Maailman suurimman grafiitin tuottajan Kiinan grafiitin tuotanto alkoi pikku hiljaa palautua helmikuisten korona-sulkujen jälkeen maaliskuussa ja huhtikuun alkupuolella. Täyteen vauhtiin ei grafiitin tuotanto ole vielä päässyt Kiinassakaan. Koronan levitetessä maailmalla seurataan huolestuneena tilanteen kehitystä muissa grafiitintuotannolle keskeisissä maissa, kuten Brasiliassa, Intiassa ja Afrikan maissa.

Kiinalaiset grafiitintuottajat pitivät tuotantolaitokset kiinni kiinalaisen uudenvuoden jälkeen estääkseen koronaviruksen leviämistä maassa. Jo helmikuun loppupuolella kuultiin uutisia, että tuotanto pääsi uudelleen käyntiin Kiinan grafiittituotannon keskuspaikassa Qingdaossa, Shagongissa. Tuotannon palautumista normaaliksi on hidastanut työntekijöiden jääminen kotiin ja kotimaisten kuljetusten nousseet kustannukset, arvioi Roskill.

Koronan levitessä maailmalla katseet ovat nyt kääntyneet Kiinan ohella myös muihin keskeisiin grafiitin tuottajamaihin, kuten Brasilia, Intia ja Afrikka.

Ympäristöasiat aiheuttavat paineita Kiinalle

Kiinan luonnongrafiitin teollisuus on tottunut viimeisten viiden vuoden aikana tuotantoseisokkeihin vuosittaisten ympäristötarkastusten ja laitosten sulkemisten takia. Kiina vastaa käytännössä kokonaan litiumioniakkujen anodeissa käytettävän grafiitin kaupallisen mittakaavan tuotannosta, mutta perinteiset tuotantomenetelmät ovat Roskillin mukaan ”ympäristön kannalta haastavia”.

Kiinan tiukentuvat ympäristövaatimukset nostavat myös grafiittiteollisuuden kustannuksia.  Kun myös muut tuotantokustannukset ovat nousseet, Kiinan taloudellinen tilanne heikentynyt ja valtio ohjaa teollisuutta korkeamman jalostusasteen tuotantoon, entistä suurempi osalta luonnongrafiitista tuodaan ulkomailta, lähinnä Afrikasta.

Kiina kasvatti luonnongrafiitin tuontia vuoden 2017 6ktonnista 63 ktonniin vuonna 2018, kertoo Roskill. Vuonna 2019 tuonti oli jo 197ktonnia, josta iso osa tuli Mosambikista, jossa Syrah Resources avasi Balaman kaivoksen vuoden 2019 lopulla.

Lyhyellä tähtäimellä ei merkittäviä häiriöitä

Roskillin arvion mukaan koronan aiheuttamat keskeytykset eivät vaikuta lyhyellä aikavälillä merkittävästi grafiittiteollisuuteen johtuen Kiinan ylikapasiteetista tarjontapuolella ja hetkellisesti heikosta kysynnästä Kiinan sähköautomarkkinoilla, kun maa leikkasi sähköautojen hankintatukia. Tilanteeseen on tulossa piristystä, kun Kiina pidentää tukien voimassa oloa kahdella vuodella kesäkuusta 2020 alkaen.

Pidemmän aikavälin vaikutukset riippuvat Roskillin mukaan siitä, kuinka laajoja ja pitkäkestoisia koronan aiheuttamat sulkemiset ovat eri puolilla maailmaa, sekä siitä, kuinka nopeasti Kiina toipuu koronasta.

 

 

Lähteet:

  • Natural & Synthetic Graphite – Outlook to 2030, 13th Edition. Roskill, 2020.

 

Lisää aiheesta:

 

YLE MOT – Suomalaisia akku-unelmia

 

Afrikan grafiitti houkuttelee kiinalaisia

 

Grafiittihiutaleiden hinnat leijailevat alaspäin Afrikan tuotannon myötä