Kuparin hinta nousi voimakkaasti maanantaina 5. huhtikuuta, kun maailman suurin kuparintuottaja Chile päätti sulkea rajansa huhtikuun ajaksi koronatapausten rajun kasvun takia, uutisoi Mining.com.

Toukokuun kuparitoimitusten hinta nousi lähes 4 prosenttia maanantaina New Yorkissa sen jälkeen, kun Chile päätti sulkea rajansa kuukaudeksi. Maassa raportoitiin viime viikolla 7 830 tartuntaa, ennätysmäärä vuodepotilaita ja maanlaajuinen tartuntamäärä 11 %, kertoo Mining.com uutisessaan.

Chilen kansalaiset ja ulkomaiset asukkaat eivät saa saapua tai poistua maasta.  Kuorma-autojen kuljettajilta vaaditaan alle 72 tuntia vanha negatiivinen koronatesti maahan saavuttaessa. Tiukentuneet rajamuodollisuudet voivat häiritä kaivosten toimintaa, kun laitteita ei pystytä vaihtamaan, arvioi Mining.com.

Chilen kuparikaivokset tuottivat helmikuussa 430 100 tonnia kuparia, jossa on vähennystä 4,8% edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

 

Kuva 1. Chile on ylivoimaisesti suurin kuparintuottaja globaalisti. (Lähde: NRCan, S&P Global, Statista 2021)

Chile tuotta lähes 30% maailman kuparista. Peru tuottaa 12%. Molemmissa maissa koronatartuntojen määrä huitelee ennätyslukemissa. Jos korona leviää kaivoksiin ja keskeyttää tuotannon, voi kuparin hinta nousta rajusti, varoittavat alan asiantuntijat.

Kuva 2. Kuparin hinta pysyi maaliskuussa 2021 melko vakaana. (Lähde: Mining.com)

Kupari yllättää

Visual Capitalist hämmästeli artikkelissaan lokakuussa 2020 kuparin käyttäytymistä suhteessa kultaan koronavuonna 2020. Yleensä sijoittajat ryntäävät kullan perään, kun talous on epävarmaa ja paljon kuparia käyttävät toimialat, kuten rakennustuotanto ja valmistava teollisuus, kääntyvät usein laskuun. Viime nähtiin poikkeuksellisesti sekä kullan että kuparin vahvistuvan.

Artikkeli muistutti, että kupari on nykyisin elintärkeä sähköautojen raaka-aine, joten sähköautojen kaupan vilkastuminen viime aikoina on nostanut myös kuparin hintaa.

 

Kuva 3. Sähköautojen yleistyminen kasvattaa kuparin kysyntää. (Lähde: Visual Capitalist, 22 Oct 2020)

(Julkaistu 6.4.2021)

Lisää aiheesta:

  • Copper prices surges after Chile closes its borders. Mining.com, 5 April 2021.
  • Copper: Critical Today, Tomorrow, and Forever. Visual Capitalist, 22 Oct 2020.

Lisää aiheesta: