Kuparin hinta on kivunnut jo lähelle maagista 10 000 dollarin rajaa tonnilta New Yorkin raaka-ainepörssissä, kun huoli kuparin saatavuudesta pysyy korkealla. Vaikka kysyntä on juuri nyt vahvaa, on analyytikoilla hyvin erilaiset näkemykset kuparin ensi vuoden hintatasosta. Lontoossa kupari kupari rikkoi 10 000 dollarin rajan ($10,008 per tonne) 29.4.2021 LME:ssä, kertoo Financial Times.

Kuparin hintaralli, jonka myötä sen hinta on melkein tuplaantunut korona-ajan pohjalukemista, on saanut vauhtia yleisestä uskomuksesta, että kuparin kysyntä tulee saamaan massiivisen lisäpotkun niin koronan jälkeisestä talouskasvusta kuin myös maailmanlaajuisesta ilmastobuumista, kirjoittaa Mining.com artikkelissaan.

TheMetalMiner kehottaa pitämään silmällä kuparia, jonka hinta nousi rajusti huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. LME-raaka-ainepörssissä kuparin hinta nousi korkeimmalle tasolle 10 vuoteen. Päätöshinta pörssin sulkeutuessa 30. huhtikuuta 2021 oli 9 939 dollaria tonnilta, josssa oli nousu 13% maaliskuulta.

Lähivuosien hintakehityksestä erilaisia näkemyksiä

Kaikki vihreät teknologiat tarvitsevat kuparia: sähköautot, sähköverkot, uusiutuvan energian infra ja energiavarastot. Vaikka lähes kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että kuparin pitkän aikavälin näkymät ovat valoisat, lähivuosien hintakehityksestä ei näytä olevan kovin yhtenäistä näkemystä, kertoo Mining.com.

FocusEconomicsin teettämä kuukausittainen kysely kertoo, että eri investointipankeilla, välittäjillä, taloustieteilijöillä ja valtioilla on hyvin erilaisia näkemyksiä, mihin kuparin hinta on menossa. Matalin ennuste reilun kahdenkymmenen vastaajan joukossa vuoden 2021 viimeisen neljänneksen keskihinnasta oli BMO Capital Marketsin ennuste, jonka mukaan kuparin hinta taantuisi 7 000 dollarin tasolle.

Myös useat muut investointipankit antoivat samansuuntaisen arvion ja ennustivat laskun jatkuvan vuonna 2022.

 

Kuva 1. Kuparin hinta on ollut huhtikuussa vahvassa nousussa ja 10 000 dollarin raja tonnilta rikkoutui ensimmäisen kerran 10 vuoteen. (Kuva: Mining.com / LME /Bloomberg)

Suuret erot ennusteissa

Edellä mainittujen synkistelijöiden vastapainoksi kyselyssä saatiin myös täysin toisensuuntaisia ennusteita. Goldman Sachs uskoo kuparin keskihinnan olevan 10 620 dollaria tonnilta vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä. Goldman uskoo nousun jatkuvan ensi vuonna niin, että vuoden 2022 lopussa oltaisiin jo 12 250 dollarin tasolla.

Useat muut kyselyyn vastanneet uskovat hinnan pysyvän vuoden loppuun yli 9 000 dollarin tasolla, mutta hinnan laskevan vuoden loppua kohti. Konsensus-ennuste keskihinnalle vuoden 2021 viimeiselle neljännekselle on 8 340 dollaria, kertoo Mining.com uutisessaan.

FocusEconomics huomauttaa, että yli puolet huhtikuun vastaajista rukkasi ennusteitaan ylöspäin maaliskuun tasolta. Vaikka kuparin markkinat käyvät juuri nyt kuumina, Goldman Sachs näyttää huitelevan ihan omissa korkeuksissaan hintaennusteissaan, pohtii Mining.com.

Kuparia vauhdittaa Biden, Chile ja talouden elpymisen

Markkinatutkimuslaitos Roskill uskoo, että kuparin hinnannousun taustalla on presidentti Bidenin julkistamat Yhdysvaltojen uudet ilmastotavoitteet yhdessä maailmantalouden toipumisen kanssa.

Roskill näkee nykyisen hinnannousun jatkona helmikuiselle nousulle, jolloin kuparin hinta kipusi 9 614 dollarin tasolle tonnilta.

Saatavuuteen vaikuttaa myös johtavan kuparintoimittajan Chilen toimituksiin liittyvät ongelmat maan suljettua rajansa koronan takia ja satatyöntekijöiden lakkojen laajentuessa.  Chilen suunnittelema kaivosvero aiheuttaa sekin epävarmuutta markkinoilla. BHP, yksi maailman johtavista kaivosyhtiöistä, varoittaa, että korkeamman kaivosveron periminen nyt, kun kuparin ja litiumin hinta on korkealla, voi karkottaa globaalit sijoittajat pois Chilen markkinoilta, kertoo Mining.com uutisessaan.

 

Kuva 2. Sähköautojen yleistyminen kasvattaa kuparin kysyntää. (Lähde: Visual Capitalist, 22 Oct 2020)

 

(Julkaistu 4.5.2021, päivitetty 7.5.2021)

Lähteet:

  • Copper price hits all-time high in New York as bulls stampede. Mining.com, 6 May 2021.
  • Gunpowder: A strong month for base metals. The MetalMiner –uutiskirje 4.5.2021
  • Broad commodities price boom amplifies ’supercycle’ talk. Financial Times, 3 May 2021. https://amp.ft.com/content/1332da37-bf45-409f-9500-2fdac344d1dd
  • World’s top miner warns against Chile’s mining tax. Mining.com, 3 May 2021.
  • Copper price flies high, but further out forecasts are grim. Mining.com, 27 April 2021.
  • Copper: Copper Monthly Insights launches as prices hit a 10 year high. Roskill, 29 April 2021.

Lisää aiheesta: