vale SA:n kanssa, uutisoi Mining.com maaliskuu 2022 lopussa.

Chile haluaa litiumin hinnat järkevälle tasolle

Toisin kuin voisi kuvitella, kaivosyhtiöille ja metallinjalostajille nykyisen kaltainen spekulatiivinen hintaralli ei ole mieleen. Esimerkiksi litiumin merkittävä tuottaja Chile on jo viestittänyt toivovansa, että litiumin hinta palaisi kestävämmälle tasolle.

Hurjasti laukkaavat raaka-ainehinnat ovat nostaneet kustannuksia ja pahentaneet inflaatiota, mikä voi ennen pitkään leikata kulutuskysyntään, analysoi Mining.com artikkelissaan.

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 9.4.2022)

Lähteet:

  • Tesla may start mining lithium as Musk cites battery metals costs. Mining.com, 8 April 2022.
  • Tesla inks secret multi-year nickel supply deal with Vale. Mining.com, 30 March 2022.
  • Is Elon Musk considering Tesla gigamines? Metal Tech News, 24 July 2020.
  • ’Please mine more nickel’, Musk urges as Tesla boosts production. Reuters, 23 July 2020.
  • Tesla (TSLA): Elon Musk wants more nickel and more good employees. Electrek, 23 July 2020.
  • Tesla warns of upcoming shortages of battery minerals, like nickel, copper, & lithiumElectrek, 2.5.2019.
  • Tesla Talks Mineral Shortages, Europe Plans New Battery FactoryClean Technica, 3.5.2019.

Lisää aiheesta:

Suunnitteleeko Elon Musk Teslan omia gigakaivoksia?

 

Australialaisen Syrah Resourcesin osakekurssi nousi rajusti Teslan kanssa tehdyn grafiittisopimuksen jälkeen

 

Presidentti Bidenin hallinto ottaa käyttöön Defense Production Act –asetuksen edistääkseen akkumetallien kotimaista tuotantoa

 

Tesla ostaa Glencorelta kobolttia Kongosta