Saksalainen monimetallituottaja ja kierrätysyritys Aurubis kertoi lokakuun 2022 lopussa joutuneensa kyberhyökkäyksen uhriksi. Yhtiön mukaan isku oli osa laajempaa hyökkäystä metalli- ja kaivosalan yrityksiä kohtaan.

Kyberhyökkäyksen takia yhtiö joutui sulkemaan eri tuotantolaitoksillaan useita IT-järjestelmiä ja irrottamaan ne julkisesta verkostosta. Yhtiön tuotanto pystyttiin pääosin pitämään käynnissä. Aurubis arvioi parhaillaan kyberhyökkäyksen vaikutuksia yhtiön toimintaan. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä hyökkäystä tutkivien viranomaisten kanssa.

Yhtiön päätavoite on pitää tuotanto ja raaka-aineiden hankinta sekä metallien ja tuotteiden toimitukset käynnissä. Aurubis ei pystynyt vielä perjantaina 28. lokakuuta kertomaan, milloin tietojärjestelmät saadaan taas tuotantoon.

Sulattojen tuotanto ja ympäristönsuojelun toiminnot ovat toiminnassa. Sisään tulevat ja lähtevät tuotteet käsitellään manuaalisesti. Yhtiö rakentaa väliaikaisia ratkaisuja, jotta kaikki palvelut asiakkaille saataisiin toimintakuntaan ensi viikon alkuun.

Kuva 1. Saksalainen Aurubis on perinteikäs metallien tuottaja ja kierrättäjä. (Kuva: Aurubis)

 

Kriittisemateriaalit.fi-sivusto on Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin hallinnoima sivusto, joka seuraa suomalaisen teollisuuden kannalta kriittisten metallien ja mineraalien sekä elektroniikkakomponenttien markkinoiden kehitystä erityisesti jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden näkökulmasta. Lisätietoa Teknologiapoolin toiminnasta: heikki.hernesmaa@teknologiateollisuus.fi

(Julkaistu 29.10.2022)

Lähteet:

  • Update on cyber attack at Aurubis. Press release Aurubis, 28 Oct 2022.

Lisää aiheesta:

Dieselin raju hinnannousu uhkaa kaivosten kannattavuutta ja uusien hankkeiden toteutettavuutta

 

EU:n raaka-ainealoite pyrkii varmistamaan sähköistyvän yhteiskunnan mineraaliperustan