Kittilän kaivos tuotti ennätysmäärän kultaa viime vuonna ja lähivuosina tuotanto vaan kasvaa.

Kullan hinta on porskuttanut koronan tuoman epävarmuuden jäljiltä huippulukemissa.  Kullan korkea hintataso on näkynyt välillisesti myös Suomen suuntaan: Kittilän kultakaivoksen omistava kaivosyhtiö Agnico Eagle on julkistanut huipputuloksen viime vuodelta, kertoo YLE uutisessaan.  Yhtiö kertoo tuottaneensa ennätysmäärän kultaa vuoden 2020 loppupuolella.

Kuva 1. Visual Capitalistin hieno visualisointi kullan hintakehityksestä vuosina 2011-2020. (lähde: Visual Capitalist 8.1.2021

Kuva 2. Visualisointi kullan hintakehityksestä vuosina 2015 – 2020. (Lähde. Visual Capitalist, 27.5.2020)

Kittilässä uusi ennätys

Myös Kittilän kaivoksella rikottiin ennätyksiä. Kittilässä tuotettiin viime vuonna 6 473 kiloa kultaa. Malmia Kittilän kaivos tuotti lähes kaksi miljoonaa tonnia.

Vaikka Kittilän kaivoksen omistaa kanadalainen kaivosyhtiö, saa myös Suomi ja Kittilä osansa. Kanadalaisyhtiön suomalainen tytäryhtiö Agnico Eagle Finland Oy maksaa yhteisöveroa viime vuodelta noin 12 miljoonaa euroa ja rojaltia valtiolle noin 5,5 miljoonaa euroa, uutisoi YLE.

Kuva 2. Kittilän kultakaivos on Euroopan suurin. (Kuva: YLE  / Agnico Eagle)

Rikastamon laajennus valmistui etuajassa

Kittilän kaivoksen rikastamon laajennus saatiin valmiiksi etuajassa vuoden 2020 lopulla. Viime vuoden lopulla kaivoksella otettiin käyttöön myös uusi rikastushiekka-allas ja purkuputki.

Agnico Eaglella on kymmenen kaivosta eri puolilla maailmaa, kertoo YLE.

Kova kasvu jatkuu

Yhtiö ennustaa kullan tuotannon kasvavan edelleen lähivuosina. Yhtiö arvioi, että vuoden 2022 tuotanto tulee olemaan 18 prosenttia suurempi kuin viime vuonna, uutisoi YLE.

Kittilän kaivoksen tuotannon odotetaan kasvavan 40 prosenttia kolmessa vuodessa. Kittilän tuotantoa lisää se, että kaivos on laajentamassa louhintaa myös maan alle, kertoo YLE uutisessaan.

 

Toim.huom. Kulta on mukana Huoltovarmuuskeskuksen Teknologiapoolin pyörittämän kriittisten materiaalien seurantaryhmän laatimalla Suomen kriittisten materiaalien listalla. Perusteluna kullan ottamiselle mukaan Suomen listalle ei ollut niinkään perinteiset syyt, kuten kriittisyys Suomen teollisuudelle tai kullan esiintymien rajallisuus. Perusteluna oli, että jos ajat menevät todella huonoiksi, kulta on arvokas kaupankäynnin väline, jolla voidaan hankkia muita Suomelle kriittisiä materiaaleja. Tämä skenaario edellyttäisi luonnollisesti sitä, että elettäisiin jo hyvin poikkeuksellisissa oloissa. Joka tapauksessa Suomelle ja varsinkin Kittilälle on hienoa, että meillä on nykyisillä hintatasoilla varsin kannattavaa kullantuotantoa.

(Julkaistu 15.2.2021)

Lähteet:

  • Kittilän kultakaivoksen emoyhtiö paransi tulostaan. YLE 14.2.2021.
  • Kittilän kaivos tuotti ennätysmäärän kultaa – emoyhtiö teki yli 400 miljoonan euron tuloksen. YLE, 12.2.2021.
  • The Periodic Table of Commodity Returns (2021 Edition). Visual Capitalist, 8 Jan 2021.
  • Euroopan suurin kultakaivos Kittilässä tekee 160 miljoonan laajennuksen – Uusi kaivoskuilu yli kilometrin syvyyteen. YLE 15.2.2018.

 

Lisää aiheesta:

 

 

AgnicoEagle_Q4-2020-Presentation_Feb-12-2021_Final