Kuparilla koronan kimppuun

Kuparin disinfektoivat ominaisuudet on tunnettu jo pitkään. Nyt koronaepidemian myötä näitä ominaisuuksia on alettu hyödyntämään enemmän. Mielenkiintoisia ratkaisuja syntyy esimerkiksi 3D-tulostuksella.

Kuparipinnat hylkivät bakteereita, viruksia ja sieniä. Australialainen Speed3D-tulostusfirma palkkasi 360biolabs-firman tutkimaan, miten koronavirus käyttäytyy kuparipinnoilla. Tulokset osoittivat, että 96% viruksista kuolivat kahden tunnin kuluessa ja 99,2% viidessä tunnissa, kertoo Reuters artikkelissaan.

Nämä tulokset ovat linjassa Yhdysvaltojen hallituksen rahoittaman tutkimusten tulosten kanssa: maaliskuussa julkaistujen tulosten mukaan koronavirus säilyi toimintakykyisenä kuparipinnoilla jopa neljä tuntia, vastaavasti muovin ja ruostumattoman teräksen pinnalla koronavirus selvisi 2-3 päivää.

Mediuutisten haastatteleman HYKS:n osastonylilääkäri Veli-Jukka Anttilan mukaan useat tutkimukset ovat osoittaneet, että mikrobit eivät viihdy kuparipinnoilla. Anttilan mukana kupari vaikuttaa mikrobien rakenteeseen ja toimintaan, mutta kuparin tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta. Kupariseoksen täytyy olla vähintään 60-prosenttista, jotta se toimii.

3D-tulostuksella ovenkahvoja pinnoittamaan

Australialainen 3D-tulostusfirma Speed3D lähti kokeilemaan kuparipinnoitteen tekoa esimerkiksi ovenkahvoihin ja –vetimiin.  Yhtiö on jo saanut Australian valtiolta tilauksia ovenkahvojen pinnoittamisesta ennen kuin väki palaa töihin.

Yhtiö neuvottelee myös ison kaivosyhtiön sekä useiden ovenkahvojen valmistajan kanssa uusista käyttökohteista kuparipinnoitteelle.

Kuparia hengityssuojiin

Suuren kuparintuottajamaan Chilen kaivosministeri ehdotti hiljattain kuparin käyttämistä hengityssuojissa. Tällaisia tuotteita valmistaa sattumalta amerikkalais-chileläinen yritys. Samaan aikaan amerikkalainen kaivosyhtiö Freeport McMoRan ennustaa, että pandemian myötä maailma kokee valaistumisen kuparin terveysvaikutuksista, kertoo Reuters.

Freeportin edustaja uskoo kuparin käytön lääkinnällisissä laitteissa ja –tiloissa sekä julkisissa paikoissa kasvavan merkittävästi, kun kuparin hinta laskee. Kuparin korkea hinta, joka on ollut este sen käytölle aiemmin, ei koronaepidemian kustannuksiin suhteutettuna olekaan enää niin suuri kynnyskysymys, pähkäilee Freeportin edustaja.

Ultraohuet pinnoitteet nopeasti ja edullisesti 3D-tulostuksella

Uudet tuotantotekniikat, kuten 3D-tulostus, saattavat muuttaa osaltaan markkina-asetelmia. 3D-tulostus mahdollistaa ultraohuiden pinnoitteiden käyttämisen nopeasti, samalla kun hyödynnetään kuparin antimikrobiset ominaisuudet. Ohuen pinnoitteen ansiosta myös käytetyn kuparin määrää – ja sitä kautta kustannuksia – voidaan pienentää.

Lähteet:

  • Copper takes aim at COVID-19 with virus-killer coatings. Reuters, 8 May 2020.
  • Aerosol and surface stabillity of HCoV-19 (SARS-CoV-2) compared to SARS-CoV-1. van Doremalen et al. 2020.
  • Pelkkä kuparipinnoite ei vähennä infektioriskiä. Mediuutiset, 29.11.2017.

 

Lisää aiheesta:

 

Vähäpäästöinen yhteiskunta rohmuaa kuparia